Quantcast

Rinkimų intrigos startas: Klaipėdoje bus išlaikyta tradicija?

Panašu, kad Klaipėdoje bus išlaikyta savivaldos rinkimų tradicija, kai į merus ir šį kartą pretenduos dvylika kandidatų, tarp kurių – trys moterys. Lygiai tiek pretendentų ir lygiai tiek pat moterų siekė Klaipėdos mero posto ir per pastaruosius rinkimus uostamiestyje prieš beveik ketverius metus.

Svarbi data formalumams

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vadovė Lina Petronienė patvirtino, kad iki gruodžio 12-osios 24 valandos politinės kampanijos dalyviai turėjo pateikti dokumentus, kad dalyvauja savivaldos ir merų rinkimuose.

VRK puslapyje paskelbta, kad rinkimuose Klaipėdoje dalyvaus Darbo partija, Liberalų sąjūdis ir jo kandidatas į miesto merus Saulius Budinas, Lietuvos socialdemokratų partija, politinis komitetas "Ištikimi Klaipėdai" ir jo kandidatas į merus Arvydas Vaitkus bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija.

"Pirmadienis buvo ta diena, kai reikėjo užsiregistruoti savarankiškais politinės kampanijos dalyviais, tai reiškia, turėjo užsiregistruoti organizacijos, kurios nori kurioje nors savivaldybėje kelti kandidatus, bet nenurodant tiksliai, kurie jie juos kels. Tokiu būdu yra užsiregistravę 17 politinių partijų. Tad Klaipėdoje dar trylika, be jau paminėtų partijų, gali registruoti kandidatus į merus atstovaujamaisiais dalyviais ir tai jie turi padaryti iki gruodžio 30 dienos", – paaiškino L. Petronienė.

Iki gruodžio 30 d. pareiškėjai turės pateikti ir likusių kampanijos dalyvių, tai yra partijų ar komitetų kandidatų į tarybų narius dokumentus.

Šį sąrašą VRK paskelbs ne vėliau kaip likus 30 dienų iki rinkimų.

Galutinis kandidatų į merus sąrašas paaiškės vasario 2 d.

"Tai yra paskutinė diena, kai VRK priims sprendimą registruoti kandidatą ar kandidatų sąrašą arba jų neregistruoti. Ir nuo vasario 3 dienos VRK svetainėje bus skelbiami išsamūs kandidatų sąrašai ir kandidatų sąrašų rinkimų numeriai", – teigė L. Petronienė.

Svetainėje – tik dvi pavardės

VRK svetainėje kol kas matyti tik du kandidatai į Klaipėdos merus – tai liberalas S. Budinas ir politinio rinkimų komiteto "Ištikimi Klaipėdai" atstovas A .Vaitkus.

Tačiau dar gruodžio pradžioje buvo žinoma, kad į uostamiesčio vadovo postą pretenduoja bent 12 kandidatų, kurie sieks mero posto Klaipėdoje.

Tik jų pavardės dar nepaviešintos, jos oficialiai turėtų būti paskelbtos iki metų galo.

Žinoma, kad be jau minėtų dviejų pretendentų mero rinkimuose dalyvaus Birutė Andruškaitė (Laisvės partija), Giedrius Bindza (Darbo partija), Artūras Bogdanovas (Demokratų sąjunga "Vardan Lietuvos"), Arvydas Ektis (Lietuvos žaliųjų partija), Ligita Girskienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Vytautas Grubliauskas (Lietuvos socialdemokratų partija), Audrius Petrošius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Naglis Puteikis (Tautos ir teisingumo sąjunga), Gintarė Sakalauskaitė (Lietuvos regionų partija) ir Remigijus Žemaitaitis (partija "Laisvė ir teisingumas").

Pirmasis mero rinkimų turas vyks 2023 m. kovo 5 d., antrasis turas – kovo 19 d.

Klaipėdoje dar trylika, be jau paminėtų partijų, gali registruoti kandidatus į merus.

Bandys pakartoti sėkmę

Kaip tik 12 kandidatų Klaipėdos mero rinkimuose dalyvavo ir 2019-aisiais, tarp jų, kaip ir dabar, buvo trys moterys.

Tačiau tik du politikai iš 2019-ųjų pretendentų į merus sąrašo bandys pakartoti sėkmę būsimuose rinkimuose.

Tai – V. Grubliauskas ir A.Vaitkus, jie abu praėjusį kartą ir pateko į antrąjį rinkimų turą, kuriame pergalę šventė V. Grubliauskas, tuokart rinkimuose dalyvavęs su visuomeniniu rinkimų komitetu "V. Grubliauskas ir komanda", jo konkurentą tada iškėlė "valstiečiai".

Šį kartą A.Vaitkus yra rinkimų komiteto kandidatas, o dabartinis liberaliomis pažiūromis garsėjęs meras daugeliui netikėtai tapo Socialdemokratų partijos kandidatu.

Visi kiti būsimųjų rinkimų kandidatai į merus praėjusiuose rinkimuose savo kandidatūrų į šį postą nekėlė.

2019-ųjų rinkimuose dalyvavo du Seimo nariai ir sykiu ministrai konservatorė Agnė Bilotaitė bei liberalas Simonas Gentvilas, jie į antrą turą nepateko ir šįkart pretenzijų į savivaldybės vadovo poziciją neturi.

Praėjusiuose rinkimuose be A. Bilotaitės mero posto Klaipėdoje siekė dar dvi moterys – centristų atstovė Nina Puteikienė ir "tvarkiečių" kandidatė Lina Šukytė-Korsakė.

Per praeitus rinkimus meru siekė būti ir prorusiškas politikas Viačeslavas Titovas, tiesa, jo rinkimų komitetui tada pavyko laimėti du tarybos nario mandatus, tačiau jis pats greitai to mandato neteko.

Nebėra rusakalbių jėgų

Šiuose dalyvauja tik vienintelis politinis rinkimų komitetas, o per praeitus rinkimus Klaipėdoje vietų miesto taryboje siekė net keturi komitetai.

Šįkart tarp politinės kampanijos dalyvių Klaipėdoje nematyti rusakalbių politinių partijų ir organizacijų, o 2019 m. jų buvo net trys – Rusų aljansas (šią partiją nuspręsta likviduoti) ir rinkimų komitetai "Rusakalbė Klaipėda" bei "Titov ir teisingumas".

Kol kas VRK svetainėje matyti tik penkios politinės jėgos, kurios dalyvaus merų ir savivaldos rinkimuose Klaipėdoje, formaliai prie jų prisijungti dar gali 13 arba mažiau politinių partijų.

2019 m. Klaipėdoje buvo 15 rinkimų kampanijos dalyvių, panašiai tiek jų turbūt bus ir šį kartą.

Per pastaruosius savivaldybių rinkimus šešios politinės jėgos – komitetas "V. Grubliauskas ir komanda" (8), "valstiečiai" (7), konservatoriai (6), liberalai (4), centristai (3) ir komitetas "Titov ir teisingumas" (2) laimėjo mandatus, kiti pretendentai liko už ribos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Netikėk tuo kuris vienąkart apgavo, pasitaikius progai -parduos.

.

. portretas
Žiurkių lenktynės prasideda.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių