Quantcast

Pianistas, mėgstantis iššūkius

  • Teksto dydis:

Šiandien 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės I aukšto fojė Paulius Anderssonas pirmąkart surengs solinį rečitalį, kuris neabejotinai turėtų atkreipti melomanų dėmesį. Pianistas atliks žymaus XIX a. vengrų kompozitoriaus ir pianisto Ferenco Liszto dvylika „Transcendentinių etiudų“.

„P. Anderssonas yra itin talentingas pianistas. Be didžiulio virtuoziškumo, muzikos ir stiliaus pojūčio, Paulius pats yra ryški meninė asmenybė, pasižymi stipria scenine įtaiga, kuri pavergia publiką“ (Eugenas Indjicas).

„Nedvejodamas sakau, kad tai geriausias mano kada nors girdėtas atlikimas“ (Geoffrey Douglas Madge).

Taip pasaulyje pripažinti pianistai atsiliepia apie jaunosios kartos kolegos – lietuvių pianisto P. Anderssono – muzikavimą.

P. Anderssonas koncerte atliks ambicingą programą – žymaus XIX a. vengrų kompozitoriaus ir pianisto F. Liszto dvylika „Transcendentinių etiudų“.

Jie dar vadinami „Aukščiausio atlikimo meistriškumo etiudais“. Tai F. Liszto sukurtas etiudų ciklas, kurį jis paskyrė savo mokytojui Carlui Czerny, žinomam etiudų kūrėjui. Teigiama, kad šis F. Liszto ciklas yra jo meninės vizijos kvintesencija.

Pasak P. Anderssono, F. Liszto etiudus jis pasirinko todėl, kad šis ciklas yra vienas techniškai bei muzikine prasme sudėtingiausių ciklų.

„Tai yra didžiulis iššūkis pianistui ir aš nusprendžiau šį iššūkį priimti. Esu gana drąsus ir mėgstu iššūkius bei sudėtingas programas“, – tikino muzikantas.

P. Anderssonas tęsia gražias muzikinės šeimos tradicijas: jo mama Aleksandra Žvirblytė ir močiutė Veronika Vitaitė yra žymios pianistės bei pedagogės, o senelis Vytautas Žvirblis – dirigentas.

Paulius baigė Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų gimnaziją ir bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

2021 m. jis įgijo scenos meno magistro laipsnį Roberto Schumanno aukštojoje muzikos mokykloje Diuseldorfe (Vokietija), o pernai baigė atlikimo meno aspirantūrą prestižinėje Miami Frost aukštojoje muzikos mokykloje JAV.

Pianistas pradėjo koncertuoti būdamas 5-erių. 11 metų debiutavo su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, o būdamas 14 metų grojo kaip solistas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru.

Nuo to laiko jis jau pasirodė Europos, Japonijos, Indonezijos ir JAV koncertinėse scenose, kur koncertavo su orkestrais, atliko solines ir kamerines programas.

2022 m. jis tapo reziduojančiu „Drozdoff Society“ artistu Niujorke.

P. Anderssonas pelnė laureato vardus net 16-oje tarptautinių konkursų, vykusių Prancūzijoje, Estijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Lenkijoje, Graikijoje, Italijoje ir Lietuvoje. Jis yra išleidęs kompaktinę plokštelę, kurioje skamba J. Vitolio, L. van Beethoveno, F. Chopino, F. Schuberto ir M. Ravelio kūriniai. Fortepijono ir būgnų improvizacijos yra dar viena Pauliaus aistra, taip pat jam atnešusi prizų.

P. Anderssono rečitalis žada būti įdomus tiek jaunimui, tiek vyresnio amžiaus publikai, ypač F. Liszto muzikos gerbėjams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audrius

Audrius portretas
Pagarba
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių