Quantcast

Pažink, kurk, švęsk: miesto aikštėje įsikurs interaktyvi bibliotekos palapinė

  • Teksto dydis:

Liepos 2–6 dienomis nuo 11 iki 19 val. Klaipėdos miesto Karlskronos aikštėje prie Danės krantinės įsikūrusi interaktyvi bibliotekos palapinė mažiems ir dideliems dovanos nuotaikingą šimtmečio programą „Pažink, kurk, švęsk“ bei ypatingą šventę Valstybės dieną.

Laisvalaikio zona

Jau kitą savaitę rytais nuo 11 val. interaktyvioje palapinėje klaipėdiečių ir miesto svečių lauks mankšta, spauda ir karšta kava, dienos metu – kultūrinė, sportinė, edukacinė veikla, o vakarais – muzikinė programa. Visi renginiai – nemokami.

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka jau trečią vasarą iš eilės kartu su kitomis kultūros bei meno įstaigomis vienoje gražiausių miesto erdvių po atviru dangumi kuria laisvalaikio zoną, kviečiančią jaukiai pailsėti, paskaityti knygų, susitikti su įdomiais žmonėmis, dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, žaidimuose, išbandyti ateities technologijas ir kitus užsiėmimus. Čia nėra sienų, nėra skaitytojų bilietų, nėra ir tvarką reglamentuojančių taisyklių. „Čia tiesiog norisi ateiti ir būti“, – tai gražiausi klaipėdiečių atsiliepimai. Bendrovės „Telia“ rūpesčiu visoje Karlskronos aikštėje veiks nemokamas „Wi-Fi“ ryšys.

Teatrų improvizacijos

Interaktyvios bibliotekos palapinės atidarymas su nuotaikinga Pilies teatro improvizacija „Šelmiai“ – liepos 2-ąją. Jie – lyg ir iš gretimo kaimo, lyg ir iš gretimo miestelio, tikrai ne lietuviai ir tikrai ne latviai, lyg ir užsieniečiai, lyg ir ateiviai iš kitos planetos su išpaišytais veidais ir išpuoštomis rankomis. Kalba panaši į mūsų kalbą, tačiau ne viską galima suprasti. Deklamuoja eiles ir prašo vaikų padeklamuoti, rodo cirko numerius ir prašo vaikų juos pakartoti. Tėveliams užduoda irgi visokių uždavinių. Už gerai atliktus darbus apdovanoja. Tai pažintis su geraširdžiais keistuoliais.

Miestiečius taip pat burs Klaipėdos miesto kultūros centro Žvejų rūmai pantomimos teatro „A“ vaidybinės provokacijos ir linksmi žaidimai, Beno Šarkos judesio performansas „TVAM ASI“. Teatro šamanu vadinamas B.Šarka ir šįkart intriguos nenuspėjamais unikaliais vaidybiniais sprendimais.

Skirta visai šeimai

Dauguma užsiėmimų skirti visai šeimai. Vaikai ir tėveliai galės išbandyti magišką tapybos ant šilko techniką, dekoruoti drobinius maišelius, susikurti savo svajonių aitvarus ar šimtmečio ženkliukus, pasigaminti įvairių šiaudinukų namams, taip pat išlaisvinti savo kūrybą ant šviečiančių molbertų ir smėlio staliukų.

Užsukę į „Literatūrinę vaistinę“, visi išsineš puikią nuotaiką ir bibliotekininko-vaistininko receptą nemokamiems vaistams-knygoms. Veiks „Knygų ligoninės priimamasis“, kur bus gydomos „sergančios“ (suplyšusios) skaitytojų knygos.

Kaip ir praėjusią vasarą, rengėjai suplanavo pramogų naujųjų technologijų gerbėjams: pažintį su 3D technologijomis, pasiskraidymą su dronais bei hologramų gamybos dirbtuvėles.

Sporto aistruoliai galės pasimėgauti jaunųjų sportininkų pasirodymu „Kyokushin Karate“ bei susipažinti su fechtavimo sporto šaka, pasimokyti fechtuotis.

Pasiners į nuotykį

Liepos 6-ąją, minint Valstybės dieną arba Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, tiek vaikai, tiek suaugusieji galės pasitikrinti savo išprusimą bei sportines galias, dalyvaudami intelektinėje, sportinėje, kūrybinėje miesto šventėje „Istorijos galiūnas“.

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka ir kultūros centras Žvejų rūmai klaipėdiečiams bei miesto svečiams dovanos išskirtinę progą dalyvauti nemokamame orientavimosi sporto žaidime, kurio metu dalyviai pasiners į nuotaikingą Klaipėdos įdomiausių istorijų iššūkį, pasisems gerų emocijų bei interaktyviai pažins seniausią Lietuvos miestą. Tai pramoginis kultūrinis renginys, kuriame kviečiamos dalyvauti komandos (2–5 žmonės), suburtos tiek iš draugų, tiek iš šeimos narių. Vadovaudamiesi aprašymais, nuotraukomis, žemėlapiais, dalyviai turės surasti tam tikrus Klaipėdos objektus bei atvykę prie jų išspręsti galvosūkius. Geriausiai pasirodžiusios komandos bus apdovanotos bibliotekos bei rėmėjų prizais. Jau dabar visi norintieji dalyvauti turėtų paskubėti registruotis internetu http://klaipedos.orientacines.lt. Daugiau informacijos apie žaidimą: https://www.facebook.com/events/235881253667700/.

Pildys vaikų norus

Antroje „Istorijos galiūno“ dalyje, skirtoje mažiesiems, jų lauks ypatinga šventė su Kake Make ir Netvarkos Nykštuku. Karlskronos aikštėje vyks linksmybės, žaidimai ir protų mūšis pagal knygelę „Kakės Makės enciklopedija apie Lietuvą“, bus pildomi visų vaikų norai.

Projektą vykdo Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka. Partneriai: Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka, fechtavimo klubas „Klaipėdos riteriai“, sporto klubas „Okinava“, Klaipėdos miesto folkloro klubas „Šeimyna“, VšĮ „Robotikos akademija“. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia AB „Telia“, Lietuvos jūrų muziejus.

Programa

Liepos 2 d.

11−12.30 val. – rytinė mankšta su Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro darbuotojais, kava lauko skaitykloje.

11.30 val. – stebuklingas pasakų lagaminas „Trys paršiukai“ mažiesiems: vaikai skaitys, žais ir vaidins.

12.30–13.30 val. – Klaipėdos pilies teatro gatvės improvizacija „Šelmiai“.

13.30−15.30 val. – kūrybinė popietė šeimai „Šilkiniai saulės vitražai“ su dailininke Egle Lipinskaite išbandant tapybos ant šilko techniką.

16–17 val. – nuotaikinga edukacinė programa vaikams „Rengiuosi tautinį kostiumą“: pažintis su XIX a. gyvenusia kaimiete ir jos viešnia miestiete, to laikmečio mada. Žaidimai, smagios užduotys.

17.30−19 val. – Irmos Keinienės, Mariaus Kučiko ir Viačeslavo Kraso trio koncertas džiazo ritmu, energijos ir vasaros lengvumo kupina muzika.

Liepos 3 d.

11−12.30 val. – rytinė mankšta su Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro darbuotojais, kava lauko skaitykloje.

11.30 val. – stebuklingas pasakų lagaminas „Ropė“ mažiesiems: vaikai skaitys, žais ir vaidins.

12.30–17 val. – keliaujanti „Literatūrinė vaistinė“ pasiūlys bibliotekininko-vaistininko receptą nemokamiems vaistams – knygoms, stalo žaidimo „Pasižvalgymai po Vilnių“ pamokys A.Mickevičiaus viešoji biblioteka, veiks „Knygų ligoninės priimamasis“, kuriame bus gydomos „sergančios“ (suplyšusios) knygos, kuriami knygų skirtukai.

13–14 val. – A.Mickevičiaus viešosios bibliotekos kūrybinės prisegamų ženkliukų dirbtuvėlės 7–12 metų vaikams. Kartu dalyviai sužinos daug įdomaus apie Lietuvos valstybingumo simbolius – herbą, vėliavą, Gediminaičių stulpus ir kt.

14−16 val. – edukacinis užsiėmimas visai šeimai „Šiaudinių dekoracijų pynimas“: pažintis su tradiciniu pynimo iš šiaudelių amatu, įvairių dekoracijų namams gaminimas (vad. Violeta Činskienė, Genovaitė Budginienė).

16–17 val. – klubo „Klaipėdos riteriai“ edukacinis fechtavimo užsiėmimas.

17.30−19 val. – Paulinos Skrabytės ir Klaipėdos jaunimo grupės „The Others“ popdžiazo koncertas.

Liepos 4 d.

11−12 val. – rytinė mankšta su Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro darbuotojais, kava lauko skaitykloje.

11.30–13 val. – „Žodžiai Lietuvai“: poezija ir folkloras. Lietuvai skirtus muzikos kūrinius atliks Klaipėdos miesto folkloro klubas „Šeimyna“ (vad. Danutė Krakauskienė), poeziją skaitys kuriantys klaipėdiečiai.

13.30−16.30 val. – „Kitokia realybė bibliotekoje“: sveikinimų miestui ant šviečiančių stiklo molbertų ir smėlio staliukų kūrimas su Šiaulių viešąja biblioteka. Atėjusieji išbandys ateities technologijas: 3D spausdintuvą, virtualios ir papildytos realybės akinius, kurs hologramas, valdys robotus, skraidykles-dronus ir kt. EST savanorė iš Ukrainos Anna Kidalova pageidaujančius papuoš fantastiniu veido grimu.

16.30–17.30 val. – Alekso Mažono ir pantomimos teatro „A“ vaidybinės provokacijos bei linksmi žaidimai dideliems ir mažiems.

18−19 val. – Jono Baltoko ir „JieDu“ (Vilija Gruodytė-Šeputienė ir Ramūnas Šeputis) dainuojamosios poezijos koncertas.

Liepos 5 d.

11−12 val. – rytinė mankšta su Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro darbuotojais, kava lauko skaitykloje.

12−14 val. – kūrybinė popietė visai šeimai „Svajonių aitvarų gamyba“ su menų studija „Artoteka“.

14.30−15.30 val. – jaunųjų sportininkų pasirodymas „Kyokushin Karate“: sporto klubo „Okinava“ parodomoji programa.

16−16.40 val. – B.Šarkos judesio performansas „TVAM ASI“.

17.30−19 val. – grupės „Arbata“ (Vilnius) koncertas „Šv. pasakos keliauja prie jūros“.

Liepos 6 d.

11−12 val. – literatūriniai pusryčiai su gilių kava, trispalvė šimtmečio balionų fiesta.

11.30−13.30 val. – kūrybinis edukacinis „Ryžos Lapės“ užsiėmimas šeimai – drobinių maišelių dekoravimas su tekstiliniais dažnais.

14–17 val. – intelektinė kūrybinė sportinė šimtmečio šventė „Istorijos galiūnas“. Veiks keliaujanti šimto Lietuvos istorijai reikšmingiausių knygų paroda su loterija, vyks orientacinio sporto varžybos suaugusiesiems, kurios kvies interaktyviai pažinti Klaipėdos miestą.

14.30–16.30 val. – šventė vaikams ir tėveliams su Kake Make ir Netvarkos Nykštuku: linksmybės, žaidimai ir protų mūšis pagal knygelę „Kakės Makės enciklopedija apie Lietuvą“. Bus galimybė įsiamžinti su personažais.

18−19 val. – operos solistų Mindaugo Rojaus ir Ritos Petrauskaitės šventinis populiariosios klasikos koncertas „Gyvenu dėl tavęs...“

Interaktyvi biblioteka šurmuliuos Klaipėdos Karlskronos aikštėje prie Danės krantinės, greta Pilies tilto. Visi renginiai – nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių