Quantcast

Pajūrio gurmanams – dar keturi ryškiausi muzikinio rugpūčio renginiai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos muzikiniame teatre tęsiasi XX tarptautinis operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“. Vakarų Lietuvos regiono gyventojai ir svečiai ir toliau galės mėgautis kokybiška muzika – festivalio programoje numatyti dar keturi išskirtiniai muzikos įvykiai. Festivalio lankytojai išvys pasaulinio garso Georges Bizet ir Roberto Scedrino baleto „Karmen siuta“ interpretaciją, muzikinį spektaklį „Ispaniškoji sarsuela“, Violetos Urmanos ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestro koncertą bei visus 30 teatro metų apglėbiantį Gala koncertą.

Georges Bizet opera „Karmen“ Klaipėdos muzikiniame teatre jau statyta, tačiau šįkart, rugpjūčio 11 d. Palangos koncertų salėje, skambės ypatinga „Karmen“ versija. Spektaklio choreografė Aušra Krasauskaitė į bene dažniausiai pasaulyje statomą operą ir nemarų Karmen mitą kvies pažvelgti kitaip – pristatys G. Bizet-R.Ščedrino baletą „Karmen siuita“.

„Gana ilgą laiką vis klausiausi ir klausiausi Bizet-Scedrino „Karmen siuitos“. Ši muzika man be galo patinka – ji gyva, momentais sunki, su tragizmo, melancholijos, aistros prieskoniais. Taip pat perskaičiau istoriją apie kompozitoriaus G.Bizet meilę vyresnei moteriai, kuri jį paniekino ir atstūmė. Daroma prielaida, kad taip atsirado opera „Karmen“ – destruktyvi meilė be atsako įkvėpė kompozitorių. Tai mane labai sudomino – pati kančios tema, kai ji transformuojasi į materiją, šiuo atveju, muziką“, - pasakoja „Karmen“ choreografė A. Krasauskaitė.

Kitas „Muzikinio rugpjūčio pajūryje“ akcentas - „Ispaniškoji sarsuela“. Sarsuela (isp. zarzuela) – tai plačiai paplitęs ispanų nacionalinis muzikinis draminis žanras, sujungiantis muziką, dramą ir šokį. Pavergęs daugybę menininkų, šis šarmingas žanras išsiskiria turiningais, įmantriais ir sąmojingais dialogais bei nepaprasta muzikos įvairove. Klaipėdos muzikiniame teatre „Ispaniškąją sarsuelą“ kuriantys operos solistas Vladmiras Prudnikovas ir choreografas Mantas Černeckas rugpjūčio 12 d., 20 val. pajusti ispanišką dvasią žiūrovus kviečia į Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelį.

„Teko daug važinėti po Ispaniją, girdėjau, kad yra tokie sarsuelų teatrai, bet jų nedaug. Kilo idėja paimti ištraukas iš daugelio sarsuelų ir sujungti į vieną. Iš trisdešimties ar keturiasdešimties sarsuelų išrinkau tai, kas man artima“, - apie „Ispaniškąją sarsuelą“ pasakoja režisierius, operos solistas V. Prudnikovas.

Muzikos gurmanus Klaipėdoje sukvies vienos ryškiausių lietuvių operos solisčių Violetos Urmanos ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestro koncertas. Lietuvių operos primadona, dainuojanti ryškiausiose pasaulio scenose, Klaipėdoje pristatys gražiausius garsaus vokiečių kompozitoriaus Richardo Wagnerio kūrinius. Žymint kompozitoriaus 180 metų apsilankymo Klaipėdoje sukaktį, koncerto metu skambės ištraukos iš žinomiausių R. Wagnerio operų. Gros Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras, diriguojamas Vladimiro Ponkino. Išskirtinis V. Urmanos koncertas rugpjūčio 15 d., 19 val., Klaipėdos dramos teatre.

Jubiliejiniame Gala koncerte skambėsiantys kūriniai leis prisiminti trisdešimt Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro gyvavimo metų – legendomis tapusius spektaklius ir šiame teatre žvaigždėmis iškilusius atlikėjus.

Nuo pirmosios teatro premjeros – 1988 m. A. Žigaitytės operos „Mažvydas“ iki G. Kuprevičiaus „Prūsų“, G. Verdi „Traviatos“, G. Rossini „Sevilijos kirpėjo“ ir daugelio kitų miesto muzikos mylėtojų pamėgtų kūrinių.

Scenoje pasirodys visų teatro meno kolektyvų nariai, prie jų prisijungs Klaipėdos muzikiniame teatre dirbę šiandien visoje Lietuvoje žymūs atlikėjai – Virgilijus Noreika, Vladimiras Prudnikovas, Vytautas Juozapaits bei šiuo metu JAV dirbanti operos solistė Nida Grigalavičiūtė, taip pat Deividas Norvilas ir Edmundas Kučinskas. Gala koncertas - rugpjūčio 19 d., 19:00 Klaipėdos muzikiniame teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Melomanas

Melomanas portretas
Pirmiausia - ne Scedrino, o R. Ščedrino. Antra - Klaipėdoje tai NIEKADA nestatyta. Trečia - tai ne opera, o BALETAS. Ketvirta ir t.t kaip neprofesionalu, tiesiog Antireklama
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių