Quantcast

Nuotraukų meistro darbuose – savi

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Baltojoje galerijoje šiandien atidaroma klaipėdiečio fotomenininko Broniaus Vyto Karaciejaus fotografijų paroda „Savi“. Ekspozicijoje – portretų ciklas, apimantis beveik du dešimtmečius.

B. V. Karaciejus pelnytai laikomas Klaipėdos miesto metraštininku, puikiai užčiuopiančiu miesto pulsą ir taikliai perteikiančiu jo būtį.

Fotomenininkas yra sukūręs ne tik įsimintinas urbanistinio peizažo fotografijas, bet ir daugybę žymių ir ne tokių žymių klaipėdiečių portretų.

Nors portreto žanras autoriaus kūryboje įsitvirtino šiek tiek vėliau, jam jau būnant Lietuvos fotomenininkų sąjungos (iki 1989 m. LTSR fotografijos meno draugija) nariu, šiandieną šios fotografijos užima ne mažiau reikšmingą vietą visoje B. V. Karaciejaus kūryboje, taip pat ir Klaipėdos istorijoje.

Puikiai suvokdamas uostamiestyje gyvenančių žmonių svarbą, B. V. Karaciejus savo archyve sukaupė šimtus čia kuriančių ir dirbančių klaipėdiečių portretų, taip gerokai praturtindamas mylimo miesto paveikslą.

Tai – realistiškos kasdienybės akimirkos ir iškilmingi momentai iš gydytojų, kapitonų, rašytojų, dailininkų, teatralų ir kitų žmonių gyvenimo.

Fotomenininkas, kurdamas jų portretus, vengia papildomų prasminių sluoksnių, palieka pirminį ir lengvai suvokiamą atpažįstamumą, dažnai formuoja aiškias nuorodas į jų profesinę veiklą.

Autorius nevargina žiūrovo subjektyviomis įžvalgomis, interpretacijomis ar papildomais kontekstais.

Jis tiesiog seka savo herojų, gaudo ir fiksuoja būdingiausias jo išraiškas. Kartais – per žvilgsnį, įprastą rankų mostą, šypseną ir tik retais atvejais matome susimąsčiusį ar visiškai užsisklendusį herojų.

B. V. Karaciejus neslepia, kad beveik visi jo portretų herojai – jam pažįstami žmonės, todėl autoriui nėra sudėtinga juos „prakalbinti“, parodyti būdingiausias charakterių spalvas.

B. V. Karaciejus jau seniai įrodė, kad geba būti visoks: jautrus ir atidus stebėtojas, įgudęs vaizdų manipuliatorius, taiklus reportažo kūrėjas ar objektyvus dokumentalistas.

Fotografijų paroda veiks iki balandžio 22 d. Organizatorius – Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešoji biblioteka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Antraštė skamba, kaip kriminalas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių