Quantcast

Nematerialaus kultūros paveldo festivalis „Lauksnos“: tradicijos veidas

  • Teksto dydis:

Trečiasis tarptautinis nematerialaus kultūros paveldo festivalis „Lauksnos“ kviečia į keturių dienų „kultūros suktinį“, kuriame birželio 23–26 d. Klaipėdoje bus pristatytos septynios užsienio ir dvi Lietuvos tradicinės vertybės, įrašytos į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, taip pat dar 12 Lietuvos tradicinių vertybių, įtrauktų į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

Pagrindiniai festivalio veiksmai vyks uostamiesčio Danės skvere, prie paminklo „Arka“. Festivalyje dalyvaus lietuviai, svečiai iš Graikijos, Sakartvelo, Ukrainos, Čekijos ir Zimbabvės, kurie birželio 23 d. 18 val. prisistatys festivalio atidarymo koncerte.

„Sumainys žiedus“

Žavu, kad birželio 23 d. 19 val. „Lauksnos“ ir Joninės „sumainys žiedus“ ir pakvies švęsti drauge trumpiausią metų naktį. Koks gi Joninių vakaras be gyvo garso, įdomaus vaizdo, ugnies ir žalumynų?! Todėl vakare koncertuos „Kamanių Šilelis“, skambės projekto „DOVIS“ (Larionas Dyakovas, Michailas Kolodeznyj, „Kuršių ainiai“) folkloro interpretacijos. Taip pat pasirodys tradicinio folkloro ansambliai „Ratilio“, „Alka“, „Alkiukai“, „Kuršių ainiai“, „Senoliai“. „Lauksnų“ Joninių vakarą bus galimybė dalyvauti įvairiose edukacijose – pradedant etnopramogomis, žaidimais vaikams ir baigiant žolynų pynimu. Šventę vainikuos efektingas „Ugnies šokio“ fakyrų pasirodymas.

Tai verta išvysti

Ar žinote, kad žodis „lauksna“ prūsų kalba reiškia žvaigždę, dangaus šviesulį? Festivalio rengėjai mano, kad įvairių pasaulio tautų saugomos, skleidžiamos ir perduodamos tradicijos šviečia kaip lauksnos. O kiekviena tradicija turi veidą. Veidą, kurį sukūrė žmogus su savo autentiška išmintimi, jo pasaulio suvokimas. Tai veidas, kurį verta išvysti.

Tarptautinis nematerialaus kultūros paveldo festivalis „Lauksnos“ unikalumu išsiskiria iš bendro Lietuvoje organizuojamų tarptautinių folkloro festivalių konteksto. Jis reprezentuoja UNESCO saugomus tradicinės kultūros elementus – įvairių tautų tradicinės žodinės, muzikinės kultūros, liaudies meno šedevrus. „Lauksnoms“ suteiktas Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos patronažas.

21 – tiek tradicinių vertybių iš Lietuvos ir užsienio bus pristatyta festivalyje „Lauksnos“.

Nuo sodų iki imtynių

Kiekvieną festivalio dieną nuo 11 val. iki vėlaus vakaro Danės skvere (prie „Arkos“) veiks „Amatų miestelis“, kuris džiugins tradicijas tęsiančių Lietuvos meistrų dirbiniais. Bus galima stebėti jų drožimo, kalimo, pjovimo, rišimo, audimo, siuvinėjimo procesus. O koks festivalis be kulinarinio paveldo meistrų?! Birželio 23 ir 24 d. nuo 11 iki 13 val. ir nuo 15 iki 17 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) vyks edukacijos šeimai – šiaudinių sodų dirbtuvės. Festivalio dienomis taip pat bus galimybė savo rankomis pasigaminti eglutės dekoracijų iš pūstų stiklo karoliukų. Jų gamybos paslaptis atskleis meistrai iš Čekijos. Kas dieną vyks ir unikalių lietuvių tradicijų pristatymai. Bus pristatytos Mažosios Lietuvos delmonų, lietuvininkų dainavimo tradicijos, kryždirbystės ir jos simbolikos Lietuvoje, muzikavimo cimbolais tradicijos Ignalinos ir Švenčionių kraštuose, pintinių juostų, vilnietiškų verbų tradicijos ir dar daug kitokių šviesulių. Pagrečiui šventės metu bus galima susipažinti ir su iš užsienio atvykusių svečių tradicijomis – gruzinų polifoniniu dainavimu, čidaoba ir chridoli imtynėmis Sakartvele, lietuvišką ritinį pristatys Plungės rajono ritinio sporto klubas „Plateliai“, o meną kurti ir groti tradiciniu pirštais skambinamu muzikos instrumentu mbira / sansi demonstruos svečiai iš Zimbabvė. Ne kiekviename kultūros festivalyje tarpusavyje sudera sportas ir muzika, o juk derinys nekasdieniškas, patrauklus ir vertas dėmesio.

Didieji koncertai

Birželio 24 d. 16 val. planuojamas jaukus koncertas, kurio metu bus įteikta „Aukso paukštė“ šios nominacijos laureatams – Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centro vaikų folkloro ansambliui „Alkiukai“. O birželio 25 d. 18 val. laukia didysis festivalio koncertas „Tradicijos veidas“, kuriame festivalio svečiai galės kiek detaliau pristatyti savas tradicijas. Koncertą bus tiesiogiai transliuojamas internetu – @etnocentras.lt, @onLithuania. 20.30 val. festivalis persikels į Laikrodžių muziejaus kiemelį (Liepų g. 12), kur susitelks į magišką sutartinių rato skambesį su ansambliais „Ratilio“, „Labingis“, „Trys keturiose“, „Siulingėla“ (Vilnius), „Sasutalas“ (Kaunas), „Saulala“, „Siaudela“, „Žemyna“ (Biržai).

Kinas ir parodos

Mieliau vaizdą stebintiems ekrane organizatoriai paruošė vaizdo medžiagos apie nematerialaus paveldo tradicijas, kurių nėra galimybės gyvai pristatyti festivalio metu. Birželio 26 d. 11 val. bus pristatytas dokumentinių filmų ciklas „Nykstantys Klaipėdos krašto kaimai“ (režisierė dr. Dalia Kiseliūnaitė). Festivalio metu ir po jo veiks net trys publikos dėmesio vertos parodos: „Sakralumo jungtys. Kalviškoji kryždirbystė ir šiaudiniai sodai“ (Etnokultūros centro salėje (Daržų g. 10) IV–VII 11–18 val.), „Delmonų siuvinėjimo tradicija“ (Meno kieme, Delmonų galerijoje (Daržų g. 10) IV–VII 11–18 val.), Margaritos Macijauskienės „Lietuviškas sodas pasitinka ir palydi“ (Klaipėdos miesto autobusų stotyje (Butkų Juzės g. 9) kasdien 05.15–21 val.).

Šiemet trečią kartą Klaipėdoje vyksiantis tarptautinis festivalis „Lauksnos“ visiems skelbia gerą žinią, kad kiekviena tradicija turi savo unikalų veidą, į kurį kviečiama pažvelgti iš arčiau.

Esant blogam orui, galimi nežymūs programos pakeitimai. Visi renginiai – nemokami.


Šiame straipsnyje: Lauksnosfestivalisetnografija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių