Quantcast

Naujametį vakarą Klaipėdoje – kariliono koncertas

Paskutinį besibaigiančių metų vakarą, 23.30 val., į Naujuosius klaipėdiečius ir miesto svečius palydės kariljonininko Stanislovo Žilevičiaus atliekama varpų muzika. Koncerto bus galima klausytis Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje arba Liepų gatvėje.

Pasak S. Žilevičiaus, tai dangiškai skambantis mušamasis klavišinis instrumentas. (...) Šis instrumentas pergyvens mus visus, jeigu nesugrius pašto bokštas.

Varpai, pakabinti aukštuose bokštuose, nuo seno kviesdavo žmones susirinkti tiek drauge džiaugtis, švęsti, melstis, tiek gintis nuo priešų. Įvairiose šalyse kiekvienas miestas ir miestelis stengdavosi turėti savo varpą.

Plėtojantis varpų kultūrai atsirado pats didžiausias, sunkiausias, brangiausias muzikos instrumentas – karilionas. Šis specifinis, atviroje erdvėje skambantis mušamasis klavišinis instrumentas sudarytas iš chromatiškai suderintų įvairaus dydžio varpų. Grojama kariliono klaviatūra ir pedalais.

Klaipėdos koncertų salės pranešime primenama, kad naujojo Klaipėdos kariliono varpai buvo nulieti Olandijos „Royal Eijsbauts“ varpų liejykloje. 2006 m. instrumentas buvo įkeltas į Klaipėdos centrinio pašto bokštą, o per šv. Kalėdas, gruodžio 25 dieną, inauguruotas Klaipėdos koncertų salės rengiamo festivalio „Salve Musica“ koncerto metu. Tai vyko prieš 15 metų. Nuo to laiko kasmet, šv. Kalėdų dieną ir sutinkant Naujuosius, virš miesto sklinda Klaipėdos kariliono muzika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Būtinai reikia

Būtinai reikia  portretas
šių griūvančių rūmų kieme pastatyt greitąją pagalbą ir gaisrininkus. Jei Maestro nukris žemyn su visu karlijonu kad pagalbą suteiktų

Vita

Vita  portretas
Klausėme per Šv. Kalėdas. Liepų g. puikiausiai. Labai ačiū, buvo nuostabu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių