Quantcast

„Naujajame kolose“ – istorijos iš už Atlanto

  • Teksto dydis:

Gintaras Januševičius atvyksta į mylimą Klaipėdą pasakoti istorijų, tačiau tai darys ne vienas – daugiausia su publika kalbės fortepijonas. „Naujasis Kolosas“ – tai nauja pianisto solinė programa, skirta istorijoms apie europiečių XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios emigraciją į JAV.

Claude’as Debussy, Sergėjus Rachmaninovas, Vladimiras Horowitzas, Philipas Glassas, George’as Gershwinas – keletas svarbių pasaulio kūrėjų pavardžių, kurių muzika skambės paskutinį pavasario vakarą. „Koncertas man – dalinimosi ir bendravimo ritualas“, – sakė G. Januševičius ir kviečia susitikti gegužės 31 dieną, penktadienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Programa „Naujasis Kolosas“ – tai antroji pianisto koncertinės trilogijos, paremtos jo mėgstamiausiais eilėraščiais, dalis. Jos įkvėpėjas – 1883-aisias metais poetės Emmos Lazarus sukurtas sonetas „Naujasis Kolosas“, dedikuotas Laisvės saloje prie Niujorko iškilusiai Laisvės statulai. „Niujorkas – mano sielos miestas, o jo istorija – neišsemiamo įkvėpimo šaltinis. Kiekvienas tos istorijos epizodas darė tiesioginę įtaką visai pastarųjų 400 metų žmonijos istorijai, o mano koncerte aptariamas etapas tampriai susijęs ir su Lietuva. Koncerte stengiausi į vientisą fantaziją sudėti įdomiausius to meto įvykius ir žmones, pastatyti jiems ir jų svajonėms muzikinį paminklą.“ – apie programą pasakojo jos idėjos autorius ir atlikėjas.

Pažintį su savo gyvenimo palydovu fortepijonu atlikėjas pradėjo Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje. „Buvau labai nepaklusnus vaikas ir mano mokytoja Valentina Potejenko turėjo naudotis visais jai žinomais ir itin kūrybingais būdais, kad tik įtrauktų mane į pamoką.“ – prisimena pianistas. Dabar jis – visapusiška asmenybė, derinanti įvairias su muzika susijusias veiklas. „Vien profesinėje srityje esu išbandęs daugelį amplua – buvau pianistas, renginių prodiuseris, pedagogas, kompozitorius, aranžuotojas, lektorius, talentų skautas, dirigentas, net dainininkas“, – sakė G. Januševičius.

Pianistas išgarsėjo 2004-aisiais metais, tapęs jauniausiu Tarptautinio Monrealio konkurso finalininku. Netrukus sekė pasirodymai legendinėje Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos Didžiojoje salėje, Barselonos Palau de la Musica Catalana, Würzburgo Rezidencijoje, Monrealio Wilfrido Pelletier salėje, Madrido Auditorijoje, Šenženio koncertų salėje, Paryžiaus Salle Cortot, Berlyno Kapituliacijos salėje ir kitur. Atlikėjas grojo daugiau nei su 30-čia orkestrų, solines bei kamerines programas pristatė daugelyje Lietuvos ir Vokietijos miestų, taip pat Niujorke, Vašingtone, Hamamacu, Rio de Žaneire, Berlyne, Prahoje, Šendžene, Londone, Paryžiuje, Madride, Romoje, Vienoje, Barselonoje, Stokholme, Tel Avive, Varšuvoje, Budapešte, Dubline, Ciuriche, Kišiniove ir kitur. Nors gyvena Vokietijoje, G. Januševičius būtent Klaipėdoje 2017 metais įkūrė vasaros akademiją jaunimui „Klaipėda Piano Masters“, pasak jo, savo muzikinėmis idėjomis bei paskaitų įvairiapusiškumu analogų neturinčią visame pasaulyje.

Klausytojai kviečiami koncerte „Naujasis Kolosas“ pasiklausyti ne tik nuostabios muzikos fortepijonui, bet ir istorijų, kurias pasakos pianistas G. Januševičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių