Quantcast

Mokykla jubiliejų pasitinka spalvotai: paženklino kūrybiniais džiaugsmais

Klaipėdos Adomo Brako dailės mokykloje – ypatingas įvykis. Vienintelė tokia meno ugdymo įstaiga regione šiemet minės savo veiklos 50-ies metų sukaktį – laikotarpį, paženklintą nuolatiniais kūrybiniais džiaugsmais.

Kūrėjų skaičius išaugo

Anot Rumpiškės dvaro erdvėse veikiančios įstaigos vadovės Violetos Beresnevičienės, nėra lengva istoriškai vertinti penkis mokyklos kūrybinius dešimtmečius: nuo XX a. pabaigos 7-ojo dešimtmečio kultūrinių daigų iki XXI a. 2-ojo dešimtmečio naujosios laiko dvasios.

"Vienintelė regione vaizduojamojo meno dailės mokykla visuomet stengėsi išlaikyti gerąsias tradicijas. Per ilgą ir sudėtingą mokyklos istoriją ji įgavo naujų formų ir išugdė ištisas menininkų kartas", – teigė V.Beresnevičienė.

Per šiuos metus mokinių skaičius išaugo nuo 153 (1969–1970 m.) iki 418 (2019–2020 m.).

Mokykloje pastaraisiais metais nuo trijų iki šešių išsiplėtė dailės ugdymo programų pasiūla.

Ekspozicijos: A.Brako mokyklos holuose eksponuojami ne tik mokinių, bet ir profesionalių dailininkų darbai. (Vytauto Petriko nuotr.)

Taip pat neribojant amžiaus norintiesiems tobulinti savo meninius gebėjimus siūlomas neformalusis suaugusiųjų švietimas.

Neverda savo pelkėje

Mokykla kasmet organizuoja apie 90 renginių, dalyvauja per 50 parodų mieste, regione, respublikoje ir užsienyje.

Klaipėdos miesto mokiniai skatinami domėtis bendraamžių kūryba, organizuojami parodų ciklai.

A.Brako dailės mokyklos direktorės V.Beresnevičienės teigimu, didžiausias mokyklos pasididžiavimas – buvę auklėtiniai, kurie baigę studijas grįžo ir dirba A.Brako mokykloje mokytojais. Ir tokių yra nemažai.

"Po renovacijos mūsų mokykla virto galerija. Kiekviename pastato aukšte, kiekviename hole yra nuolat keičiamos ekspozicijos. Be to, mes keičiamės parodomis su kitais. Rengiame nuolatines parodas J.Kačinsko, taip pat J.Karoso muzikos mokyklose. Siekiame viešinti savo mokinių darbus. Ilgą laiką mūsų mokinių darbai buvo eksponuojami Klaipėdos muzikiniame teatre. Norime, kad žmonės juos matytų ir džiaugtųsi", – kalbėjo V.Beresnevičienė.

Interjeras: A.Brako mokykloje kiekviena erdvė – tarsi mažytė meno galerija. (Vytauto Petriko nuotr.)

Šiuo metu moksleivių grafikos darbų paroda išsiųsta į JAV, Minesotos valstiją, į bendruomenės namus.

Anot V.Beresnevičienės, svarbu, kad A.Brako dailės mokykla būtų žinoma, o kūrėjai "nevirtų savo pelkėje".

Ėjimas į gėrį

Senojoje Rumpiškės dvaro dalyje nuo 2016 m. buvo suorganizuotos devynios profesionalių dailininkų parodos: eksponuoti tapytojų mokytojų Vydo Pinkevičiaus, Edvardo Malinausko, Algirdo Taurinsko, Renatės Lūšis, Vladimiro Sušilovo, Augustino Virgilijaus Burbos, mokyklos mokytojų, tapytojo Juozo Vosyliaus, Jūrmalos meno mokyklos mokytojo Vainors'o Vaidots'o kūrybos darbai.

Po parodos jie paprastai po vieną darbą palieka mokyklai. Tuo siekiama, kad čia būtų ne tik mokinių kūryba, bet ir profesionalių dailininkų darbų.

"Mes norime išlaikyti mokyklos tradicijas ir kasmet kurti kažką naujo. Todėl tas atsinaujinimo virsmas leidžia mums atrasti naujų galimybių. Pas mus ir diplominių darbų gynimas yra atviras, tai nėra uždaras egzaminas, jame dalyvauja ir vaikai, ir tėvai, ir seneliai. Mes atviri visiems. Tai – ėjimas į gėrį", – pasakojo V.Beresnevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DS

DS portretas
Gera prisiminti sutiktus mokytojus, gautas pamokas , Sveikinimai...

Rasa

Rasa portretas
Šaunuoliai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių