Quantcast

Lenkų teatro „Mimo“ spektakliuose – išnykusio pasaulio ilgesys

  • Teksto dydis:

Liepos 5–7 d. į Klaipėdą sugrįš tris paras truksianti margaspalvė šventė – tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“. Jubiliejinis, 20-asis renginys klaipėdiečius ir miesto svečius kviečia tapti aktyviais teatro po atviru dangumi dalyviais, pamiršti kasdienius rūpesčius ir pasinerti į daug malonių akimirkų žadantį vyksmą.

Unikalia dramine kalba

Per ilgametę festivalio istoriją beveik kasmet „Šermukšnyje“ dalyvavo įvairūs kolektyvai iš Lenkijos, kur gatvės teatras itin populiarus, mėgstamas ir suprantamas. Dideli tarptautiniai gatvės teatro festivaliai vyksta Varšuvoje, Gdanske, Krokuvoje ir kituose miestuose. Ten gyvuoja daugybė skirtingų žanrų trupių, kuriančių išskirtinai tik gatvei, o nemažai tradicinių (dramos) teatrų ruošia specialius projektus atvirose erdvėse.

Vienas tokių šiemet pirmąkart atvykstančių į Klaipėdą – pantomimos teatras „Mimo“ iš Varšuvos. 2002 m. teatrą įkūrė mimas ir režisierius Bartlomiejus Ostapczukas. Trupei meniškai eksperimentuojant buvo sukurta unikali draminė kalba, kuria menininkai sujungė tradicinio teatro ir šiuolaikinės pantomimos elementus. Savo pastatymuose teatras stengiasi perteikti jausmų ir emocijų esmę, nevengia pademonstruoti situacijų absurdiškumo. Čia laikomasi pantomimos taisyklių, bet nesibijoma peržengti ribų. Jiems egzistuoja tik vaizduotės ribos. Visi teatro aktoriai – B.Ostapczuko vadovaujamo Varšuvos pantomimos centro studijos auklėtiniai.

Kaip senieji gatvės artistai

Nuo 2010 m. „Mimo“ pradėjo kurti spektaklius gatvei. „Šermukšnyje“ bus parodyti net du skirtingi šios trupės vaidinimai. „Komediantai“ pradės festivalio programą (liepos 5 d. 19.30 val.). Tai teatro „vizitinė kortelė“. „Norime, kad spektaklis „Komediantai“ sukurtų ir perteiktų tokią dvasią, kokią sukurdavo senieji gatvės artistai ir kūrėjai, visą savo gyvenimą paskyrę pasirodymams, kuriuos rodydavo atsitiktiniams praeiviams. Tai buvo artistai, kurių aistra ir meninė išraiška užburdavo publiką savo autentiškumu. Tai buvo menininkai, kurių įgūdžiai ir idėjos buvo tokie įdomūs, kad žiūrovai tiesiog negalėdavo abejingai praeiti pro šalį“, – sakė režisierius B.Ostapczukas.

Publika turės galimybę sugrįžti į laikus, kai menininkų trupės vaidindavo turguose, gatvėse ir aikštėse. „Komediantai“ ir yra toks senų laikų spektaklis, kokio šiandien nebepamatytume niekur pasaulyje. Tai pasakojimas apie gatvės aktorių trupę, keliaujančią iš vienos vietos į kitą vežimu, kuriame ir gyvena. Pasirodymo metu scenos realybė susipina su asmeniniais santykiais ir taip sukuriamos stebinančios situacijos, publikos akivaizdoje staiga atgyja senos aistros ir įsiliepsnoja prigesusi meilė... Spektaklyje „Komediantai“ taip pat cituojamos scenos iš legendinio 1945 m. prancūzų režisieriaus Marcelio Carné filmo „Galiorkos vaikai“ („Les enfants du paradis“).

Į nebyliojo kino laikus

Antrasis teatro „Mimo“ spektaklis nukels į nebyliojo kino laikus. Jo kūrėjai idėjų sėmėsi iš garsiųjų Ch.Chaplino, B.Keatono ir J.Melies filmų bei jų kuriamų personažų. Gatvės vaidinimas „Nebyliajame kine“ (liepos 7 d. 20 val.) – tai vieno žmogaus istorija apie jo džiaugsmus, silpnybes, jį draskančias emocijas, troškimus ir ilgesį. Bufonada, pantomimos plastika, situacijų komedija, originali muzika ir tikrų gyvenimiškų istorijų pasakojimas – laiko patikrintos meninės raiškos priemonės. Čia bus visko – „tarp eilučių“ slypinčio humoro, ašarų ir juoko, o svarbiausia – tikros teatro magijos. Intriguoja, kad tuo pačiu metu vyks „dvigubas“ vaidinimas: skirtingose pusėse išsidėstę žiūrovai matys „baltąją“ arba „juodąją“ versijas.

Teatro „Mimo“ vaidinimai Teatro aikštėje bus tarsi puiki kelionė į praeitį, primins tai, kas egzistuoja tik mūsų vaizduotėje, bet kartais materializuojasi spektakliuose.

Tarptautinį gatvės teatrų festivalį „Šermukšnis“ organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių