Quantcast

KVMT istorinę praeitį ir ambicingą ateitį sujungs V. Karčiausko sukurtos skulptūrinės miniatiūros

  • Teksto dydis:

„Prie senojo muzikinio teatro buvęs akmuo primena samaninį agatą, kuris net vandeniu pjaunant svaido žiežirbas, nes tvirtas ir savitas, kaip ir pati Klaipėdos krašto bei čia kūrusių žmonių istorija“, – sako žinomas skulptorius Vytautas Karčiauskas, kuris iš istorinio Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) laiptų akmens gaminantis skulptūrines miniatiūras.

Klaipėdos gyventojai gerai prisimena prie įėjimo į senąjį KVMT pastatą buvusią akmens kompoziciją. Keičiant teatro prieigas patogiam lankytojų srautui senosios akmens kompozicijos buvo atsisakyta, tačiau jos atmintis atgims unikaliuose suvenyruose. Įamžindamas istorinę atmintį, skulptorius V. Karčiauskas kuria į delną telpančias skulptūrines miniatiūras, kurios apjungs teatro istoriją menantį granitą ir turės daug meninių reikšmių.

„Šias skulptūrines miniatiūras pavadinau „Klaipėda ant bangos“. Noriu, kad mūsų miestas ir, žinoma, naujausias, moderniausias šalies teatras visada išliktų ant aukščiausios bangos keteros.

Šiuo metu derinu metalo detales, o senasis akmuo – granitinės kūrinio dalys, dar laukia savo eilės. Skulptūrinėje miniatiūroje susijungs nerūdijantis plienas, bronza ir lašelis Baltijos gintaro. Gintaras slepiasi po ryškiai pakilusia penklinės banga, o tada šis KVMT simbolis elegantiškai leidžiasi akmens šonu žemyn. Granito šoninėje dalyje bus graviruojamos dvi linijos. Tai lyg kelias arba perėjimas iš buvusio pastato į naująjį muzikinį teatrą, o žiūrint iš kitos pusės – kelias granito kubo viršuje pavirsta į Klaipėdos ir mūsų šalies šlovei skambančią bangą.

Prieš pradėdamas darbus ilgai galvojau, ką sukurti. Norėjosi ne mechaniškai atkartoti KVMT logotipą, o jį paversti kiek neapibrėžta skulptūrine Baltijos bangos erdve, kurioje telpa visos mūsų svajonės apie skambantį, kuriantį ir meno amžinybės grožiui atgimstantį miestą“, – akcentavo V. Karčiauskas, kuris už įžymių žmonių pasiekimų įamžinimą bei aktyvų dalyvavimą Klaipėdos regiono kultūriniame gyvenime 2010 metais apdovanotas Klaipėdos apskrities garbės ženklu.

V. Karčiauskas – klaipėdietis dailininkas, skulptorius, galerijos „Pėda“ savininkas. Menininkas baigęs Telšių dailės technikumą (metalo specialybė), Talino valstybinį dailės institutą (taikomosios dailės specialybė). Menininkas dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje.

Daug jo darbų yra privačiose kolekcijose Italijoje, Prancūzijoje, JAV, Japonijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Švedijoje. Jo metalo plastikos ir juvelyrikos darbų spektras labai platus. Šio menininko rankomis pagaminti papuošalai – vienetiniai, išmąstyti iki smulkmenų, nes kiekvienas dirbinys įkūnija kuriamo objekto esybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

diura

diura portretas
Chaltūra kvadratu. Istorinė praeitis verkia kamputyje. Kuvaldiniu prigožinizmu pono amatas dvelkia.

Rūtenis

Rūtenis portretas
Labai griežtai nesmerkime Vytauto Karčiausko už jo amatininkiškus darbus, išmaldos jis neprašo atkišęs ranką ir nieko jais jis neįžeidžia, o tik ieško geriausio sprendimo, taip, kaip pagamins kokį 100 darbelių, o tarp jų, žiūrėk, ir atsiras koks 5 turintys vertę. Su ne genijais taip yra visur.

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Kai pradededi daryti tai ir padarai ką nors. Tas nušlifuotas akmuo jau niekaip nebeprimena Klaipėdos praeities . Akmenskaldys gal būtų padaręs geriau . Bet bėdelė piniguose, kai toje dainelėje -Many,many many...Tai norint kad piniginė atsiverstų , reikia ieškoti pinigingo kičo mėgėjo, kuris panaudos tą daiktą paslėgti raugiamiems kopūstams .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių