Quantcast

Kultinis virtualios realybės filmas „Angelų takais“ keliasi į pajūrį

  • Teksto dydis:

„Angelų takais“ keliasi į pajūrį – pasinerti į M. K. Čiurlionio kūrybą virtualioje realybėje bus galima Klaipėdoje ir Nidoje.

Prestižinių tarptautinių kino festivalių laureatas, daugybę apdovanojimų pasaulyje pelnęs kultinis virtualios realybės filmas „Angelų takais“ keliasi vasarai į pajūrį. Pasinerti į M. K. Čiurlionio kūrybą virtualioje realybėje nuo šiandien jau galima Klaipėdoje, o nuo mėnesio vidurio – ir Nidoje.

Režisierės Kristinos Buožytės ir virtualios realybės kūrėjo, prodiuserio Vitalijaus Žuko sukurtas filmas skirtas dailininko ir kompozitoriaus M. K. Čiurlionio kūrybai įprasminti. Virtualioje realybėje, skambant M. K. Čiurlionio ir Mindaugo Urbaičio muzikai, galima patyrinėti 60 menininko paveikslų, pasinerti į juos sujungiančią metafizinę kelionę.

Unikali ir įkvepianti patirtis – paklajoti „Angelų takais“

Filmas „Angelų takais“ atveria duris į menininko kurtą magišką pasaulį: visą M. K. Čiurlionio kūrybą ir jo kūrinių personažus sujungiantis siužetas leidžia iš arčiau susipažinti su paveikslų veikėjais ir jų aplinka. Virtualios realybės filmo siužetas veda žiūrovą per keturias skirtingas vietas, sukuriančias skirtingas patirtis.

Virtualios realybės filmas kviečia trimatėje erdvėje leistis į pažintį su 60 tiek labai žinomų ir lengvai atpažįstamų, tiek rečiau matomų lietuvių dailininko paveikslų: „Ramybe“, „Angelėliais“, „Aukuru“, „Angelu“, „Žinia“, „Saule“. Filme aptinkami ir atskiri kai kurių paveikslų fragmentai: aplinka, objektai, detalės, šviesos, dangus, žemė. 25 minučių trunkančią kelionę „Angelų takais“ lydi paties M. K. Čiurlionio ir kompozitoriaus M. Urbaičio muzika.

„Įgyvendinant šią interaktyvią patirtį buvo svarbu ne tik perkelti paveikslus į virtualią realybę, bet ir pasiekti, kad žiūrovas patirtų tai, ką menininkas norėjo perduoti savo kūryba. Mums filmo kūrimo procesas nebuvo sunkus ir nuobodus, nes daug laiko praleidus ties menininko darbais visuomet pasipildydavome didžiuliu kiekiu teigiamos energijos. Ne veltui pamačiusieji filmą sako, kad jiems buvo gera ir norisi sugrįžti“, – teigia filmo kūrėjas V. Žukas.

„Žmogus atsiduria iš paveikslų sukurtoje aplinkoje, kur keičiasi paros ciklas. Vieni paveikslai – iš dienos, kiti – iš ryto ar nakties laiko. Žmogus gali pamatyti, kaip, pavyzdžiui, nakties paveikslas gali atrodyti dieną. Žmogus patenka į M. K. Čiurlionio motyvais sukurtą pasaulį, keliauja po jį ir gali jį tyrinėti. Jis tam tikrus objektus gali savo žvilgsniu paveikti, nes, įsižiūrėjęs į juos, pavyzdžiui, į medį, dangų, debesis, jis priartėja prie M. K. Čiurlionio paveikslų. Tai ir yra interaktyvumas, žvilgsnio interaktyvumas.

Kiekvienas M. K .Čiurlionio paveikslas yra kaip langas į kitą pasaulį, virtuali realybė leidžia pereiti to pasaulio rėmus ir patekti į vidų. Tai mes norėjome perteikti kiek įmanoma aiškiau, paprasčiau ir paveikiau“, – pasakoja režisierė K. Buožytė.

Organizatorių nuotr.

„Angelų takais“ kūrėjai – prestižinių tarptautinių kino festivalių ir konkursų laureatai

Virtualios realybės filmas pelnė ne vieną tarptautinį ir nacionalinį apdovanojimą. 2018-aisiais „Angelų takais“ buvo pristatytas 75-ojo Venecijos kino festivalio „Biennale college cinema – Virtual reality“ konkursinėje programoje.

2019 m. filmas Jungtinėje Karalystėje apdovanotas „Lumen Prize for Art and Technology“ prizu, teikiamu už laimėjimus meno ir technologijų srityse. Po metų filmo kūrėjai buvo įvertinti ir Lietuvoje – „Angelų takais“ kūrėjai K. Buožytė ir V. Žukas 2020 m. už šį filmą gavo „Sidabrinės gervės“ geriausios profesinės meistrystės apdovanojimą.

Kviečia susitikti su filmo kūrėjais Klaipėdoje

Iki šiol filmas buvo pasiekiamas tik Vilniaus, Kauno ir Druskininkų gyventojams ir svečiams – jį galima išvysti didžiausioje Baltijos šalyse virtualios realybės pramogų erdvėje „VR SPOT“.

„Angelų takais“ susilaukė neįtikėtinos sėkmės ir populiarumo. Tai filmas-legenda, kurį matę žmonės grįžta patys ne po vieną sykį ir filmą rekomenduoja kitiems. Kartais patekti į filmo seansus net nėra vietų ir reikia registruotis iš anksto“, – pasakoja „VR SPOT“ įkūrėjas ir vadovas Lukas Verpetinskas.

Nuo šiandien paklajoti „Angelų takais“ ir pasinerti į M. K. Čiurlionio kūrybos gelmes bus galima Klaipėdoje – „Kultūros fabrike“ ir nuo birželio 15 d. – Nidos bendruomenės namuose.

Pačią pirmąją starto Klaipėdoje dieną – birželio 8 d. nuo 12 iki 16.30 val. „Kultūros fabrike“ klaipėdiečiai kviečiami į atidarymo šventę, kurioje turės galimybę VR filmo seanse dalyvauti nemokamai bei įsigyti bilietus su 50 proc. nuolaida.

Žymių žmonių atsiliepimai – emocingi

Filmą-legendą matę žinomi žmonės neslepia emocijų ir negaili pagyrų kūrėjams.

„Kaip kokybiškai ir pagarbiai kūrybinė komanda pažvelgė į M. K. Čiurlionio palikimą! Sutvertas pasaulis tiesiog spinduliuoja: ne vien tik Čiurlionio spalvomis, potėpiais, bet ir tam tikra čiurlioniška dvasia“, – M. K. Čiurlionio namų vadovas, pianistas Rokas Zubovas.

„O Dieve… aš negaliu patikėt! Interpretuoti ir taip įlįsti į jo pasaulį ir jį pamatyti va taip! Tikrai nuostabus būdas patirti meną“, – neslepia emocijų Lietuvos laidų vedėja, kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson.

„Kai nesinori išeit... Ir kai gera man ne kaip žmogui, o man kaip sielai... Ir toks didelis noras... kaip aš noriu, kad mano dukra tai pamatytų...“ – aktorius Leonardas Pabedonoscevas.

Žymių žmonių atsiliepimai vaizdo įrašuose:

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių