Quantcast

Kretingoje vyks Dvaro šventė

  • Teksto dydis:

Aštuntoji Dvaro šventė skirta grafo Juozapo Tiškevičiaus šeimos rezidencijos įkūrimo Kretingos dvare 145-mečiui ir Dvaro pučiamųjų orkestro įkūrimo 135-mečiui vyks rugpjūčio 3 d. Kretingos muziejuje.

Ta proga dvaro parteryje esančiame „Atminties take“ bus įmontuota granito plokštė, žyminti rūmų verandos atstatymo pradžią, vyks Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų ir Palangos pučiamųjų orkestrų pasirodymai.

Dvaro šventinę programą papildys Klaipėdos „Memelio“ kvarteto, Kauno diksilendo „DixXband“, legendinės grupės „Vairas“, perkusijos studijos „Afrikos būgnai“ koncertinės programos.

Šventės metu veiks senosios fotografijos dirbtuvės „Po Tiškevičių ąžuolais“, vaikų vasaros pievelė „Linksmasis lagaminas“, bus inscenizuojami vaizdeliai iš grafų gyvenimo, vyks parodomoji karamelinių saldainių edukacija ir šokoladinių saldainių degustacija Kretingos dvaro saldaininėje.

Šventės metu skelbiama akcija „Atkurkime Kretingos dvaro antrąjį fontaną“, kurioje bus pristatytas fontano skulptūros „Nykštukas“ maketas ir renkamos lėšos istoriniam fontanui  atkurti. Skulptūros autorius – restauratorius Vytautas Baranskas.

Klaipėdos „Memelio kvartetas“ gyvuoja jau apie dešimtmetį. Grupės vadovė –   Angelė Mėčiūtė, nariai – Rimantė Agintaitė, Auksė Kaziukaitienė ir Jurgis Karbauskas. Žanras: klasika, populiari, lyrinė.

Palangos miesto pučiamųjų instrumentų orkestras (vadovas Vygantas Rekašius)  išskirtinėje Palangos kurorto aplinkoje koncertuoja nuo 1953 m. Per šį laikotarpį surengta daugybė koncertų, o dalyvauta įvairiose šventėse, festivaliuose, radijo ir televizijos laidose. Garsas apie Palangos orkestrą pasklidęs ir už Lietuvos ribų. Svarbiausia – koncertinių programų kokybė, įvairovė bei Palangos miesto reprezentavimas. Orkestras nuolat siekia pabrėžti kūrybinį potencialą, bendradarbiauja su žinomais instrumentalistais, dainininkais ir dirigentais. Vienas profesionaliausių šalyje Palangos pučiamųjų orkestras yra daugelio tarptautinių ir nacionalinių konkursų laureatas, tad neįveikiamų kūrinių orkestro muzikantams nėra.

Kauno diksilendas „DixXband“ (vadovas Raimundas Arnašius) – jau aštuoniolika metų gyvuojantis tradicinio  džiazo ansamblis, linksmai ir pašėlusiai grojantis diksilendo, Naujojo Orleano Jazz, swing  bei šiuo metu populiarią muziką. Diksilendo  pasirodymus galima pamatyti įvairiose vietose koncertų salėse, miestų ir privačiose šventėse. Per savo veiklos metus grupė koncertavo įvairiuose renginiuose Lietuvoje ir užsienyje. Diksilendo muzikos klausėsi  Prancūzijos, Lenkijos, Latvijos, Ukrainos, Estijos muzikos festivalių ir klubų lankytojai. Grupės istorijoje nepamirštami koncertai su  atlikėjais, kaip maestro V. Malinauskas, V. Grubliauskas, S. Januška. Su diksilendu bendradarbiauja džiazo atlikėjos K. Svolkinaitė, J. Rušinskytė, R. Vaičiūtė, G. Kazlauskaitė bei lindy hopo meistrai –  „All that swing“.

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestras (vadovas kapelmeis­te­ris Egi­di­jus Mik­nius). Dabartinis orkestras gyvuoja nuo 1966 m., jame groja daugiau kaip 30 muzikantų. Augant orkestro muzikantų profesionalumui, tobulėjo ir orkestro repertuaras. Disciplina, techniškas kūrinių atlikimas ir tikslumas – vieni pagrindinių orkestro sau keliamų reikalavimų. Kolektyvo repertuare – įvairi lietuvių ir užsienio kompozitorių orkestrinė ir šiuolaikinė muzika. Šio orkestro ilgametis muzikantas buvo ir dabartinis Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Šiandien be Karinių jūrų pajėgų orkestro  neįsivaizduojami daugelis Klaipėdos miesto bei apskrities renginių. Jis dalyvauja iškilmingose ceremonijose karinių ir valstybinių švenčių metu, visuomenės ir kariuomenės dienų renginiuose, orkestrų festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje, Dainų šventėse, savo programą pristato įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

Perkusijos studija „Afrikos būgnai“ (vadovas Gediminas Mačiulskis) – tai pirmoji kompanija, ypatingą dėmesį skirianti Afrikos būgnų muzikai ir siekianti su ja supažindinti aplinkinius. Apie juos kiekvienas susidaro savitą ir individualų įspūdį: vienas žmogus gali perprasti grojimo būgnais subtilybes labai greitai, kitas išmokti groti būgnais laisvai gebės tik įdėjęs šiek tiek pastangų. Tačiau kiekvienas turi galimybę pabandyti sukurti muziką – užburiančią, užvedančią arba atpalaiduojančią, bet svarbiausia – individualią. Groti būgnais renkasi moksleiviai, studentai, vakarais iš kostiumų išlendantys vadovai ir namų šeimininkės! Kiekvienas atranda savo poliritmijos pasaulį, savo skambesį ir gali tuo mėgautis vienas arba įtraukti draugus. Pasiklausykime jų šįvakar.

Legendinės grupės „Vairas“ (vadovas Rolandas Janušas) oficialus gimtadienis – 1960 m. kovo 8-oji. Tada tai buvo saviveiklinis Šiaulių dviračių ir variklių gamyklos „Vairas“ darbuotojų ansamblis. Gamyklos vardu grupė ir pasivadino. Nors pirmus du dešimtmečius tai ir buvo kolektyvas, koncertuojantis gamyklos švenčių proga, 1982 m. „Vairas“ žengė į profesionalios Lietuvos muzikos sceną. Taigi grupė veiklą pradėjusi kaip mėgstamą užsiėmimą po darbo, tapo vienu populiariausių šalyje. Grupės istorijoje – kelis kartus pasikeitusi sudėtis, galybė aplankytų festivalių, laimėtų konkursų, oficialūs įrašai (nuo plokštelių ir kasečių iki kompaktinių plokštelių) ir net išsiskyrimas. „Vairas“ gerbėjams pristato linksmas, energingas lietuviškas dainas. 

Linksmas lagaminas – vaikų ir suaugusiųjų švenčių organizavimo komanda teikianti animatorių paslaugas visoje Lietuvoje. Reklaminiai renginiai, šeimų popietės, prezentacijos, vaikų užimtumas, privatūs renginiai ar įmonių vakarėliai – „Linksmojo lagamino“ animatoriai visuomet pasirūpina puikia nuotaika ir smagia programa.

Senosios fotografijos dirbtuvės. Šiais laikais, kai fotografijos pasaulyje pasirodo vis tobulesnės fotokameros, leidžiančios pagauti paprasta akimi nematomus vaizdus, kai atsiranda greitesnės nuotraukų spausdinimo technologijos, pasirodo, yra žmonių, kurie nori sugrįžti į XIX a. vidurį, kada atsirado fotografija, fotografuoti ir spausdinti fotografijas senoviniais metodais. Lietuvoje vienas iš nedaugelio taip dirbančių fotografų yra Gintas Kavoliūnas, kuris fotografuoja  senoviniu momentinės fotografijos būdu, vadinamu „penkiaminute“. Praeiviams jis siūlo atsistoti prieš senovinį dumplinį fotoaparatą ir palaukus penkias minutes įsiamžinti momentinėje fotografijoje. Tai smagi ir įdomi atrakcija, pritraukianti žmonių dėmesį ir paliekanti atminimui fotografiją rankose.

„Grafų sceniniai vaizdeliai“. Visada gyventojus domino dvaro gyvenimas. „Grafų sceniniai vaizdeliai“ – tai teatro akcija, pristatanti XIX a. pabaigos Kretingos dvaro gyvenimo momentus. Skambant pučiamųjų muzikai, bus galima pasimėgauti dvaro gyventojų kasdienybės akimirkomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuostabu,

Nuostabu, portretas
žurnaliugos šį kart beveik pataikė laiku pranešti apie rimtą renginį o ir net ne kokio bičiulių suplėšyto projektėlio veiksmą.:D) Na dar konkrečią valandą išmokit įrašyt ir bus visai gerai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių