Quantcast

„Korali“ koncertas Klaipėdoje: autentiškas ukrainiečių folkloro skambesys

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį 17 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) koncertuos autentiškos muzikos ansamblis „Korali“ iš Lvovo (Ukraina). Vakarą ves etnomuzikologė dr. Algytė Merkelienė.

Ansamblio „Korali“ idėja kilo smuikininkei Galinai Pochilevič ir etnomuzikologei Larisai Lukašenko užrašinėjant folklorą Palenkės ir Beresteiščynos regionuose (dabar priklausančiuose Lenkijai ir Baltarusijai). Kadangi šių regionų dainavimo maniera skiriasi nuo galiciečių, kilo mintis, kad būtų šaunu išmokti visų ukrainiečių etninių žemių dainavimo tradicijų. „Yra daug grupių, kurios dainuoja išskirtinai Kijevo, Poltavos srityse ar tik Polisijoje. Mes norėjome parodyti, kad Ukraina yra nepaprastai įvairi, – sakė G.Pochilevič. – Tad nusprendėme kiekvieno Ukrainos regiono dainas suverti kaip karoliukus ant siūlo.“ Taip atsirado grupės pavadinimas – „Korali“ (koralų karoliai).

Šiandien šią folkloro grupę sudaro trys folkloristės: Lvovo muzikos akademijos absolventės G.Pochilevič ir L.Lukašenko, kurios ilgai dirbo Lvovo nacionalinės mokslų akademijos Etnologijos institute, ir Lvovo teatro „Ir žmonės, ir lėlės“ aktorė Liudmila Zborovskaja. Kadangi „Korali“ tikisi plėtros, jos ir pasivadina ne trio, o folkloro ansambliu.

„Yra įvairių dainavimo stilių, vienbalsis – Karpatuose, polifonija – Ukrainos centre ir Rytų Ukrainoje. Klausantis kompaktinėse plokštelėse ir ekspedicijose užrašytos folklorinės medžiagos ir perimant pateikėjų atlikimo manierą, mums įdomu išbandyti save. Žinoma, technologijos neperteikia to, ką galima išgirsti gyvai klausantis pačių folkloro pateikėjų, kadangi iš jų galima išgirsti tik jiems būdingą dainavimo ar muzikavimo manierą ir repertuarą. Mums tai tarsi kūrybinė laboratorija. Mes nuolat ieškome ir vis atrandame kažką naujo“, – pasakojo L.Lukašenko.

„Korali“ dalyvavo daugelyje ekspedicijų Bresto, Voluinės, Hutsulių regionuose, Černigove, Sumuose. Folkloro atlikėjos dažnos įvairių pristatymų, šventinių renginių, festivalių, edukacinių programų dalyvės, jos dainavo daugelyje tarptautinių folkloro festivalių Ukrainoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Sakartvele, Lietuvoje.

Karantino metu „Korali“ beveik neturėjo pasirodymų, o dabar jos aktyviai dalyvauja labdaros koncertuose ligoninėse ir renginiuose, skirtuose Ukrainos gynėjams. Grupės narės mano, kad tradicinė muzika turėtų būti kuo artimesnė žmonėms, nes tik taip galima išsaugoti tradicijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Koncertai slaviškai

Koncertai slaviškai portretas
IKI tinklo parduotuvėje Autobusų stotyje dirba vien tiktai savitarna, o ten "koncertas' nesusikalbant su lietuviškai nemokančiomis pardavėjomis. Jų ten ne viena, prekių nepažįsta, nežino, kas yra saliero gumbas...Prisiklausiau ?koncerto;?daugiau ten nebeisiu. Kas dieną mūsų meiste vis daugiau rusų kalbos... Ar tai normalu?

to net

to net portretas
Kur tu eisi, tau bambalis,o ne kultūra rūpi.Ir nepavydėk, gal ir bus jų Tėvynė,jie to verti.

NET UZ 1 CENTA NEICIAU

NET UZ 1 CENTA NEICIAU portretas
O kur Lietuviskas liaudies koncertas ? Vien ta suknista GELTONA MELYNA reklamuoja, lyg butu cia ju tevyne.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių