Quantcast

Klasikos gurmanams – Klaipėdos festivalio renginiai

II tarptautinis operos ir klasikinės muzikos festivalis pateiks Klaipėdos gimtadieniui dovanų. Viena jų taps klaipėdiečių sukurta oratorija "Sakmė apie Mėmelburgą".

Renginiai – trijose erdvėse

Šiemet Klaipėdos festivalio renginiai vyks savaitę – rugpjūčio 1–7 d.

Šįkart jo geografija platesnė nei pernai – įspūdingus reginius žiūrovai pamatys ne tik senajame elinge, bet ir piliavietės teritorijoje, o forumo diskusijos vyks laisvalaikio ir pramogų erdvėje "Hofas".

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė pasakojo, kad festivalyje dalyvaus visa daugiatautė kūrybinė teatro grupė.

Kai kurie jų dalyvaus ir diskusijose aktualiausiomis šių dienų temomis.

"Festivalis prasidės tradiciškai rugpjūčio 1 d. – per Klaipėdos miesto gimtadienį. Didžiuojamės, kad šiai dienai galime dedikuoti ne vieną neeilinį renginį", – teigė L.Vilimienė.

Didžiuojamės, kad šiai dienai galime dedikuoti ne vieną neeilinį renginį.

Klaipėda – pranciškonų akimis

Oratorija "Sakmė apie Mėmelburgą" taps kelione per miesto istorijos vingius, o jų pradžia – XIII a. vidurys, kai per Baltiją ir Kuršių marias atplaukė broliai pranciškonai ir sumanė vienoje Dangės upės žiočių salų pastatyti savo pilį.

Libreto autorius – klaipėdietis, pranciškonas vienuolis Sigitas Jurčys, daugeliui geriau pažįstamas kaip brolis Benediktas. Jis pasakojo, kad šios vienuolijos veikla – išimtinai taiki, net dalyvaudami kryžiaus žygiuose jie neturėję ginklų.

Autoriaus idėja – vienuoliai, statydami prie Kuršmarių ir Dangės pilį ir įkurdami miestą, norėjo sukurti rojų žemėje.

Autorius sukūrė tris pagrindinius oratorijos personažus: vyskupą, ordino magistrą ir mergelę, įkūnijančią upę, vadinamą Memele. Dar vienas personažas – karo našlaitis – neturės žodžių.

Oratorijos kompozitorius – pasaulietis vienuolis pranciškonas, keturis dešimtmečius gyvenantis uostamiestyje Alvidas Remesa kūrinį pavadino dedikacija Klaipėdai, kurioje muzikine kalba dėstoma miesto istorija.

Septynių dalių oratorijos veikėjams ir skirtingoms miesto istorijos epochoms jis suteikė muzikinius apibūdinimus.

Šią premjerą žiūrovai galės rugpjūčio 1-ąją pamatyti nemokamai.

Laima Vilimienė. Vytauto Petriko nuotr.

Sugrįš "Skrajojantis olandas"

Itin gerai įvertintas klaipėdietiškas R.Wagnerio operos "Skrajojantis olandas" pastatymas šiemet vėl du kartus džiugins festivalio žiūrovus. Rugpjūčio 5 ir 6 d. ji vėl bus parodyta elinge.

Ne mažiau kaip 10-yje skirtingų šios operos pastatymų dalyvavęs pasaulinio garso dainininkas Almas Švilpa didžiuodamasis teigė, kad "Skrajojantis olandas" Klaipėdoje buvusi jo svajonė, tačiau svajodamas jis nė neįsivaizdavo, jog gimtajame mieste operos pastatymo metu tikras laivas judės tarp žiūrovų, kad tai vyks veikiančios uosto įmonės teritorijoje, kad scenografijos dalimi taps Kuršių marios su plaukiančiais laivais, o pagrindiniu scenografijos akcentu taps šimtametis P.Lindenau laivų statyklos elingas.

Šiemet A.Švilpa vėl su džiaugsmu atliks olando partiją, scenoje bus galima pamatyti jau matytas operos žvaigždes ir naujus atlikėjus.

Džiugins naujais akcentais

Baigiamuoju festivalio akcentu taps operos gala koncertas, skirtas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro 35-mečio sukakčiai pažymėti. Tiek metų šis teatras gyvuoja vadindamasis tokiu vardu.

Festivalio forumo programoje numatytos dvi diskusijos šių dienų aktualijomis, atliepiančiomis migrantų, pabėgėlių, socialinę atskirtį ar diskriminaciją dėl etninės priklausomybės, religijos, lyties, negalios ar amžiaus patiriančių žmonių integracijos problematiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ko čia ta pranciš poną

Ko čia ta pranciš poną portretas
pradėjo visur kišt? Gal vėl kokia parama šviečia iš ES?

Sniukys

Sniukys portretas
Očkarikas-konkretus gurmanas…
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių