Quantcast

Klaipėdos žvejų rūmuose prasideda 13-oji „Jaunatis“

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį Klaipėdos žvejų rūmuose prasideda 13-oji „Jaunatis“, kurios programoje – šalies teatrų spektakliai vaikams ir jaunimui. Šiemet festivalyje bus parodyti penki spektakliai, sukurti Vilniuje ir Šiauliuose.

Žais vaikystės istorijas

Gal ne visiems žiūrovams džiugi žinia, kad į festivalį atidarysiantį teatro „Kitas kampas“ spektaklį „Nuostabūs dalykai“ bilietai jau išparduoti. Reikėtų paskubėti ir norintiems pamatyti kitus renginius, tarp jų – naujausią Oskaro Koršunovo OKT / Vilniaus miesto teatre režisuotą spektaklį „Žmogus iš Podolsko“ (vasario 19 d. 18 val.), nes bilietai taip pat kasdien tirpsta... Šį spektaklį dienraštis pristatė praėjusios savaitės „Pramogų gide“ sausio 31-ąją.

Vilniaus miesto teatras „Atviras ratas“ festivalio programoje yra dažnas vardas. Vasario 9 d. 12 val. teatras parodys muzikinį spektaklį ne tik vaikams ritminiu pavadinimu „Gėda pelėda!“ pagal įvairių lietuvių autorių poezijos kūrinius. Aktoriai kviečia visus žiūrovus kartu sužaisti trumpas vaikystės istorijas, pasakojančias apie nenuoramas, išdykėlius, užsispyrėlius, svajoklius, neklaužadas vaikus, t. y. mus pačius. „Moralizuoti ar užsiimti didaktika – tikrai mums neįdomu ir netinka! Bet susitarti ir kūrybiškai išspręsti iškilusią problemą – visada taip!“, – teigė spektaklį kuriantys ir jame dalyvaujantys pagrindiniai veikėjai: Vienas, Du ir Trys. Nuotaikingą vaidinimą režisavo Ieva Stundžytė. Vaidina Judita Urnikytė, Birutė Belada-Tauterytė, Jovita Jankelaitytė Ir Jurgis Marčėnas.

„Gėda pelėda!“ (rež. I.Stundžytė) / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Atveš muzikinę pasaką

Gerai žinoma ir vaikų pamėgta knygelė apie plaukus praradusią gražuolę karalaitę Garbanėlę tapo muzikiniu spektakliu, kuriam muziką ir žodžius parašė vaikų itin mėgstamos „Tilidūdos“ bei daugelio kitų garsių lietuviškų miuziklų autorius Rokas Radzevičius. Šioje istorijoje pasakojama tai, kas įvyko vienoje tolimoje karalystėje, kurią valdo karalius Raudonbambis. Jis augina dukrą karalaitę Garbanėlę. Lepinama dukrelė užauga pasipūtusi ir aikštinga. Ji negerbia savo tėvelio ir reikalauja jaunikio. Tačiau įvyksta keistas dalykas: Garbanėlė nuplinka ir ant jos pakaušio lieka tik vienas plaukelis. Karalius paskelbia, kad tam, kas išgydys dukrą, atiduos ją į žmonas ir dovanos pusę karalystės. Apie karalaitės nelaimę sužino paprastas kaimo vaikinas – kanklininkas Antanėlis Burokėlis. Jis drauge su keistų bičiulių kompanija pagaliau sugeba grąžinti Garbanėlei dingusius plaukus ir jie abu gyvena ilgai ir laimingai.

„Nuostabūs dalykai“ (rež. K.Glušajevas) / Organizatorių nuotr.

Muzikinę pasaką „Karalaitės Garbanėlės ir Antanėlio Burokėlio nuotykiai“, kuri bus rodomas vasario 14 d. 11 val., režisavo Vidas Bareikis, o spektaklyje vaidina jo paties Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vadovaujamo gausaus aktorių kurso studentai.

Apie grįžimą namo

„Jaunatyje“ pristatomas Šiaulių dramos teatro spektaklis „Kaštonė“ jau yra laimėjęs 32-ojo Lietuvos profesionalių teatrų festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ (Rokiškis) pagrindinį prizą už geriausią spektaklį vaikams. Jis sukurtas pagal rusų rašytojo ir dramaturgo Antono Čechovo apsakymą „Kaštonė“ (1892), kuris daugelio literatūros kritikų pripažintas vienu talentingiausių kūrinių apie gyvūnus vaikams. Pjesės autorė Daiva Čepauskaitė išsaugojo tik A.Čechovo apsakymo veikėjų vardus ir charakterius. Spektaklyje kalaitė Kaštonė, žąsinas Ivanas, katinas Fiodoras ir kiaulė Chavronja – tai vaikai, dėl kokių nors priežasčių praradę savo namus, pamesti, pabėgę ar paklydę, priglausti cirke, kuriame auga, mokosi ir lavina savo talentus. Tačiau, bet kokiai progai pasitaikius, jie grįžta į namus, kurių niekada nesiliovė ilgėjęsi, sapnavę, apie juos svajoję.

„Karalaitės Garbanėlės ir Antanėlio Burokėlio nuotykiai“ (rež. V.Bareikis). / Organizatorių nuotr.

Pasak režisieriaus Arvydo Lebeliūno, „Kaštonė“ – tai spektaklis apie grįžimą namo, net jei dėl to tenka atsisakyti brangios draugystės, atkakliu darbu pasiekto populiarumo ir tikėtinos cirko artisto šlovės. Sausio 29 d. 14 val. Žvejų rūmų Didžiosios salės scenoje vaidins aktoriai Monika Šaltytė, Eduardas Pauliukonis, Aidas Matutis, Severinas Norgaila, Nomeda Bėčiūtė, Juozas Žibūda, Gintarė Ramoškaitė, Juozas Bindokas, Romanas Dudnikas, Aurimas Pintulis.

Bilietus į „Jaunaties“ spektaklius platina „Tiketa.lt“ ir „Teatrai.lt“.

„Kaštonė“ (rež. A.Lebeliūnas) / Organizatorių nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių