Quantcast

Klaipėdos parodų rūmai atvers duris jaunimui

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį 17 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) bus pristatytas ir jungtine paroda prasidės KKKC inicijuotas meno projektas „Šiuolaikinės grafikos erdvės“.

Žvalgysis subkultūrose

2021-aisiais Klaipėdai tapus Europos jaunimo sostine, KKKC įsilieja į jaunimui skirtų renginių programą su projektu „Šiuolaikinės grafikos erdvės“. Išsikėlęs sau ambicingą tikslą sukurti erdves, kuriose jauni žmonės jaustųsi išgirsti ir reikalingi, KKKC kviečia jaunuosius klaipėdiečius ir miesto svečius aplankyti jiems skirtą menininkų darbų ekspoziciją ir dalyvauti renginiuose apie grafikos paieškas subkultūrose.

Projekto metu jaunimas turės galimybę gatvės kultūrą pažinti per savo mėgstamą kūrybinę raišką – piešimą, grafičius, komiksus, muziką ar šokį ant riedlenčių. Organizatoriai siūlo peržengti nusistovėjusius stereotipus ir eksponuojamus kūrinius apžvelgti ne tik vaikštant, bet ir važinėjant riedlente ar riedučiais. Visą mėnesį KKKC Parodų rūmuose stovės riedlenčių entuziastams ir mėgėjams skirta rampa, ant kurios jėgas išbandyti galės kiekvienas ratuotas parodos lankytojas.

Kitoks menas

Projekto „Šiuolaikinės grafikos erdvės“ parodoje, primenančioje, kad šiuolaikinio meno neįmanoma įsprausti į ankštus rėmus, eksponuojami ir jau gerai žinomų, ir ką tik kūrybinį kelią pasirinkusių menininkų įvairaus žanro kūriniai: piešiniai, objektai, instaliacijos, komiksai, grafikos, aerografijos darbai ir kt. Savo kūrybą parodai pateikė Remigijus Praspaliauskas, Ernestas Veikutis, Adomas Vasiliauskas, Lietuvos riedlenčių federacija, Lina Itagaki, Justė Zarembaitė, Liepa Gaidauskaitė (Vilnius), Živilė Spūdytė-Žvėrūna, Jolita Puleikytė (Šiauliai), Donatas Valčiūnas (Palanga), Rasa Marija, Vilhelmas Giedraitis, Pijus Čeikauskas (Klaipėda).

Vienas iš parodos dėmenų – pažintis su meno lauke gana nauju reiškiniu NFT (angl. non-fungible token) arba nepakeičiamu žetonu. Tai blokų grandine paremta technologija, kuri virtualioje erdvėje esančius kūrinius, tekstus ar įrašus paverčia unikalia, originalia ir tik Jums priklausančia nuosavybe. Parodoje NFT meno kūrėjos, gyvenančios ir kuriančios užsienyje, Violetta Melnikova (Eye Above Sky), Ivona Tautkutė-Rustecka (Ivona Tau), Ivona Macejevska (Ivona Aya) ir oonthinice eksponuos riboto leidimo skaitmeninius NFT kūrinius.

Projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ dalyviai parodoje pristatys bendruomenių programos „FLUXUS Labas!“ ir Petrašiūnų bendruomenės iniciatyva šių metų vasarą vykusių dirbtuvių metu sukurtą ciklą „Tapyba kitaip: marios ir kaimynystė“.

Į KKKC projektą „Šiuolaikinės grafikos erdvės“ įsitraukė ir Klaipėdos miesto savivaldybės

I.Kanto viešoji biblioteka, pateikusi lankytojams knygų apie šiuolaikinę grafiką rinkinį.

Naikina ribas

Projekto organizatoriai, siekdami įtraukti uostamiesčio jaunimą į KKKC veiklą ir norėdami paskatinti kurti socialinius ryšius, naikinti ribas tarp turinio kūrėjų ir jo vartotojų, kviečia į visą mėnesį vyksiantį renginių ciklą. Dalyviams parengtoje programoje – performansai, seminarai, susitikimai su kūrėjais ir diskusijos, kūrybinės dirbtuvės, kur kartu su menininkais, iliustratoriais ir Lietuvos riedlenčių federacijos atstovais lankytojai galės prisijungti prie įvairių kūrybinių veiklų – spausdinimo ant tekstilės, piešimo flomasteriais, siūlais ar riedlenčių restauravimo, dekoravimo procesų.

Nuo gatvės meno neatsiejama ir tatuiruočių kultūra, todėl bus laukiami visi neabejingi šiai meno krypčiai. Tatuiruočių studijos „Tattoo Virus“ meistrės užsiregistravusiems lankytojams darys mažas tatuiruotes, o Danielius Djačkovas, tatuiruočių studijos „Danis Tattoo“ įkūrėjas, pasidalys patirtimi ir kvies į diskusiją apie meną.

Neabejingieji repo muzikai bus kviečiami į popietę, kurioje savo kūrinius atliks reperiai FunkTM, Domas ir THC. Koncerto metu menininkas Pijus su draugais niūrią senamiesčio tvorą pavers miestą puošiančiu objektu.

Paroda ir projekto renginiai vyks iki rugsėjo 26 d.


Renginių programa

Rugpjūčio 28 d. 17 val. – virtualus seminaras su V.Melnikova (Eye Above Sky), I.Tautkute-Rustecka (Ivona Tau), I.Macejevska (Ivona Aya) ir oonthinice apie skaitmeninio meno kūrinius, savitą autentiškumo sertifikatą NFT.

Rugpjūčio 29 d. 17 val. – kūrybinės dirbtuvės su J.Puleikyte. Piešimas flomasteriais.

Rugsėjo 3 d. 18 val. – menininko Tado Vincaičio-Plūgo kūrinio pristatymas ir diskusija apie grafičius.

Rugsėjo 4 ir 5 d. 15 val. – kūrybinės dirbtuvės su „Commune DIY“ (riedlenčių perdirbimo dirbtuvės) ir „Core Indoor Vilnius“ riedlenčių mokykla.

Rugsėjo 6 ir 8 d. 18 val. – kūrybinės dirbtuvės su lektorėmis Toma Šlimaite-Bubeliene ir Žaneta Jasaityte-Bessonova. Grafika ant audinio.

Rugsėjo 11 d. 15 val. – susitikimas su komiksų „Miesto superherojai“ kūrėjais Pijumi ir Vikte.

Rugsėjo 17 d. 17 val. – susitikimas su aerografikos dizaino kūrėju D.Valčiūnu.

Rugsėjo 18 d. 15 val. – repo „tūsas“ su atlikėjais FunkTM, Domu, THC ir piešimas ant tvoros.

Rugsėjo 19 d. 15 val. – Vilniaus dailės akademijos studentų performansas „Kubas“.

Rugsėjo 22 d. 16 val. – kūrybinės dirbtuvės su menininku Ernestu Veikučiu. Siūlų grafika ant drobės.

Rugsėjo 24 d. – tatuiruočių diena: 15 val. – mini tatuiruotės su studijos „Tatto Virus“ meistrėmis Jekaterina, Daniele, Natalija (Klaipėda) ir Juste Zarembaite (Vilnius), 17 val. – susitikimas su tatuiruočių studijos „Danis Tattoo“ įkūrėju D.Djačkovu.

Išsami informacija apie renginius bus skelbiama ir nuolat atnaujinama KKKC feisbuko paskyroje: https://www.facebook.com/klaipedoskulturukomunikacijucentras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Po parodnamį su riedučiais? Nu jūs duodat! Gal dar ir su dviraičiais įleiskit. O dar geriau su elektromobiliais, juk yra mažų, kurie pro duris pralįs. :)))

LAIVAS KURŠIS

LAIVAS KURŠIS portretas
I. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj, REGATOS vietoj. II. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”. Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”, rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį…
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių