Quantcast

Klaipėdos koncertų salės projektas „Cellissimo“: prisimink violončelę

  • Teksto dydis:

Gegužės 7 d. 18.30 val. Klaipėdos kamerinio orkestro programa „Cellissimo“ kviečia prisiminti violončelę – nuostabų styginių šeimos instrumentą.

Jis pasižymi sodriu, aksominiu tembru, tarsi spinduliuojančiu prigimtinę ramybę. Violončelės garsas hipnotizuoja grožiu ir amžinybės pojūčiu. Dauguma klaipėdiečių jau galėjo tuo įsitikinti Klaipėdos tarptautiniame violončelės festivalyje, kuris vyko 2017 m. ir 2019 m. Renginys turėjo įvykti ir 2021-aisiais, bet šią gegužę dėl karantino jo nebus. Tačiau violončelė skambės ir toliau, skleis savo magiškus kerus. Klaipėdos kamerinio orkestro programoje „Cellissimo“ publika susitiks su ypatingu muziku, violončelininku ir dirigentu Davidu Geringu. Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovo Mindaugo Bačkaus teigimu, 2019 m. D.Geringas tapo Tarptautinio Klaipėdos violončelės konkurso veidu – renginys pavadintas jo vardu, todėl Klaipėda tapo labai svarbiu tašku pasauliniame šio menininko koncertų žemėlapyje.

Į Klaipėdą D.Geringas sugrįžta beveik kasmet. Jis turėjo dalyvauti ir šią gegužę planuotame violončelės konkurse, tačiau dėl pandemijos renginys neorganizuojamas. Gabiausi pasaulio violončelininkai ir violončelės muzikos gerbėjai laukiami Klaipėdoje po dvejų metų, 2023-iųjų gegužės pradžioje.

D.Geringo sudaryta programa pavadinta „Cellissimo“ (cello itališkai reiškia violončelė). Maestro ir orkestro atliekama suskambės Antonino Dvoržako „Waldesruhe”, kurią violončelei ir styginiams aranžavo Anatolijus Šenderovas. Beje, pastarąjį kompozitorių ir D.Geringą ilgus metus siejo ypatinga kūrybinė bičiulystė. Taip gimė ne vienas kūrinys, kuriame violončelė atsiskleidžia visu savo grožiu.

D.Geringas į programą įtraukė ir Eduardo Lalo Koncertą violončelei d-moll, kurio solo partijai atlikti jis pasirinko Rugilę Juknevičiūtę, 2019 m. sėkmingai pasirodžiusią II tarptautiniame Klaipėdos violončelės konkurse. Violončelininkė mokosi Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje. Ji yra nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatė, pelniusi pirmąją premiją bei tris specialiuosius prizus K.Wilkomirski’o tarptautiniame jaunųjų violončelininkų konkurse Lenkijoje. R.Juknevičiūtė daug koncertuoja kaip solistė ir kamerinių ansamblių narė.

Beje, iki XX a. violončele grojo labai nedaug moterų, nes vyravo nuomonė, kad yra nepadoru, neelegantiška ir nemoteriška instrumentą laikyti tarp kojų. Tačiau šiais laikais situacija pasikeitė: pasaulyje vis dažniau ir garsiau reiškiasi talentingos moterys violiončelininkės, kaip ir dirigentės, kompozitorės, kurių specialybės anksčiau taip pat laikytos nemoteriškomis.

Koncerto pabaigoje skambės Antoníno Dvoržako Serenada styginiams, jaudinanti melodingumu, lengvumu, tyru ir nerūpestingu skambesiu.

Programa „Cellissimo“, kaip ir kiti gegužės repertuaro renginiai, bus nemokamai transliuojama Klaipėdos koncertų salės „Facebook“ ir „YouTube“ platformose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių