Quantcast

Klaipėdos koncertų salėje – „Tyli Madrido nakties muzika“

  • Teksto dydis:

Festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“ šį penktadienį 18.30 val. buria miestiečius ir svečius pasiklausyti dar vienos Klaipėdos kamerinio orkestro programos „Tyli Madrido nakties muzika“. Ją sudarė orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus ir drauge vėl koncertuosiantis ištikimas orkestro bičiulis Andresas Mustonenas.

Charizmatiška asmenybė

Jau kelerius metus pasaulyje pripažintas senosios muzikos specialistas, ilgametis ansamblio „Hortus Musicus“ meno vadovas, charizmatiškas smuikininkas ir dirigentas A.Mustonenas atvyksta į Klaipėdą ir rengia programas su čionykščiu orkestru. Ši kūrybiška asmenybė pasižymi itin stipria charizma. Vidinės jos energijos užtaisas patraukia ir įkvepia tiek scenoje esančius kolegas, tiek publiką, o pasiektas meninis rezultatas niekada nepalieka abejingų.

Kaip dirigentas A.Mustonenas bendradarbiavo su daugeliu svarbių kolektyvų – P.Čaikovskio simfoniniu, Maskvos valstybiniu akademiniu, Maskvos ir Sankt Peterburgo filharmonijų, Helsinkio miesto, Suomijos radijo, Ostrobotnijos kameriniu, Lietuvos, Estijos ir Latvijos nacionaliniais simfoniniais orkestrais, „Sinfonietta Rīga“, taip pat įvairiais Italijos, Vokietijos, Izraelio, Lenkijos, Turkijos, Baltarusijos, Armėnijos, Gruzijos, Brazilijos, Švedijos, Meksikos, Belgijos ir kitų šalių orkestrais.

Kūrybinės partnerystės inspiruoti

Klaipėdos kamerinio orkestro ir A.Mustoneno kūrybinės partnerystės inspiruoti jau suskambo didingi klasikos šedevrai, buvo išleista kompaktinė plokštelė su W.A.Mozarto kūriniais.

Gilus muzikos pažinimas atveria A.Mustonenui galimybes savitai interpretuoti įvairiausių žanrų ir laikotarpių kūrinius. Šioje programoje taip pat bus įvairiausios muzikos: pradedant vokiečių baroko genijumi J.S.Bachu, italų klasicizmo atstovu L.Boccherini ir baigiant pripažintais šiuolaikiniais autoriais – gruzinu G.Kancheli bei ukrainiečiu V.Silvestrovu.

Beje, programos pavadinimas kilo iš L.Boccherini („Madrido nakties muzika“) ir V.Silvestrovo („Tyli muzika“) kūrinių pavadinimų. Kadaise pats gyvenęs Madride ir dirbęs Ispanijos karaliaus rūmų kompozitoriumi L.Boccherini galvojo, kad šis programinis ir iliustratyvus kūrinys už Ispanijos ribų gali būti nesuprastas nei atlikėjų, nei publikos. Vis dėlto „La Musica Notturna dela Strade di Madrid“ (toks originalus kūrinio pavadinimas) tapo populiari ne tik Ispanijoje, dažnai skamba įvairios jos versijos.

Su legendiniu pianistu

V.Silvestrovo kūryba skambesių harmonijomis sietina su J.S.Bacho ir estų šiuolaikinės muzikos kūrėjo A.Parto garsų pasauliais. Jo kūrybinis braižas artimas vakarietiško postmodernizmo krypčiai. „Nesukuriu nieko naujo. Mano muzika – tik aidas to, kas jau egzistuoja“, – yra sakęs kompozitorius.

Gruziniško folkloro įkvėpta G.Kancheli kūryba išsiskiria unikaliu koloritu ir pasaulėjauta. Tai liudys ir programoje skambėsiantis kūrinys „Valse Boston“. Jo muzikos judėjimas sukasi dramatiško valso žingsniu. Kūrinio solo partiją skambins Mikhailas Rudy. „Tai legendinis pianistas, kuris pirmą kartą koncertuos Klaipėdoje. Mes plečiame scenos partnerių būrį ir norime klaipėdiečiams pristatyti geriausią pasaulinę muzikinę kultūrą“, – teigė M.Bačkus. Uzbekijoje gimęs Maskvos P.Čaikovskio konservatorijos auklėtinis M.Rudy jau daugiau nei keturis dešimtmečius gyvena Prancūzijoje, groja ne tik klasiką, bet ir džiazą, rašo knygas, kuria televizijos laidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuostabu

Nuostabu portretas
Nuostabus koncertas!!!!! Madrido maršas pabaigoje vainikavo vakaro programą. Ačiū menininkams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių