Quantcast

Klaipėdos koncertų salėje skambės kerintis obojus

  • Teksto dydis:

Šio penktadienio vakarą Klaipėdos koncertų salėje skambės programa „Šarmingasis oboe d’amore“. Jos idėją Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovui Mindaugui Bačkui pasiūlė prancūzų spaudos magišku atlikėju vadinamas obojininkas Andrius Puskunigis. Kartu jie kruopščiai ją ir parengė.

Gaivus oro gurkšnis

„Kiekvienas koncertas man yra iššūkis. Tokių asmeniškų ar kūrybiškų pasirodymų per metus nebūna daug, todėl labai daug įdedu savęs ir stengiuosi, kad būtų kuo geriau. Labai smagu pasidalyti visa šia emocija su orkestru ir publika bei užfiksuoti tai kompaktinėje plokštelėje“, – teigė jau du dešimtmečius Prancūzijoje gyvenantis talentingas obojininkas.

Koncertinė ir pedagoginė veikla Prancūzijoje ir Vokietijoje yra jo kasdienybė, o reti muzikiniai projektai gimtinėje būna tarsi gaivus oro gurkšnis.

Kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru A.Puskunigis ne tik parengė ir klausytojams pristatys koncertinę programą, bet ir įrašys Georgo Friedricho Händelio kūrinių kompaktinę plokštelę, kurią ruošiasi išleisti Nyderlandų kompanija „Briliant Classics“.

Įrašys į plokštelę

2013 metais su ja pasirašęs sutartį atlikėjas visada pasirenka įrašinėti vieno kompozitoriaus kūrinius – plokštelėse jau užfiksuoti J.S.Bachas, G.Ph.Telemannas, W.A.Mozartas ir kiti autoriai. Pasak A.Puskunigio, „tai yra kompozitoriai, kurie mėgo obojų, sukūrė jam daug koncertų, sonatų, solo arijų“.

Obojininkas A. Puskunigis. / Asmeninio archyvo nuotr.

Sudarydamas kompaktinių plokštelių turinį, atlikėjas demonstruoja kilnų atsidavimą savo instrumentui. „Siekiu, kad kiekvienoje plokštelėje būtų girdimas meilės instrumentas – oboe d’amore. G.F.Händelis meilės obojui neparašė nieko, todėl aš pats iš įvairių jo operos arijų sukomponavau trijų dalių koncertą. Gražus, minkštas, melancholiškas, kontratenoriškas meilės obojaus tembras suvilioja – jis yra mano širdies instrumentas, – kalbėjo A.Puskunigis. – Gal visa tai darome todėl, kad esame estetai, menininkai, stengiamės parodyti eruditiškos muzikos grožį savo mokiniams, publikai, kolegoms ar pagaliau – sau.“

Praturtins orkestro skambesį

Klaipėdos kamerinis orkestras nuo to laiko, kai jam pradėjo vadovauti M. Bačkus, nuosekliai gilinasi į baroko muzikos interpretaciją. Meno vadovo paskatintas kolektyvas dalyvauja meistriškumo pamokose, kurias veda senosios muzikos atlikimo specialistai, ir į savo pasirodymus įtraukia istorinius instrumentus.

Šiame koncerte scenoje publika matys du klavesinus, vargonus ir teorbą, kurie praturtins styginių instrumentų orkestro skambesį. Jais gros iš Prancūzijos atvykę atlikėjai Celine Scibetta-Puskunigis (klavesinas), Vincentas Bernardtas (klavesinas, vargonai) ir Parsivalis Castro (teorba, barokine gitara).

Barokinės G.F.Händelio garsų girliandos obojui, vargonams, klavesinui, teorbai ir styginiams koncerte bus supintos su šiuolaikinių autorių Alfredo Schnittke’ės ir Krzysztofo Penderecki’o kūriniais styginių orkestrui.

Koncerto pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių