Quantcast

Klaipėdos koncertų salėje skambės didžiųjų Vienos klasikų muzika

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kamerinio orkestro koncerte kitą savaitę suskambės didžiųjų Vienos klasikų muzika. Tai Josephas Haydnas, Wolfgangas Amadeus Mozartas ir Ludwigas van Beethovenas, kurio 250-ąsias gimimo metines pernai minėjo visas pasaulis. Koncertas vyks gyvo susitikimo su klausytojais pasiilgusioje Klaipėdos koncertų salėje birželio 4 d. 18.30 val.

Trys grandai

Vienu garsiausių visų laikų pasaulio kompozitoriumi laikomas L. van Beethovenas ištobulino J. Haydno pradėtus ir W. A. Mozarto pratęstus kūrybinius ieškojimus, galutinai suformavo klasicistines muzikos formų ir žanrų tradicijas. Vienos klasikais šie trys kompozitoriai vadinami todėl, kad būtent Vienoje jie sukūrė didingiausius savo kūrinius.

Programoje „Didieji Vienos klasikai“ drauge su klaipėdiečiais muzikuos pripažintas prancūzų pianistas Jeanas Marcas Luisada. Jis garsėja kaip fortepijono poetas, pasižymintis išskirtine gracija ir netikėtomis interpretacijomis. Sakoma, kad charizmatiškasis atlikėjas groja publikos sielai, o muzikos kritikų yra tituluojamas kaip vienas iš gražiausią ir turtingiausią garsą kuriančių pianistų.

Solistas – garsus pianistas

Jau antrą kartą su Klaipėdos kameriniu orkestru koncertuosiantis solistas daugiau nei prieš tris dešimtmečius laimėjo F. Chopino pianistų konkursą Varšuvoje, atvėrusį jam kelią į tarptautinį pripažinimą. Kvietimai pasirodyti garsiausiose pasaulio koncertų salėse su žymiausiais orkestrais tebeplaukia iki šiol.

J. M. Luisada koncertavo su Londono simfoniniu orkestru, Prancūzijos nacionaliniu orkestru, Lenkijos simfoniniu orkestru „Sinfonia Varsovia“, Tokijo filharmonijos simfoniniu orkestru ir kitais garsiais pasaulio orkestrais. Jis grojo diriguojant tokiems batutos meistrams kaip Charlesas Dutoit, Ádámas Fischeris, Theodoras Guschlbaueris, Eliahu Inbalas, Hiroyuki Iwaki, Marekas Janowski’s, Yehudi Menuhinas ir kt. Pianistas nuolat dalyvauja žymiuose tarptautiniuose muzikos festivaliuose Ispanijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje ir kitose pasaulio šalyse. Jam teko pasirodyti garsiausiose salėse – nuo Niujorko „Carnegie Hall“ iki Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos.

J. M. Luisada apdovanotas Prancūzijos ordinais už nuopelnus meno ir literatūros srityje.

Groja nuo šešerių

J. M. Luisada fortepijonu groja nuo šešerių. Būdamas 16 metų, jis pradėjo studijuoti Paryžiaus konservatorijoje. Vienas jo pedagogų buvo legendinis pianistas Paulis Badura-Skoda, beje, prieš kelerius metus muzikavęs su Klaipėdos kameriniu orkestru. O pas J. M. Luisadą Paryžiaus konservatorijoje (École Normale de Musique de Paris Alfred Cortot) mokėsi lietuvių pianistas ir tapytojas Viktoras Paukštelis. Tarp kitko, V. Paukštelio iniciatyva ši J. M. Luisados ir Klaipėdos kamerinio orkestro programa skambės ne tik Klaipėdoje, bet ir nuostabiajame Paliesiaus dvare, kur koncertas vyks birželio 5-ąją.

J. M. Luisada ir Mindaugo Bačkaus vadovaujamas Klaipėdos kamerinis orkestras interpretuos J. Haydno 11-ąjį ir W. A. Mozarto 9-ąjį („Jenamy“) koncertus fortepijonui ir orkestrui. Klaipėdos kamerinis orkestras dar atliks L. van Beethoveno Styginių kvarteto Nr. 11 („Serioso“) versiją styginių orkestrui.

Dėl pandemijos ir Klaipėdos koncertų salė turi riboti klausytojų skaičių, todėl pataria nedelsti ir įsigyti bilietus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių