Quantcast

Klaipėdos kelte vyks fotografijos parodos

  • Teksto dydis:

Nuo gegužės 29 d. iki rugsėjo 3 d. – visą vasarą Klaipėdos senosios perkėlos kelte „Nida“ vyks fotografijos parodos. Jų ciklą „KultJūra“ organizuoja asociacija „Kūrėjų sąjunga“.

Susitiks su jaunu menu

Parodų autoriai – jauni menininkai iš visos Lietuvos – Urtė Jasenka, Saulius Kmita, Deividas Buivydas, Simona Nakrošiūtė, Justina Tulaitė, Morta Narkauskaitė, Edgaras Vitkevičius ir Banginis Justas. Kuratorė – Simona Agota Martinkus. Iš viso bus surengtos 7+1 parodos, kiekviena truks po dvi savaites.

„Idėją kelte organizuoti fotografijos parodas gimė permąstant žiūrovų pritraukimo į ekspozicines erdves problematiką. Ne paslaptis, kad jaunųjų menas sulaukia dar mažesnio dėmesio, nei jau pripažintų menininkų. Todėl originali ir netikėta parodų organizavimo požiūriu erdvė – keltas „Nida“ pasirinkta kaip patogi vieta žiūrovams susitikti su jaunu menu“, – teigė projekto organizatoriai.

Anot autorių, šįkart jie nereikalaus nei daug dėmesio, nei laiko. Užteks vos keliolikos minučių romantiškam susitikimui ant vandens, kol keltas iš Klaipėdos nuplauks į Smiltynę ar atgal. Nedidelės apimties (10-ies fotografijų) parodos, kurių metu menininkai gvildens beribių vandenų sąvoką, bus eksponuojamos ant kelto „Nida“ langų. Tokiu būdu siekiama pasidalyti mintimis ne tik apie jūrą, bet ir užmegzti pokalbį apie nuolatinę Klaipėdos miesto ir pajūrio zonos kaitą. Ant skaidrios plėvelės atspausdinti fotografiniai vaizdai čia nuolat pasipildys turiniu iš aplinkos – atspindžiais ir šešėliais, kurie keisis kiekvieną akimirką nuo įlipančių ir išlipančių keleivių, taip pat nuo besimainančios šviesos.

U. Jasenkos ir S. Kmitos nuotr.

Praturtins kasdienę aplinką

Tranzitinė zona – keltas, jungiantis Klaipėdos miestą su pajūriu, taps simboline jungtimi tarp įprasto klaipėdiečių gyvenimo ir poilsio, laipsnišku perėjimu nuo kasdienių rutininių veiksmų prie mažiau įprastų sezoninių laisvalaikio akimirkų. Šią jungtį dar labiau sustiprins kultūrinis ir meninis segmentas, vizualiai įsiterpsiantis į kasdienius potyrius ir taip turiningai užpildysiantis laukimo minutes.

Tai proga meną pažinti ne specialiai tam skirtose, bet visiems įprastose erdvėse, savose teritorijose.

Organizatorių teigimu, projektu „KultJūra“ siekiama paskatinti jaunuosius kūrėjus aktyviai saviraiškai ir ieškoti originalesnių asmeninės kūrybos pristatymo formų. Kartu norima praturtinti vietinių gyventojų kasdienę aplinką, nustebinti miesto svečius, suteikiant jiems progą meną pažinti ne specialiai tam skirtose, bet įprastose erdvėse, savose teritorijose. Projektą vykdančios asociacijos „Kūrėjų sąjunga“ nariai – žinomi uostamiesčio kultūros lauko dalyviai čia dalysis savo patirtimi su jaunimu. Todėl jaunųjų menininkų parodų kuravimas šįkart taip pat perduotas jaunai, pradedančiai kuratorei S. A. Martinkus. Tokiu būdu siekiama ne tik palengvinti kelią iki asmeninės kūrybos reprezentavimo, bet ir suteikti jaunimui parodų organizavimo bei kitų naudingų žinių, ateityje praversiančių savarankiškai veikiant meno lauke.

Pradės menininkų duetas

Pirmieji nuo gegužės 29 d. iki birželio 11 d. kelte „Nida“ savo kūrybą pristatys U. Jasenka ir S. Kmita (Klaipėda). Susitikimas su autoriais, parodos kuratore ir projekto organizatoriais vyks gegužės 29 d. 18 val. TEMA kieme (Naujoji Uosto g. 3, Klaipėda). Renginyje dalyvaus projekto vadovė, menotyrininkė Danguolė Ruškienė, taip pat Greta Kugelevičiūtė, Linas Kutavičius, Arūnė Baronaitė. Pokalbį ves Rosana Lukauskaitė.

U. Jasenka (Yaska art) – Lietuvos meno lauke ir už jos ribų jau kuris laikas veikianti menininkė, pasaulyje išdalinusi šimtus grafikos technika sukurtų autorinių atvirukų. S. Kmita – tik pradedantis savo parodinę veiklą fotografas. Pirmai projekto parodai šie du jauni žmonės kūrė kartu. Kaip jie pasakojo, kūrybinis procesas buvo įdomus, pozityvus, ramus, be jokio streso ar įtampos, linksmas, pilnas eksperimentų, netikėtų posūkių, pokalbių ir įsiklausymo. „Atradome tarpusavio ryšį ir bendrą tikslą – kurti, o tai yra labai gražu ir prasminga. Esame puiki, labai linksma kūrybinė komanda“, – sakė kūrėjai. Pasak jų, kad ir kaip toli gyventume nuo jūros, jos buvimą galime jausti kiekvieną dieną. Nebūtina keliauti, kad ją pamatytum. Ji visada su mumis. U. Jasenkos ir S. Kmitos kūrinių serija pasakoja apie atidų, neskubrų žvilgsnį į aplinką ir save. Jie kviečia sustoti ir įsižiūrėti, pastebėti gyvenimo gylius ir seklumas, atpažinti gamtos tobulumą ir kaskart vis kitaip atsiveriantį žmogaus grožį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių