Quantcast

Klaipėdos jaunimo teatro premjera vaikus ves į kiemą

  • Teksto dydis:

„Išeikite į žaidimo aikštelę. Čia nepaprastoji padėtis!“ – šiuo raginimu Klaipėdos jaunimo teatras pristato naują spektaklį visai šeimai „Vieno kiemo istorija“, kurio premjera numatyta gegužės 23-iąją Klaipėdos kultūros fabrike.

„Vieno kiemo istorija“ – spektaklis apie paslaptingus, išradingus ir juokingus personažus – kiemūnus. Pirmą kartą apie juos girdite? Žinoma! Juk kiemūnų rasė slapta. Už teatro sienų vykstančiame gyvenime jų negalima nei pamatyti, nei pajusti, nei išgirsti.

„Kūrybinis procesas prasidėjo nuo diskusijos, kaip mes žaisdavome, kaip žaidžia šiuolaikiniai vaikai žaidimų aikštelėse. Kalbantis kilo mintis, kad galbūt vaikai niekada nebūna vieni žaidimo aikštelėse, galbūt tėvams net nereikia jų čia prižiūrėti, nes žaidimo aikštelėse gyvena nematomi personažai, kurie apsaugo nuo nukritimų ir kitų nemalonių dalykų. Taip gimė kiemūnai, gyvenantys kiekvienoje žaidimų aikštelėje, turintys skirtingas savybes ir įvairių keistenybių, o svarbiausia – vaikai jų niekada nemato, bet jie išties egzistuoja“, – apie spektaklio idėją ir svarbiausius personažus kalbėjo jo aktorė ir dramaturgė Ieva Pakštytė.

Tai kas gi tie kiemūnai? Kiemo enciklopedijoje rašoma, kad kiemūnai (liet. kiemo gyvūnai) – tai nematomi vaikų žaidimų aikštelių gyventojai, kurių tikslas vienas – suteikti kieme žaidžiantiems vaikams geriausių įspūdžių ir smagiausių patirčių. Kiemūnai paplitę visame pasaulyje, dažniausiai randami įvairaus tipo ir dydžio kiemuose, jei šalia yra gyvenančių vaikų.

Jums vis dar atrodo, kad nesate su kiemūnais susidūrę? Tada bent trumpam prisiminkite, kas vyksta kieme: vaikai įsisupa greičiau, nei leidžia jų baimė, saugiai nukrenta iš aukščiau, nei leidžia logika, ir, nusibodus vienam žaidimui, tuoj pat sugalvoja kitą. Už šias kiemo malones turėtume dėkoti kiemūnams. Tik nematomų kiemo saugotojų dėka vaikai žaidimų aikštelėje saugiai ir drąsiai išgyvena visus kiemo nuotykius ir išmoksta susipažinti su kitais kiemo lankytojais.

„Miestas nusprendžia, kad mažai lankoma žaidimo aikštelė turi būti nugriauta, tačiau ten gyvenantys kiemūnai nesutinka su tokiu likimu ir stoja į kovą. Taip jie pirmą kartą pasirodo visiems susirinkusiems, kad išgelbėtų savo žaidimo aikštelę ir paaiškintų, kad tokių aikštelių negalima griauti. Žaidimų aikštelėse reikia lankytis, nes čia galima patirti puikių nuotykių“, – apie spektaklį pasakojo I. Pakštytė.

Spektaklyje „Vieno kiemo istorija“ pirmą kartą savo akimis vaikai pamatys paslaptingą ir žaismingą kiemūnų pasaulį ir galbūt susimąstys: gal verta dažniau išeiti į lauką ir pažaisti kieme?

Spektaklio dramaturgė – I. Pakštytė, kompozitorius – Lukas Feser, šviesų dailininkas – Povilas Laurinaitis, scenografė – Angelina Furmaniuk-Savickienė, kostiumų dizainerė – Rūta Venskutė.

Vaidins aktoriai Laima Akstinaitė, Rugilė Latvėnaitė, I. Pakštytė, Paulius Pinigis, Donatas Stakėnas, Evelina Šimelionė, Donatas Želvys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių