Quantcast

Klaipėdos dramos teatras grįžta su premjera ir festivaliu

  • Teksto dydis:

Klaipėdos dramos teatre – dviguba šventė. Ne tik grįžtama vaidinti publikai, bet ir jau viešai paskelbta birželį vyksiančio V tarptautinio teatro festivalio „TheATRIUM“ programa.

Pirmasis – premjerinis

Atvėrus duris, Didžiojoje salėje liks daug tuščių vietų. Žiūrovų skaičius negali viršyti 150 ir jie susės užimdami ne daugiau kaip 30 proc. visų sėdimų vietų patalpoje. Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys sakė, kad net tiek yra labai gerai: „Teatrai sutinka dirbti nekomerciškai, galėjome pradėti ir dar anksčiau su dar mažiau žmonių – mums svarbu neprarasti formos.“

Po ilgos pertraukos pirmasis spektaklis balandžio 30-ąją bus premjerinis – vos kelis kartus parodyti latvių režisierės Lauros Grozos „Saulės vaikai“ pagal Maksimo Gorkio pjesę. „Spektaklių nerodėme metus ir daugiau, tad pasirinkome pagarbų žiūrovams kelią. Nepuolame rodyti visų iš eilės, atgaivinsime vieną po kito, parepetuosime ir rodysime“, – sakė T.Juočys. Po „Saulės vaikų“ numatyta rodyti kitos latvių režisierės Maros Kimelės spektaklį „Tėvas“ pagal Augusto Strindbergo pjesę ir repertuare pritapusį LMTA aktorių diplominį darbą „Kreditoriai“ pagal A.Strindbergo pjesę (režisierius pedagogas Darius Meškauskas).

Svarbiausia – pasitikėjimas

Anot teatro vadovo, vaidinti publikai grįžtama nusiteikus viltingai, bet atsargiai: „Niekas nežino, kaip toliau klostysis situacija, gali vėl tekti užsidaryti.“ Tokiu atveju svarbiausia užtikrinti žiūrovų pasitikėjimą. „Jau du kartus buvome uždaryti ir abu kartus buvome sąžiningi, neperkėlėme renginių – tiesiog grąžinome žmonėms pinigus. Nenorime turėti skolų, tad raginame savo žiūrovus drąsiai pirkti bilietus ir pažadame, kad, jei renginiai vėl bus uždrausti, jie pinigų nepraras. Net jei pats žmogus jaus, kad aplinkybės nėra saugios – grąžinsime pinigus. Pasitikėjimas dabar yra svarbiausias dalykas“, – mano teatro vadovas.

Iki šiol pandemiją Klaipėdos dramos teatras kaip įstaiga, anot T.Juočio, išgyveno vidutiniškai: „COVID-19 persirgo maždaug 10 proc. darbuotojų, bet protrūkių teatre nebuvo. Šiuo metu repetuojame, repeticijos buvo sustabdytos tik nuo gruodžio pradžios iki vasario. Naujo spektaklio kūrime dalyvaujantys žmonės tikrinami kartą per savaitę, laukiame skiepų.“

Stato žymi režisierė

Didelė šventė teatro bendruomenei – V tarptautinio teatro festivalio „TheATRIUM“ programos paskelbimas. Organizuoti festivalį sudėtinga visada, ypač šiuo metu, kai tiek daug kintamųjų, bet jo meno vadovas Gintaras Grajauskas tikino, kad minties praleisti metus net nebuvo, teko atsisakyti tik hitu tapusios Lietuvos teatro vitrinos. Ji grįš kitąmet.

„Praėjusių metų festivalio programa buvo labai gera, neleidome sau perkelti jos į ekranus – tai būtų nesąžininga, gyvų spektaklių negali atstoti vaizdo transliacijos. Šiek tiek pakoregavę programą perkėlėme į šiuos metus“, – aiškino G.Grajauskas.

Pirmoji ir didžiausia festivalio premjera vyks jau birželio 8 ir 9 dienomis. Nuo vasario Klaipėdos dramos teatre dirba žymi lenkų režisierė Agata Duda-Gracz, ji kuria spektaklį pagal dailininko Michelangelo Merisi da Caravaggio gyvenimą „Tarp Lenos kojų, arba „Švenčiausiosios Mergelės Marijos mirtis“ pagal Mikelandželą Karavadžą“.

„Jau seniai norėjau sukurti spektaklį apie Karavadžą. Mane įkvėpė ypatingas jo gyvenimo ir meno kontrastas. Jis buvo dvigubas žudikas, nuolatinis viešnamių lankytojas, nuolat įsiveldavo į visokias aferas, muštynes, buvo linkęs į kraštutinumus, fanatiškas, – kalbėjo režisierė. – Jis tapė žiaurius, bet kartu meilės žmogui kupinus paveikslus. Jo realizmas, nepaisant išorinio atgrasumo, yra švelnus. Savo paveiksluose neteisino ir nepateisino nieko. Jis tapė pasaulį tokį, koks yra. Bet prisodrino jį neįtikėtinos meilės, tikėjimo, švelnumo.“ Spektaklio sukūrimo partneris – Adomo Mickevičiaus institutas (Lenkija).

„TheATRIUM“ programoje

Vėliau festivalyje bus rodomas Čekijoje statytas aštrumu garsėjančio lenkų režisieriaus Jano Klatos spektaklis „Faustas“. Po jo bus galima pamatyti 2018-aisiais Italijos metų spektakliu paskelbtą Alessandro Serra spektaklį „Makbetas“.

„Šis spektaklis kurtas su Sardinijos teatro aktoriais, vaidinamas sardų kalba, jame netrūksta archajiško vietinio kolorito, atkeliavusio iš senų ritualų, Sardinijos karnavalų tradicijos. Žiūrėdamas supranti, kad jis pasakoja amžiną istoriją, vykusią dar prieš Kristaus laikus, ir tebevykstančią dabar“, – dalijosi įspūdžiais G.Grajauskas. „Makbeto“ režisierius festivalio metu ves penkių dienų trukmės dirbtuves aktoriams.

„TheATRIUM“ bus galima pamatyti dar vieną išskirtinę, jau kelis kartus atidėtą premjerą – Oskaro Koršunovo „Otelą“. Praėjusią vasarą juo turėjo būti atidaromas žymusis Avinjono teatro festivalis. Iš tolimos Japonijos į festivalį Klaipėdoje atkeliaus režisieriaus Kiyoshi Kiyama spektaklis „Godo atvyko“.

Naujovė – „Triumas“

Šiemečio „TheATRIUM“ naujovė – „Triumo“ erdvė vienoje populiariausių Klaipėdoje laisvalaikio vietų – „Hofe“.

„Esame labai turtingi, turėdami teatro pastatą, kuriame gali vykti įvairaus pobūdžio renginiai, bet taip pat suprantame, kad kartais reikia išeiti ir už teatro ribų, – pripažino „Triume“ vyksiančios festivalio programos dalies kuratorė Kristina Žiogaitė. – Norime pasiekti žmones, kurie dar nežino apie mus, o gal nedrįsta iki mūsų ateiti. „TheATRIUM“ turi solidaus teatro festivalio vardą, bet vyksmu „Triume“ norime priminti, kad mūsų teatras yra laisvas, prieinamas kiekvienam, apimantis pačias įvairiausias meno sritis ir labai labai patrauklus.“

„Triume“ bus rodomas menininkės Aglajos Ray performansas „Technoteologija“, skambės kompozitoriaus ir garso menininko Arturo Bumšteino muzikinė programa „Iš garso efektų bibliotekos“, „Operomanija“ atveš dramaturgės Birutės Kapustinskaitės, režisieriaus Karolio Kaupinio ir improvizacinės muzikos grupės muzikinius paveikslėlius „Radvila Darius, Vytauto“.

Beveik dvi savaites vyksiantį „TheATRIUM“ užbaigs nemokamas festivalio padėkos koncertas visiems klaipėdiečiams ir miesto svečiams Teatro aikštėje. Jame pasirodys aukščiausios prabos muzikantai, charizmatiški svečiai iš Italijos – vokalo ir kontraboso duetas „Musica Nuda“. Festivalio „TheATRIUM“ programa – www.theatrium.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių