Quantcast

Klaipėdoje – susitikimas su aktoriumi V. Anužiu

  • Teksto dydis:

Kultūrinė programa „Pėdink į Girulius“. Rugpjūčio 21 d., trečiadienį, 18.00 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinyje (Šlaito g. 10A) svečiuosis Nacionalinės premijos laureatas, dukart Auksinį scenos kryžių pelnęs aktorius Vytautas Anužis.  Renginio režisierė – Dalia Kanclerytė.

Renginio metu kalbėsime, kaip tampama aktoriumi, kokia teatro meno esmė, kodėl teatras gyvuoja tiek amžių, ir kodėl jis ypatingai reikalingas šiandien. Išgirsime du monologus iš spektaklio „Natanas išmintingasis“; skambės Vytauto Mačernio poezija.

V. Anužis teatro pasaulyje yra žinomas jau 40 metų. Tiek pat metų dirba pedagogu, yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, dėsto vaidybą. Aktorius yra sukūręs daug dramatiškų, nepamirštamų vaidmenų spektakliuose: Nepažįstamasis („Kelias į Damaską“, rež. Oskaras Koršunovas); Karalius Lyras („Karalius Lyras“, rež. Jonas Vaitkus); Vyskupas Masalskis („Katedra“, rež. Oskaras Koršunovas);  Tėvas Pimenas: Patriarchas („Borisas Godunovas“, rež. Eimuntas Nekrošius); Lozorius („Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai“, rež. Jonas Vaitkus) ir kt.

1974 m. V. Anužis baigė Panevėžio dramos teatro J. Miltinio studiją prie Dramos teatro,  1978 m.  – aukštąją B. Ščiukino teatro mokyklą prie Jevgenijaus Vachtangovo akademinio dramos teatro. 1978 m. pradėjo dirbti Klaipėdos dramos teatre. 2000 m. kartu su Velta Anužiene įkūrė KU teatrą „Dramos klasė”. 2006 m. buvo pakviestas į Oslą,  į meninę-kūrybinę rezidentūrą pagal programą „An artist-in-Residence Programme for Performing Arts Professionals” (Menininko rezidentūra: vaidybos menai profesionalams).

Net 33 metus gyvenęs ir dirbęs Klaipėdoje  V. Anužis su žmona, aktore ir teatro pedagoge V. Anužiene, persikėlė į Vilnių – sulaukė režisierių Jono Vaitkaus ir Aido Giniočio pasiūlymų dirbti sostinėje. Nuo 2011-ųjų yra Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorius.

V. Anužis yra pelnęs daugybę apdovanojimų. 2011 m. už nepagrindinį dramos aktoriaus vaidmenį  spektaklyje „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“ apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi. 2016 m. už klasikinės aktorinės mokyklos šiuolaikiškumą aktoriui skirta Lietuvos nacionalinė meno ir kultūros premija. 2017 m. apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi už  Natano Išmintingojo vaidmenį spektaklyje „Natanas Išmintingasis“ (rež. Gintaras Varnas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

ddd

ddd portretas
Aktorius,tai kaip ir aktorius,bet vakara gadino "rezisiere"Reiketu pasiruosti,o tik tada stoti pries publika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių