Quantcast

Klaipėdoje spindės trimito žvaigždė ir NIKO

  • Teksto dydis:

Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO) kitą savaitę uostamiestyje pristatys intriguojančią koncertinę programą kartu su vienu garsiausių šių laikų trimitininku Ole Edvardu Antonsenu.

Norvegų muzikos įžymybė

Viena ryškiausių visų laikų Norvegijos muzikos žvaigždžių tituluojamas solistas yra išleidęs daugiau nei 60 kompaktinių plokštelių, grojęs solo svarbiausiose koncertų salėse, bendradarbiavęs su tokiais žymiais dirigentais kaip neseniai į amžinybę iškeliavęs Marisas Jansonas ar Kentas Nagano.

Atrodo, kad pasiekęs savo instrumento repertuaro ribas žinomas muzikas vis daugiau dėmesio ėmė skirti iššūkius keliantiems meniniams sumanymams. Šiandien O. E. Antonseno žinomumas greitai plečiasi, nes jis atlieka ne tik klasikinę, bet ir džiazo, populiariąją muziką, improvizuoja tiek akustiškai, tiek pasitelkdamas elektroninei muzikai būdingas technikas, rašo savo kompozicijas.

Papildys barokiniais kūriniais

O. E. Antonseno kūrybinė draugystė su kompozitoriumi Gediminu Gelgotu ir jo vadovaujamu NIKO prasidėjo 2016-aisiais, kai ansamblis pirmą kartą buvo pakviestas koncertuoti trimitininko vadovaujamame festivalyje „Festspillene i Elverum“ Norvegijoje. NIKO į šį festivalį sugrįžo dar dukart, o 2019 m. Vilniuje surengė bendrą įrašų sesiją, kurios rezultatai jau greitai pasieks klausytojus.

Koncerte „Trimito žvaigždė ir NIKO“ klausytojai išgirs autorinę G. Gelgoto muziką, į kurią bus įkomponuotos specialiai kuriamos O. E. Antonseno improvizacijos, kurias atliks pats trimitininkas. Programai įvairovės suteiks gražiausi baroko epochos trimito repertuaro kūriniai.

„Sprendimas šiuolaikinės muzikos koncertą papildyti barokine muzika buvo priimtas gana impulsyviai. Išsikalbėjome, kad šiuo metu abu degame barokine muzika, esame jos įkvėpti. Kalbėjomės apie tai, kad šiuolaikinė muzika iš tiesų yra giminingesnė barokui nei, tarkime, klasicistinei muzikai. Laukiame šio koncerto, nes kartu leisimės į jaudinančią muzikinę patirtį, kuri mums patiems, tikiu, pateiks malonių staigmenų“, – kalbėjo G. Gelgotas.

Garsėja originaliais pasirodymais

Savo meninėms idėjoms įgyvendinti dirigento ir kompozitoriaus veiklas derinantis G. Gelgotas 2006 m. įkūrė NIKO. Tai styginių instrumentų grupė, žinoma dėl savo patrauklių ir originalių pasirodymų, atliekanti progresyviąją klasikinę muziką mintinai, į savo pasirodymus integruojanti aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą bei minimalistinius vizualinius scenos efektus.

Užsienio kritikų vadinamas „roko muzikos žvaigždžių atitikmeniu klasikinėje scenoje“ NIKO pasirodo ne tik pagrindinėse Lietuvos ir užsienio filharmonijose ar šiuolaikinio meno centruose, bet ir netradicinėse erdvėse. Aktyvi koncertinė orkestro geografija aprėpia Europą, Aziją ir Šiaurės Ameriką.

Sausio 22-ąją O. E. Antonseno ir NIKO pasirodymas vyks Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje, o sausio 23 d. 18.30 val. jie muzikuos Klaipėdos koncertų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių