Quantcast

Klaipėdoje pirmąkart rengiama tarptautinė violončelės akademija

  • Teksto dydis:

Pažink violončelės anatomiją! – skatina ir kviečia Klaipėdos tarptautinė violončelės akademija (arba KIVA). Šių metų birželio 28–liepos 6 dienomis ji pratęs pernai vykusio pirmojo Klaipėdos tarptautinio violončelės festivalio ir konkurso idėjas.

Pasklis po miestą

Išskirtinio dėmesio ir daugybės teigiamų atgarsių sulaukęs pastarasis renginys tapo vienu didžiausių ir sėkmingiausių Klaipėdos – Lietuvos kultūros sostinės metų įvykių. Siekiant plėtoti violončelės muzikos tradicijas Klaipėdoje ir stiprinti profesinį jaunųjų atlikėjų meistriškumą, buvo nutarta šiemet surengti tarptautinę violončelės akademiją. Devynias dienas nuo ryto iki vakaro uostamiestis vėl prisipildys nuostabių violončelės garsų. Pagrindinis KIVA mokymo programos adresatas – jauni ir talentingi violončelininkai, aukštųjų mokyklų studentai, vyresniųjų klasių moksleiviai. Jiems sudaromos puikios sąlygos tobulėti, gilinant savo profesines žinias bei plečiant muzikavimo patirtį. Aktyvūs akademijos dalyviai mokysis pas garsiausius pedagogus, patys muzikuos violončelių ansambliuose, orkestre ar net dainuos chore. Jaunesniems vaikams, griežiantiems violončelėmis savo malonumui, skiriama Suzuki violončelės laboratorija. Akademijos dalyviai kiekvieną dieną pradės kūrybinėje judesio laboratorijoje bei pasirodys improvizuotoje violončelių ir šokio meno naktyje kartu su DJ bei šiuolaikinio šokio atlikėjais.

Plati ir įvairiapusė akademijos koncertinė programa turėtų būti įdomi ne tik dalyviams, bet ir plačiajai visuomenei. Ji kurs pozityvią socialinę–kultūrinę aplinką violončelės muzikos apsuptyje. Koncertai pasklis po įvairias Klaipėdos erdves, dauguma jų bus nemokami.

Atidarymo koncertas

KIVA atidarymo koncertas vyks birželio 28 d. 19 val. Klaipėdos koncertų salėje. Jame kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru, vadovaujamu violončelininkų sąjūdžio Klaipėdoje iniciatoriaus Mindaugo Bačkaus, pasirodys pripažinti instrumento meistrai. Tai – KIVA pedagogai Bruno Cocset (Prancūzija), Martti Rousi (Suomija), Karine Georgian (Didžioji Britanija) ir praėjusio Klaipėdos tarptautinio violončelės konkurso laureatas Kenta Uno (Austrija).

Nenuilstantis atlikėjas ir tyrinėtojas, pripažintas pedagogas ir barokinės muzikos ansamblio „Les Basses Réunies“ įkūrėjas B.Cocset suteiks barokinei violončelei savitą skambesį. Pelnęs tarptautinį pripažinimą kaip vienas žymiausių Suomijos stygininkų, M.Rousi dažnai koncertuoja su iškiliausiais Skandinavijos ir Europos orkestrais. K.Georgian – įžymiojo violončelininko ir pedagogo Mstislavo Rostropovičiaus mokinė, prestižinio P.Čaikovskio konkurso pirmosios premijos ir aukso medalio laimėtoja. Jos studentu Karališkajame muzikos koledže Mančesteryje buvo ir M.Bačkus. Simboliška, kad šiame koncerte jie abu atliks Arvydo Malcio Concerto grosso dviems violončelėms ir styginių orkestrui.

Pernykštį Klaipėdos tarptautinį violončelės konkursą primins jo antrosios premijos laureato ir Klaipėdos kamerinio orkestro simpatijos prizo laimėtojo iš Austrijos K.Uno pasirodymas.

Atidarymo koncertui diriguos Martynas Staškus, sukaupęs įvairialypę patirtį tiek dirbdamas profesionalioje scenoje, tiek ugdydamas jaunuosius talentus. Jis diriguoja spektakliams Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, vadovauja Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos simfoniniam orkestrui.

Džiazuos klube

Antrąją akademijos dieną, birželio 29-ąją, 21 val. klausytojai kviečiami į klubą „Raketa“. Ten karaliaus džiazo violončelė, meistriškai valdoma Stephano Brauno (Vokietija).

Šis atlikėjas studijavo klasikinę bei džiazo violončelę Hamburgo ir Berlyno universitetuose, dalyvavo įvairiuose projektuose, bendradarbiaudamas su teatro trupėmis, tokiomis kaip Hamburgo „Deutsches Schauspielhaus“ ar „Berliner Ensemble“, taip pat su Šiaurės Vokietijos radijo bigbendu ar grodamas džiazo atlikėjų grupėse. Su savo džiazo trio jis pelnė pirmąją premiją Bukarešto tarptautiniame džiazo konkurse. Violončelininkas koncertavo žymiuose festivaliuose ir koncertų salėse – Vienos valstybinėje operoje, Amsterdamo „Concertgebouw“, Paryžiaus Olimpijos teatre, violončelės festivalyje „New Directions“ Kelne, Rutesheimo violončelės akademijoje, Šiaurės jūros džiazo festivalyje Roterdame, Toronto ir Monrealio džiazo festivaliuose. Kaip įvairių džiazo grupių narys S.Braunas įrašė daugiau nei 20 kompaktinių plokštelių.

Teigiama, kad šis patyręs atlikėjas sykį atrado ir visiems laikams įsidėmėjo atsakymą į klausimą, kur yra violončelės valdos džiazo karalystėje, – tai grūvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių