Quantcast

Klaipėdoje – A. Skiesgilo mediniai stebuklai

  • Teksto dydis:

2019 m. lapkričio 27 d. (trečiadienį) 17 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje (J. Janonio g. 9) atidaroma tautodailininko Alfonso Skiesgilo skulptūros paroda „Mediniai stebuklai“. Paroda skirta 100-osioms gimimo metinėms. Parodos veiks iki gruodžio 28 d.

Skulptorius tautodailininkas A. Skiesgilas šiais metais būtų sulaukęs šimtmečio. Iki šio gražaus jubiliejaus pritrūko vos menko dešimtmečio. Gražų amželį nugyveno nepaprastai nagingas stalius ir savamokslis skulptorius A. Skiesgilas (1919 02 09) nuo Plaušinių km., Skuodo r., daug gražių dalykų sutvėrė. Pradėjęs drožinėti tik išėjęs į pensiją, medžio meistras pridrožė unikalių liaudies meno skulptūrų. Jis ne tik drožė, bet ir meistriškai ištapė kiekvieną savo kūrinį, tuo įpūsdamas kiekvienam medinukui gyvybės.

Visos A. Skiesgilos skulptūros – polichrominės, todėl šio menininko braižas atpažįstamas vos užmetus akį.

Smagaus būta meistro ir išdidaus, o kaip gi, juk žemaitis. Drožė taip, kaip jam reikėjo, kaip liepė širdis, tad vyresnėliui sūnui Alfonsui beliko tik medžio trinkomis aprūpinti. Produktyvaus būta drožėjo, trinkų reikėjo daug – kasdien po vieną.

1977 m. A. Skiesgilas tapo Lietuvos liaudies meno draugijos nariu. Surengė 11 personalinių parodų, Leningrade, Lenkijoje, Klaipėdoje, Kretingoje... Kūriniai saugomi Sankt Peterburgo, Maskvos, Vilniaus, Klaipėdos, Telšių, Kretingos ir kituose muziejuose, keletas darbų yra nukeliavę net į JAV, Kubą, Kanadą, kitas pasaulio šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar iš mėnulio

Ar iš mėnulio portretas
nukrita? Taigis ten jau viska išvogė ir tas skyrius dirba dviem žmonem.

Kodėl

Kodėl  portretas
ši paroda nevyksta Taravos Anikės aikštėje ,,Marginių"salone (tautodailės skyriuje)? Taigi autorius senas, nusipelnęs tautodailininkas o blaškosi po kažkokias bibliotekas. Tos tautodailės skyraus patalpos (kuriose yra parduotuvė Marginiai) kaip ir namas prie ,,balandžių"pašto su savininkui išnuomota tautodailės dirbinių parduotuvėle, priklauso tautodailininkams ir yra jų organizacijos nekilnojamas turtas.Gerbiamas autoriau, kodėl jūsų paroda ne ten, centre o nuošalioje Janonio gatvėje?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių