Quantcast

Klaipėdietės S. Želnytės parodoje – tapybiški laiko ir senų daiktų atspaudai

  • Teksto dydis:

„Klaipėdos galerijos” filiale centrinėje uostamiesčio gatvėje ketvirtadienį atidaryta Saulės Želnytės tapybos paroda  „Laiko atspaudai”.

S.Želnytė 2001 m. baigė magistro studijas Vilniaus dailės akademijos Taikomosios dailės fakultete, parodose dalyvauja jau nuo 1997 m., gyvena ir kuria Klaipėdoje.

Parodoje „Laiko atspaudai“ autorė pristato frotažo technika sukurtus kūrinius. Kas yra frotažas? Tai siurrealizmo dailės technika, grįsta automatizmo metodu. Atspaudas gaunamas  pasirinktą medžiagą uždėjus ant pasirinkto paviršiaus, kai trinant išgaunami faktūra ir raštai, sukuriamos netikėtos vaizdinės asociacijos.

2008 m. vieno plenero metu dailininkė išbandė frotažą, ant nuo kirvarpų išgraužtos medžio lentos atspausdama akvarelinį atspaudą. Ši technika taip sudomino Saulę, kad savo eksperimentą ji išvystė iki ant drobės atspausto keliskart išdidinto fotografinio vaizdo. Tas darbas buvo eksponuotas 2009 m. IV Lietuvos šrifto ir kaligrafijos parodoje „Rašto menas“.

Savo kūryboje, naudodama frotažo techniką, S.Želnytė fiksuoja įvairių buities daiktų paviršius. Spalviniais sluoksniais, kai kur beveik persišviečiančiais, ji bando išgauti tūrį ir erdvę. Pirmąjį tapybinių atspaudų ciklą sukūrė 2010 m. Paberžėje, kur ilgai gyveno Lietuvos dvasinis šviesuolis Tėvas Stanislovas. Jis savo aplinkoje buvo sukaupęs įvairių kultūrinio paveldo dirbinių – metalinių tvorelių, vėjarodžių, kaltų kryžių, saulučių, puodų, raktų ir kitų, kurie dailininkės  kūryboje tapo prototipais ar idėjų inspiracijų šaltiniu.

S.Želnytė spalvotų atspaudų temą plėtoja kurdama įvairiose istoriškai, dvasiškai ypatingose Lietuvos ir Latvijos vietose:  Jūrkalnėje – „Kuršių žemė“, „Krosnis duonai“; Liepojoje – Šv. Juozapo katedros durų apkaustai – „Arka“, „Karūna“; Mežuotnėje – „Dievybė“; Šventojoje – senųjų krosnių koklių motyvai – „Kad būtų šilčiau“...

Anot jos, seni daiktai, kaip ir jų formos, metams bėgant sukaupia laiką, aplinkos informaciją, virstančią tam tikros vietos, žmonių išgyventų emocijų simboliais, kas neabejotinai suteikia jiems sakralumo. O tai sujungia kūrybą su praeitimi ir suteikia galimybę savaip šiuos daiktus interpretuoti šiandien.

„Kurdama savo darbus – atspaudus nuo surinktų daiktų, suteikiu jiems naują prasmę, naują gyvenimą. Išdėlioju juos savaip, spalvomis ir tonais sukuriu erdvinį sprendimą, nors realybėje tie daiktai tiesiog prikalti ant pastato sienos ar kito stabilaus paviršiaus. Mano kūriniuose jie atsiduria ne tik į naujose erdvėse, bet įgyja ir papildomų reikšmių. Neretai tų daiktų praktinė paskirtis primirštama, ir tada išryškėja naujos šių objektų sąvokos, kartais daugiau asociatyvios, kartais daugiau formalios“, – dalijosi mintimis S.Želnytė.

Jos paroda „Laiko atspaudai“ „Klaipėdos galerijos“ filiale Herkaus Manto gatvėje vyks iki kovo 27 d.

S.Želnytės tapybos darbai sukurti frotažo technika.
Asmeninio archyvo nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių