Quantcast

Klaipėdiečių festivalyje – muzika apie vėją ir pavasarį

  • Teksto dydis:

Klaipėdos koncertų salės interneto kanalais balandžio 14 d. 18.30 val. skambės vėjo ir pavasario įkvėpta festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ programa „Tas delsiantis vėjas“. Koncertuos orkestro „Kremerata Baltica“ solistai, prie jų prisijungs Gunta Gelgotė (sopranas), Giedrius Gelgotas (fleita) ir Andrius Žiūra (klarnetas).

Koncertuos mažesnės sudėties

„Kremerata Baltica“ – pripažinto latvių smuikininko Gidono Kremerio įkurtas ir vadovaujamas orkestras, sudarytas iš talentingiausių jaunųjų Latvijos, Lietuvos ir Estijos muzikantų. Šiandien apie jį, išsiskiriantį subtiliu skambesiu, gyvybingumu ir originalumu, žino visas pasaulis. Kelis kartus „Kremerata Baltica“ pasirodė ir Klaipėdos koncertų salėje.

Pandemija stipriai paveikė aktyviai gastroliuojančio orkestro koncertinius planus. Tačiau kūrybiškas požiūris į situaciją sugeneravo idėją koncertuoti mažesnės sudėties orkestrui. Tad šiame koncerte dalyvaus tik lietuviškoji „Kremerata Baltica“ dalis: Džeraldas Bidva, Rakelė Chijenaitė, Dainius Peseckas, Linas Valickas, Ulijona Pugačiukaitė (smuikai), Greta Staponkutė-Rakau, Birutė Ilčiukaitė (altai), Giedrė Dirvanauskaitė, Rūta Balčiūtė (violončelės) ir Augustinas Treznickas (kontrabosas).

Atliks minimalistinę programą

Kartu su kitais solistais lietuviškoji „Kremerata Baltica“ atliks žavią minimalistinę programą. Ji pavadinta pagal JAV gyvenančio žydų kilmės argentiniečių kompozitoriaus Osvaldo Golijovo vokalinį kūrinį „Tas delsiantis vėjas“ („How Slow the Wind“). „Balsas čia perteikia sklendžiančios dvasios šauksmą, o styginiai – tai vėjas“, – sakė kompozitorius, savo muzika perteikiantis artimo žmogaus netekties jausmą. Šio jautraus kūrinio solo partiją dainuos G.Gelgotė.

Pavasaris – puikus laikas naujai suskambėti genijaus Antonio Vivaldi „Pavasariui“ iš garsiausio šio kūrėjo Keturių koncertų smuikui ciklo „Metų laikai“. Visą baroko genijaus ciklą savaip perkūrė vokiečių kilmės britų kompozitorius Maxas Richteris. Minimalistiškai kartodamas fragmentus, jis panaudojo tik 25 procentus originalios „Metų laikų“ medžiagos, tačiau 2012 m. pirmą kartą atliktas kūrinys sudomino kritikus, jį lydėjo ir komercinė sėkmė. A.Vivaldi – M.Richterio „Pavasaryje“ smuiko solo partiją grieš Dž.Bidva.

Simfonija – tik styginiams

Minimalizmo gerbėjai namuose galės pasimėgauti ir įžymaus amerikiečių kūrėjo Philipo Glasso Trečiąja simfonija, kurią atlieka tik styginiai. Tai vienas pačių tradiciškiausių kompozitoriaus darbų, nuo pirmųjų taktų panardinantis į pulsuojantį „glasišką“ skambesį. Galima tik stebėtis, kaip kompozitorius surado tokias paprastas ir puikiai veikiančias priemones.

Koncerte taip pat bus galima išgirsti, kaip ukrainiečių kompozitorė Viktoria Poleva savo kūryboje buvo įkvėpta vėjo šilumos ir kaip skamba rusų kompozitoriaus Sergejaus Akhunovo muzika.

Koncerto „Tas delsiantis vėjas“ bus galima tiesiogiai klausytis Klaipėdos koncertų salės „Facebook“ ir „YouTube“ platformose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių