Quantcast

Klaipėdiečių festivalyje aktoriai dėkos už apdovanojimus

  • Teksto dydis:

Klaipėdos žvejų rūmuose vykstančio VIII šalies teatrų festivalio vaikams ir jaunimui „Jaunatis“ organizatoriai renginio „vinimi“ pavadino svečių iš Vilniaus – teatro judėjimo „No theatre“ spektaklį „No Awards“ („Ne apdovanojimai“), kuris po savaitės bus parodytas Žvejų rūmuose.

Naujos formos

Režisieriaus Vido Bareikio vadovaujamas teatro judėjimas „No theatre“ buvo įkurtas 2009 m. Sukurti spektakliai „No concert“, „Telefonų knyga“, „Mr. Fluxus, arba Šarlatanai?“, „Kovos klubas“, „No Awards“, „Nematomi monstrai“, „Kaligula“. Kiekvienas šių darbų tapo ryškiu Lietuvos teatro scenos įvykiu, sulaukė puikių tiek kritikos, tiek žiūrovų įvertinimų.  2012 m. V.Bareikis ir „No theatre“ pelnė aukščiausią Lietuvos teatro apdovanojimą – Auksinį scenos kryžių už naujas teatro formas. Tais pačiais metais Moldovoje vykusiame A.Čechovo festivalyje spektaklis „Telefonų knyga“ apdovanotas specialiu komisijos prizu už šiuolaikinio teatro problemų nagrinėjimą.

Neegzistuojančių apdovanojimų ceremonijos forma sukurtas vaidinimas „No Awards“ – tai atvira ir nuoširdi jaunųjų teatro kūrėjų išpažintis. Šiame „renginyje“ kiekvienas iš spektaklyje dalyvaujančių artistų yra be jokių teatrinių kaukių. Prieš mikrofoną sakomos „padėkos kalbos“ ir asmeniniai aktorių monologai tampa priemone ne tik pasidalyti savo istorijomis, bet ir tiesiogiai kreiptis į šios dienos teatro lankytojus.

Būdas susitikti

„Sugalvojau, kad būtų įdomu sukurti fiktyvius apdovanojimus „No Awards”, kuriuose pralaimėjusiųjų ar laimėjusiųjų nebūtų, o svarbiausiu elementu taptų kiekvieno iš artistų asmeninės pozicijos, išsakomos „inspiracinėmis” kalbomis. Viena didžiausių Lietuvos šiuolaikinio teatro bėdų, kad kūrėjai vis dažniau pamiršta vieną svarbiausių elementų teatre – publiką. Savo formos žaidimais užsižaidžiama tiek, kad žiūrovai (nesvarbu, ar jie profesionalūs teatro lankytojai, ar profanai) kartais tarsi pasijunta papuolę į „ne kontekstą“ – nesuprantama kalba kalbančiųjų šventę arba vienos kompanijos uždarą vakarą. Todėl pagalvojau apie būdą, kuris leistų mums kuo paprasčiau susitikti su žmonėmis. Ši paprastos kalbos-monologo forma tam puikiai tinka“, – sakė V.Bareikis.

Pirmo ryškumo

Spektaklyje „No awards“ tarp „nominantų“ – pirmo ryškumo teatro ir televizijos veidai. Tai Auksinio scenos kryžiaus laureatai Ainis Storpirštis, šį sezoną provokuojantis naujuoju Kaligulos vaidmeniu, ir Dainius Tarutis (kartu su „Lėlės“ teatru), Maskvos monospektaklių festivalio laureatas ir „Sidabrinės gervės“ nominantas Vainius Sodeika. Už apdovanojimus dėkos ne tik teatre, bet ir televizijoje ryškiais vaidmenimis įsiminę aktoriai Aldona Vilutytė, Eglė Špokaitė, Emilija Latėnaitė-Beliauskienė, Elzė Gudavičiūtė, Dovydas Stončius.
Intriguoja, ką spektaklyje „No Awards“  veiks dainininkė Jurga Šeduikytė ir šokėja Simona Paciukonytė.

Teatro judėjimo „No theatre“ spektaklis-apdovanojimai „No Awards“ – Žvejų rūmų didžiojoje salėje – vasario 13 d. 19 val. Bilietai – po 9,87 Eur (34,08 L), moksleiviams ir studentams – po 6,87 Eur (23,72 Lt) Žvejų rūmų ir TIKETA kasose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių