Quantcast

Klaipėdiečiams pristatys M. L. Rėzos „Raštus“

  • Teksto dydis:

Jubiliejinius Martyno Liudviko Rėzos metus pradedant Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) šiandien 16 val. vyks M.L.Rėzos „Raštų“ I, II ir IV tomų pristatymas.

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas Vilniuje nuo 2009 m. rengia M.L.Rėzos „Raštų“ seriją. 2011 m. pasirodė pirmasis tomas, 2013 m. – antrasis, 2015 m. – ketvirtasis, o 2018-aisiais bus išleistas trečiasis ir penktasis tomai. Ir jie dar ne paskutiniai. Gali kilti klausimas: ar čia tas pats M.L.Rėza, kuris, kaip žinome, išleido K.Donelaičio kūrybą ir pirmąjį lietuvių liaudies dainų rinkinį? Atsakymą bus galima išgirsti susitikime su „Raštų“ rengėjais ir leidėjais. Susitikimo metu bus pristatomas ketvirtasis M.L.Rėzos „Raštų“ tomas, skirtas K.Donelaičio kūrybos publikavimui. Jis tarsi užbaigė K.Donelaičio ir pradeda M.L.Rėzos jubiliejinius metus.

Taip pat bus galima išgirsti atsakymus į keletą intriguojančių klausimų, pvz., koks buvo iš tikrųjų Rėzos vardas? Kodėl pirmajame „Metų“ leidime (1818 m.) – maždaug 13 procentų apimties sudaro M.L.Rėzos autorinis tekstas? Kodėl iki šiol egzistuoja du „Donelaičiai“ – M.L.Rėzos ir vokiečių filologo Georgo Nesselmanno, ir kuo jie skiriasi? Kokiame XIX a. leidinyje išspausdinti ir K.Donelaičio, ir M.L.Rėzos lietuviški tekstai? Ar dar pavyksta rasti nežinomų K.Donelaičio laiškų? Kiek pasirodys M.L.Rėzos „Raštų“ tomų?

Renginyje dalyvaus „Raštų“ sudarytoja dr. Liucija Citavičiūtė (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas), redakcinės kolegijos nariai Gytis Vaškelis (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas) ir kultūros istorikė habil. dr. Ingė Lukšaitė, M.L.Rėzos svarbą Kuršių nerijos istorijai pristatys Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja doc. dr. Nijolė Strakauskaitė. Renginį ves Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė doc. dr. Silva Pocytė.

M.L.Rėzos „Raštų“ pristatymą organizuoja Klaipėdos etnokultūros centras ir Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių