Quantcast

Klai­pė­da neį­si­vaiz­duo­ja­ma be A. Sa­ka­laus­ko: skulptorius čia paliko daug ženklų

Nacionalinės premijos laureato, skulptoriaus Arūno Sakalausko skulptūros ir paminklai puošia ne vieną uostamiesčio skverą. Jo darbų galima rasti ne tik Klaipėdoje, bet ir visos Lietuvos miestuose bei miesteliuose. Ir tai nenuostabu – akmens ir metalo meistras kuria jau beveik pusę amžiaus.

"Sunku šiandien būtų įsivaizduoti Klaipėdą be A.Sakalausko. Labai daug ženklų jis čia paliko. Jis yra vienas žymiausių, profesionaliausių bei įdomiausių mūsų memorialinės kultūros autorių", – teigė menotyrininkė Nijolė Tumėnienė.

Pirmasis A.Sakalausko paminklas buvo pastatytas Anykščiuose poetui ir vyskupui Antanui Baranauskui. Būtent šis monumentas buvo pripažintas ir įvertintas Lietuvos nacionaline premija.

Pasak menotyrininkės N.Tumėnienės, prasmingas iki šiol ir Klaipėdoje stovintis paminklas vieningai Lietuvai "Arka", ypač šiuo sunkiu laiku, kai susivienijome ne tik mes, ne tik Europa, bet ir visas pasaulis.

N.Tumėnienės teigimu, šis darbas yra įdomus tuo, kad, lyginant su A.Baranausko paminklu, kuris tęsė klasikinę paminklo tradiciją, "Arkoje" atsirado abstraktumo.

Šis kūrėjo darbas yra paprastas, lakoniškas, bet tuo pat metu labai įspūdingas ir išraiškingas.

"Ir apskritai Klaipėda – A.Sakalausko miestas: kur pažvelgsi, visur šio kūrėjo darbai. Ir ne tik uostamiestyje, jo kūriniai puošia Varnius, Telšius, Kauną, Vilnių – beveik visi jie yra iš akmens. Kiek reikia turėti jėgos, energijos, kūrybinio išprusimo, nuojautos, įgūdžių bei patirties, kad galima būtų sukurti tiek daug. Vienareikšmiškai – A.Sakalauskas svarbus visai Lietuvai", – apibūdindama skulptoriaus kūrybinio kelio dešimtmečius, kalbėjo N.Tumėnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

.  portretas
Klaipėda pilna kiço meistrų ir mėgėjų.

Expertas

Expertas portretas
Abstrakcionistas iš Sakalausko nekoks. Arka - o tiksliau Kartuvės simbolizuoja ne vieningą Lietuvą (įdomu kam kyla abejonių dėl vieningumo, kad net būtina įamžinti propagandiniais kūriniais... bet čia jau kitas klausimas), o nušiurusią Klaipėdą su byrančiais fasadais, aptrupėjusiais šaligatviais ir nudėvėta infrastruktūra. O ponas Sakalauskas - tai ryškus XIX a. realizmo stiliaus atstovas. Vienžo praeitis. Koks liaudies mentalitetas, toks ir menas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių