Quantcast

Kino klubas klaipėdiečius „8 ½” kviečia į renginį

  • Teksto dydis:

Ruduo nuostabus tuo, kad atsiranda vis daugiau laiko ilgiems vakarams su kino klasikos šedevrais, o kino gurmanus sugrąžina į kino sales.

Rugsėjo 11 d. 18 val. Kino klubas „8 ½” pakvies į skandalingą, Vatikano ir Ispanijos valdžios pyktį sukėlusį ir tarptautinio pripažinimo sulaukusį „Auksinę palmės šakelę” pelniusį Luis Buñuel filmą „Viridiana” (1961). Filmas buvo uždraustas gimtojoje režisieriaus šalyje Ispanijoje, o norėdamas toliau kurti ir ugdyti savo jau pripažintą talentą̨, Buñuel buvo priverstas emigruoti.

„Viridiana” garsiausias Luis Buñuel filmas, su jam būdinga pašaipa atskleidęs buržuazijai tarnaujančios, krikščioniškos moralės esmę.

L. Buñuel gimė religingoje šeimoje, kur jo pasaulėžiūra buvo įsprausta į griežtus religinius rėmus. Matyt, iš čia dar ankstyvajame amžiuje atsiranda  noras pasipriešinti; būtent tame maište, talentingas menininkas atranda save.

Buñuel pasineria į sudėtingus pasąmonės klodus, dažnai priešpastatomus logikai, racionaliam protui ir moralei; sutelkdamas dėmesį į geismus, troškimus, pirminius instinktus, tapdamas vienu įspūdingiausių siurrealistinių filmų režisieriumi, padariusi įtaką visai kino istorijos raidai.

Šiame filme, kaip ir kituose – daugybė prieštaravimų, paradoksų, nihilismo, žiaurumo ir cinizmo.

Filme vaizduojamas didžiulio dvaro paveldėtojos Viridianos, kuri ruošiasi tapti vienuole, istorija. Ji pateikiama kaip šventoji. Tačiau idealaus pasaulio nėra ir negali būti ir, toli gražu, ne visada už gerą atsilyginama geru, o kaip sakė L. Buñuel: „Taip jau nutinka šventiesiems – jų dorybė atsisuka prieš juos pačius“. Režisierius meistriškai grąžina žiūrovus į realybę, kur įsilinksminę̨ Viridianos priglausti globotiniai nusprendžia ją išprievartauti. Taip ji skaudžiai nubaudžiama už savo pasiaukojimą̨ Dievui ir meilę žmonėms.

Buñuel čia atveria visą iracionalumą ir užburia vaizdu, kuris stebina, nesiekiant nieko paaiškinti.

„L’Osservatore Romano“ pasirodė̇ rašinys, smerkiantis režisierių̨ už religines simbolikos išniekinimą̨. Kai kuriose Europos šalyse buvo demonstruota tik gerokai iškarpyta filmo versija. Labiausiai visus papiktino scena, kurioje skurdžiausiems visuomenes atstumtiesiems pasišventusi mergina tampa valkatų smurto auka, o bet kokį žmogiškumą̨ pamynę̨ Viridianos kankintojai ironiškai pavaizduoti Leonardo da Vinci „Paskutinės vakarienes“ pozomis.

Režisierius – Luis Buñuel

Kalba – ispanų

Subtitrai – lietuvių

Kaina – 4 eurai (kino klubo nariams 50 proc. nuolaida)


Šiame straipsnyje: kino klubasViridiana

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių