Quantcast

Karo dainos stiprino dvasią

Karas, niokojantis Ukrainą ir grasinantis mūsų šaliai, verčia ieškoti vidinės jėgos, kad pajėgtume susitvarkyti su slogiais jausmais ir įgytume pasitikėjimo savimi. Tokią jėgą nuo senų laikų teikia karinės dainos, dažnai primenančios apie mūsų tautos kovas su priešais.

Dreverna pastaruoju metu nestokoja lankytojų, bet vėjuotą šeštadienį į šį žvejų miestelį suvažiavusių automobilių gausa bylojo, kad kultūros centre kažkas vyks.

Spalvingais tautiniais rūbais apsirengę žmonės čia sukinėjosi dar gerokai prieš 15 val.

Karinių istorinių dainų pasidainavimą šeštadienį surengė Priekulės kultūros centro folkloro ansamblio "Vėlingis" vadovė Rūta Vildžiūnienė ir Drevernos centro vadovė Virgina Asnauskienė.

Priekuliškiai pasikvietė į svečius Platelių folkloro ansamblio "Platele", Klaipėdos etnokultūros centro ansamblį "Alka" ir Kretingos kultūros centro vyrų folkloro grupę. Plateliškiams vadovauja Aliona ir Aivaras Alminai, klaipėdiečių ir kretingiškių vadovė – Elena Šalkauskienė – visi jie yra buvę R.Vildžiūnienės studentai, tapę bičiuliais ir bendražygiais.

"Dainos padeda išgyventi sunkiausias negandas. Per dainavimą žmogus pasidalija džiaugsmu ir išlieja skausmą, stiprina save ir aplinkinius. Karo dainos yra savotiškas mūsų epas, jos pasakoja, su kokiais priešais esame susidūrę, kokiose kariuomenėse yra kariavę mūsų vyrai, kokius jausmus išgyveno ne tik savo artimųjų netekusios šeimos, bet ir mūšio lauke kovęsi vyrai", – kalbėjo R.Vildžiūnienė.

Daugelį dainų traukė visa salė, tai nebuvo koncertas, tai buvo bendrystės laikas ir tiems, kurie moka ir mėgsta senąsias dainas, ir tiems, kurie nedrįsta prisijungti prie dainuojančiųjų.

Kario laiškas, rašytas namiškiams daugiau nei prieš 100 metų, legenda apie mūšio lauke paslėptą lobį, pasakojimai apie Platelių ežero saloje stovėjusius rūmus ir žemaičių kariauną Žalgirio mūšyje susipynė su dainomis.

Ne viena jų galėtų tapti himnu ar kariuomenės dvasios stiprintoja, – visa salė traukė jas stovėdama.

Po pasidainavimo vaišingos dreverniškės pakvietė pasivaišinti pavasarine stintiene. Po to dar ilgai salėje aidėjo šokių muzika ir trepsėjimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stiprino dvasią

stiprino dvasią portretas
tačiau sielai pakenkė.

Man tai

Man tai  portretas
tos Ukrainos Lietuvoje jau perdaug. Nenoriu gyvent svetimo gyvenimo. Pas mus karo nėra tai ir džiaukimės. Ir branginkime Taiką, auginkime vaikus, sodinkime medžius ir statykime namus... Galime tik skatinti kuo greičiau baigti tą nesamonę prasidėjusia nežinia dėl ko ir suteikiančią didelį sielvartą ukrianiečiams.Man tų karo dainų nereikia...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių