Quantcast

Kaip skamba Lietuva: dedikacija valstybės atkūrimo šimtmečiui

  • Teksto dydis:

Kaip skamba Lietuva? Ar kaip Vytauto Kernagio dainos ir lietuviškos arijos? O gal kaip Antano Šabaniausko šlageriai ir partizanų kūryba? Ko gero, Lietuvos skambesys susideda iš turtingo ir stilistiškai įvairaus muzikinio palikimo, kurį puikiai pristato programa „Skambanti Lietuva“.

Nusilenks tėvynei

Ją gegužės 22 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje atliks bosas Liudas Mikalauskas ir sopranas Julija Karaliūnaitė, o dainininkams akompanuos pianistė Birutė Asevičiūtė. Šis koncertas – tai dedikacija valstybės atkūrimo šimtmetį švenčiančiai ir dainuojančiai tėvynei Lietuvai.

L.Mikalauskas – ryški asmenybė Lietuvos kultūroje. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) solistas šiemet buvo nominuotas Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimui. Jo balsas skamba Lietuvos muzikiniuose teatruose bei kitose didesnėse ar mažesnėse koncertinėse erdvėse. L.Mikalauskas neapsiriboja tik dainininko profesija ir pasirodymais didžiuosiuose šalies miestuose – jis organizuoja Tauragės, Paberžės, Skarulių muzikos festivalius.

Jo bosas skamba ir prestižinėse užsienio šalių scenose. Štai prieš mėnesį Vašingtono „Kenedy Center“ salėje jis įsiliejo į tarptautinį solistų ansamblį, su Indianapolio simfoniniu orkestru ir vaikų choru atlikusį žymaus lenkų kompozitoriaus Krzysztofo Pendereckio kantatą „Credo“.

Tačiau ypatingą dėmesį savo pasirodymuose L.Mikalauskas skiria lietuviškai muzikai, tad projektas „Skambanti Lietuva“ jam yra arti širdies.

Būti scenoje – džiaugsmas

J.Karaliūnaitė – dainininkė ir matematikos pedagogė, sugebanti suderinti šias dvi, sakytume, tolimas veiklos sritis. Ji ne tik koncertuoja, dainuoja operos spektakliuose, dar yra ir matematikos mokslų daktarė, dėsto Gedimino technikos universitete ir Vilniaus kolegijoje. „Studijuodama matematiką, padariau lemtingą dalyką – nuėjau dainuoti į universiteto chorą. Tapau jo soliste“, – pasakojo dabar be dainavimo gyvenimo nebeįsivaizduojanti J.Karaliūnaitė. Dainininkė rengia vaidmenis LNOBT, dalyvauja ir šiuolaikinės muzikos projektuose. „Man kiekvienas buvimas scenoje – džiaugsmas, nepriklausomai nuo to, kur tai vyksta“, – tvirtino Julija.

Solistams akompanuosianti pianistė B.Asevičiūtė irgi yra didelė operos meno bei šiuolaikinės muzikos entuziastė. Ji koncertuose lydi ryškiausias Lietuvos klasikinio vokalo žvaigždes. Tarp buvusių ir esamų jos scenos partnerių – Virgilijus Noreika, Merūnas Vitulskis, Jovita Vaškevičiūtė, Ramūnas Urbietis ir kiti. B.Asevičiūtė – tarptautinių konkursų laureatė, daugelio festivalių dalyvė, savo profesinį kelią pradėjusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Muzikinis metraštis

Lietuva – dainų šalis, neįsivaizduojama be kartas vienijančių liaudies dainų, tautos dvasią žadinusios Dainuojančios revoliucijos, dainų švenčių...

„Skambanti Lietuva“ – tai muzikinis Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metraštis. Programoje skambės Lietuvos muzikos šedevrai – laikmečių ženklais tapusios dainos, operų, miuziklų arijos. Tai Danieliaus Dolskio, A.Šabaniausko šlageriai, partizanų dainos, Vytauto Klovos, Balio Dvariono, Miko Petrausko arijos, Juozo Tallat-Kelpšos, Broniaus Budriūno, Stasio Šimkaus, Benjamino Gorbulskio, Giedriaus Kuprevičiaus, Laimio Vilkončiaus, V.Kernagio, Gyčio Paškevičiaus rinktinės dainos ir duetai. Klausytojai išgirs lietuvių klasikų ir dabarties autorių kūrinius, įdomių istorijų iš kompozitorių gyvenimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių