Quantcast

Kai svarbiausia – jausmas, o ne išraiška

  • Teksto dydis:

Šiandien 18 val. šiuolaikinio meno galerijoje „Si:said“ uostamiestyje lankytojams duris atvers skulptoriaus Vytauto Viržbicko paroda „Tokia, iki banalumo, prasmė“.

Joje bus eksponuojami naujausi, dar niekur nerodyti V.Viržbicko kūriniai, kuriais autorius persvarsto prasmės, laiko patirties, būties sąvokas:

‒ ...Ką turite omenyje, sakydamas – visų tų dalykų?.

‒ Na, visų tų dalykų! Kad jų tiesiog neliktų, nors trumpam pasimirštų. O tuomet tiesiog mėgautumeisi laiku. Juk tokia turėtų būti prasmė?

‒ Kieno?

‒ Gyvenimo. Laiko patyrimo.

V.Viržbickas (g. 1987) Vilniaus dailės akademijoje įgijo skulptūros bakalauro ir magistro laipsnius. Jo kūryba – giliai kontekstinė, menininkas kuria vietos instaliacijas, kuriose svarbūs garsai, vaizdai, daiktai, jų tarpusavio sąsajos, jungtys, intuityvios istorijos. Kūryboje jis vadovaujasi estetinės pajautos, vizualumo ir metaforinės kalbos santykio principu. Suprasdamas, kaip rizikinga balansuoti tarp fundamentalių vertybių, tokių kaip, pavyzdžiui, pastovumas, meilė, nuoširdumas ar kitos, skulptūrinėmis instaliacijomis menininkas bando ir vėl jas priartinti prie skubančių žiūrovų žvilgsnio. Tokiu būdu „jausmas“, o ne konceptuali išraiška, tampa svarbiausias. Pasak menotyrininkės Danutės Gambickaitės, „daugelis Vytauto kūrinių yra savotiškos asmeninės istorijos, asmeninis asmeninių mitų konstravimas, kurį įkūnija jautriai ir preciziškai suvaldyta forma bei atmosfera“.

V.Viržbickas gyvena ir kuria Vilniuje, yra surengęs keletą personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Jo paroda „Si:said“ galerijoje yra 10-ojo tarptautinio menų festivalio „Plartforma“ programos dalis. Klaipėdoje paroda veiks ir po festivalio – iki rugsėjo 5 d. „Si:said“ galerija (Galinio Pylimo g. 28)  atvira lankytojams antradieniais‒penktadieniais 14‒18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Kokia programavimo kalba parašytas galerijos pavadinimas? Gudriau už pasaulį.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių