Quantcast

Juodkrantės kurorto dienos privertė nurimti net marių vėją

  • Teksto dydis:

Liepos 5-7 d. istorijos ir marių krantus sujungė Juodkrantėje vykusios Kurorto dienos.

Visos šventės metu vykusios veiklos skatino mėgautis poilsiu, supančia gamta ir aplinkui tvyrančia ramybe.

Veiklos įtraukė nuo pirmos dienos

Juodkrantės kurortas jau nuo penktadienio ryto į savo gatves įsileido ramybės ir tyro oro ištroškusius lankytojus. Šventiškai nusiteikusius svečius iš karto pasitiko Šiuolaikinė mugė, Sveikatos sala bei Maisto zona.

Ypatingas dėmesys nuo pat pirmos šventės akimirkos buvo skiriamas šeimoms. Vaikai turėjo galimybę dūkti žaidimų aikštelėje, išbandyti įvairiausias vaikiškas pramogas bei dalyvauti specialiai jiems surengtose edukacijose. Tuo tarpu, tėvai su pačiais mažiausiais įsikūrė Lopšinių parke. Pučiant marių vėjeliui ir skambant lopšinėms jie, supdamiesi parko hamakuose, galėjo stebėti išskirtinėje aplinkoje žaidžiančius savo vaikus.

Menų promenadoje stabtelti ne tik vaikus, bet ir suaugusius privertė gatvės artisto Viačeslavo Mickevičiaus, kitaip dar žinomo kaip „Le Artist“, pasirodymai. Pats artistas juokaudamas šią patirtį įvardija „pabuvimu sanatorijoje“ ir sako, kad jei juodkrantiškiai lauks, mielai sugrįš ir kitąmet.

Didelio Juodkrantės svečių ir gyventojų susidomėjimo sulaukė Kurorto gydykla, kurioje įsikūrė  masažų meistrai Jūratė Noack, atlikusi kobido masažą bei Kęstutis Mingėla. Apsilankiusiems gydykloje buvo atliktos kūno konsultacijos, o po jų – Kęstučio kiekvienam asmeniškai parinktas masažas (holistinis, klasikinis, gydomasis, Shiatsu, Tibeto dubenų ar Marma).

Šventę oficialiai atidarė Doc. Dr. Nijolės Strakauskaitės monografijos „Juodkrantės kurorto „aukso amžius“: nuo susikūrimo XIX a. viduryje iki 1945 m. katastrofos“ pristatymas, po kurios į iškilmingą Kafijos (kavos gėrimas kilęs iš Mažosios Lietuvos) gėrimo ceremoniją prie Juodkrantės vilos Monbijou sukvietė etnografė Indrė Skablauskaitė (Šilutė).

Ypatingą akimirkos nuotaiką pratęsė stilinga ir svajinga šventės organizatorių dovana. Vilos terasa trumpam pavirto laiko mašina, kurioje žiūrovai stebėjo dizainerės Sonatos Žiži kolekcijos pristatymą „Laiko bangos“. Madų šou stebėjusios damos, susižavėjusios ką tik demonstruotais deriniais, turėjo galimybę juos įsigyti ir pačios.

Klausytojai liko visiškai pakerėti aktorės Eglės Jackaitės ir džiazo virtuozo Vytauto Labučio pasirodymo „Jausmų džiazas“. Jauki poezijos, muzikos, džiazo ir jausmų paletė valandėlei nuščiūti privertė ne tik pilnutėlę Liudviko Rėzos kultūros centro salę, bet ir marių vėją. Atlikėjai savo kūriniais ir emocijomis tarytum tapė ant ramaus marių horizonto.

Pati E. Jackaitė pasakoja, kad jai tai buvo vienas įsimintiniausių pasirodymų.

„Abu su Vytautu jautėme ypatingą atmosferą. Nepaisant supančios aplinkos – jaukios salės, gražaus balto fortepijono ir už lango atsiveriančio marių vaizdo, už viską svarbiausia buvo žmonės, kurie susirinko ir energija, kurią jie skleidė. Iš jų jutau šimtaprocentinį buvimą ir pasitikėjimą. Mūsų poezijos ir muzikos vakaro esmė – prakalbinti sielas ir tai tikrai įvyko. Suskambėjo sielos muzika. Kai šimtu procentų nuoširdžiai ir atvirai transliuoji savo jausmus, vyksta ypatingai stipri, bendra vibracija. Tai padaryti vienu metu paprasta ir tuo pačiu metu nepaprasta – juk būti tokiu atviru ir nuoširdžiu, kad skambėtų siela, nelengva. Tačiau manau, kad kuo toliau, tuo labiau žmonės yra išsiilgę tikrų emocinių patirčių. Mes nuolat gyvename su rūpesčiais, skubame ir nerandame laiko stabtelti pasidžiaugti akimirka. Juodkrantės kurorto dienos privertė tai padaryti. Manau, kad ir man, ir Vytautui, ir žiūrovams šis vakaras ilgam išliks atminty. Tai buvo stipri ir graži patirtis“, – savo įspūdžiais apie renginį dalinosi E. Jackaitė.

Vakarinis koncertas marių scenoje apibendrino gaivią ir lengvą dienos nuotaiką. Tarsi meditacija šventės dalyviams buvo atlikėjų Dailės ir Justinos koncertas, po kurio vyko pajūryje gerai žinomų scenos atlikėjų Dariaus Žvirblio, Evelinos ir Gyčio Šimelionių bei Synth I-rena pasirodymai.

Mindaugo karūnavimo diena su būgnais ir gintaro paieškomis

Antroji Kurorto šventės diena prasidėjusi Tai chi mankšta, joga ir nuotaikinga Zumbos treniruote tęsėsi mistiškai – trijose simbolinėse Juodkrantės vietose – Ievos kalne, Raganų kalne ir prie Marių scenos vyko Būgnų rato užsiėmimai, vedami Jotvilo Švirino. Jų metu Juodkrantės kurorto dienų lankytojai savyje siekė pažadinti gamtos ir bendrystės jėgą.

„Tiek laimės ir tokio energijos antplūdžio seniai neišgyvenau“,- savo jausmus po Būgnų rato sambūrio apibūdino šventės dalyvė.

Keliaudami per Juodkrantę, jūros link, svečiai pateko į „Gintaro gaudymo paslapčių“ edukacinę programą su gidu Igoriu Osnač. Visai šalia, aktyvaus sporto mėgėjai rinkosi į banglenčių, irklenčių ir jūrinių baidarių pamokas prie jūros.

Vakare būrys šventės dalyvių prie jūros palydėti saulės susirinko kartu su Linu Švirinu ir jo gongų muzika. Tuo pat metu Juodkrantės krantus savo senoviniu buriniu Kuršių marių laivu-reisine „Dreverna“ pasiekė ir tautine atributika pasipuošęs Drevernos uosto būrys.

Šventinį liepos 6-osios vakarą pagrindinėje Marių scenoje koncertavo atlikėja Ingaja, Kazimieras Likša, Edgaras Lubys ir Justinas Jarutis. Ryškiausias vakaro akcentas – kartu su visais atlikėjais 21 val. sugiedota Tautiška giesmė, po kurios, net ir lyjant lietui, vinilines plokšteles suko DJ Mindas.

Pirmą kartą Neringoje koncertavęs K. Likša tvirtino, kad koncerto atmosfera buvo puiki.

„Juodkrantė man – viena gražiausių vietų Lietuvoje, todėl čia groti buvo labai smagu. Jautėsi, kad susirinkusi tikslinė auditorija. Pačios Juodkrantės kurorto dienos buvo puikiai organizuotos. Manau, kad tokių renginių, su tokia muzika ir tokiomis veiklomis Lietuvai reikia kuo daugiau“, – negailėjo pagyrų renginiui atlikėjas.

Juodkrantė šį savaitgalį tapo atradimų, bendrystės, mėgavimosi ramybe, oru ir gamta vieta, į kurią norisi grįžti. Už tai Juodkrantės kurorto dienų organizatoriai nori padėkoti šventės rėmėjams ir partneriams: Neringos savivaldybei, generaliniam rėmėjui „Kalnapilis nealkoholinis“, Drevernos uostui, Klaipėdos rajono turizmo informacijos centrui, dienraščiui „Vakarų ekspresas“, „Klaipėda aš su tavim“, AB „Smiltynės perkėla“, idėja ir meniniai sprendimai – „Creators76“,  asociacijai „Juodkrantės bendruomenė“, žvejo užeigai „Žuvelė”, kavinei „Žvejonė“, restoranui „Juodasis kalnas”, žuvies perdirbimo įmonėms, juodkrantiškiams ir visiems, padėjusiems surengti šventę.


Šiame straipsnyje: Juodkrantėkurorto dienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Arūnas

Arūnas  portretas
Gražiai aprašyta organizatorių. Deja, taip įspūdingą nebuvo. Salta, šlapia, viskas brangu ir nedaug žmonių. Tik foto, kur daugiausia žmonių buvo - giedant giesmę l
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių