Quantcast

Jubiliejiniame „Šermukšnyje“ – intriguojantys artistų pasirodymai

  • Teksto dydis:

Tarp liepos 5–7 d. Klaipėdoje vyksiančio XX tarptautinio gatvės teatrų festivalio „Šermukšnis“ dalyvių bus ne tik visiškai naujų, bet ir žiūrovams jau pažįstamų veidų. Įvairių ir spalvingų festivalio vaidinimų programoje – personažai iš įvairiausių epochų: viduramžių gatvės artistai, garsiojo italų kino režisieriaus F.Fellini filmų herojai, modernus muzikuojantis „virtuvės šefas“ ar net ateivis iš kitos planetos bei daugelis kitų.

„Virtuvės princo“ šou

Bramas Graaflandas iš Amsterdamo (Nyderlandai) per pastaruosius penkerius metus savo šou parodė beveik 500 kartų 21-oje pasaulio šalyje. Pagaliau jo sulauksime ir Klaipėdoje. „Virtuvės princas“ B.Graaflandas („The Yelling Kitchen Prince“) vienas pats sugeba valdyti tūkstantinę auditoriją.

Pasirodymo metu pagrindinis vaidmuo tenka Bramo pasigamintam instrumentui „virtuviniam vargonų-būgnų kombainui“ (Kitchenorgandrumset). Šį vienintelį tokį pasaulyje instrumentą atlikėjas kūrė ir montavo pusantrų metų. Jis atkakliai ir kantriai mokėsi juo groti, parašė scenarijų, sukūrė muziką ir įgijo visiškai naujų įgūdžių – „žongliruoti“ miltais, pienu ir sviestu. Kad išlaikytų profesionalią formą, menininkas kasdien repetuoja ne mažiau kaip keturias valandas.

Pašėlusio pasirodymo metu skraido maisto produktai, sukasi ugnies kamuoliai, skamba tranki muzika, ore blyksi aštrūs virtuviniai peiliai. „Virtuvės princas“ groja vargonais, muša būgnais ir kepa... blyną! Vaidinimo kulminacija neįtikėtina, visada sukelianti žiūrovų ovacijas.

B.Graaflando šou „Virtuvės princas“ Klaipėdos Teatro aikštėje – liepos 6 d. 13 val. ir 18 val., liepos 7 d. 19 val.

Provokuos „žaliasis žmogus“

Su ispanu Adrianu Schvarzsteinu klaipėdiečiai susipažino dar praeitame „Šermukšnyje“, kuriame jis kartu su kolege iš Lietuvos Jūrate Širvyte pristatė linksmai graudų vaidinimą „Atvykėliai“. Šiemet Adrianas pasirodys naujame amplua. Jis taps nežinia iš kur atvykusiu „žaliuoju žmogumi“ – žiūrovus provokuojančiu, bet neklastingu klounu. Kas bus jo „auka“? Gal jūs? „Žaliasis žmogus“ („The Greenman“) gyvena pasaulyje, kuriame jį supa tik žalios spalvos įrankiai ir aksesuarai.

Jis į savo pasirodymą gali įtraukti bet ką – sutiktus žmones, aplinkoje esančius daiktus ir vaizdinius, netikėtai susiklosčiusias situacijas bei aplinkybes. Šis ekscentriškas personažas dienos šviesoje meistriškai atskleidžia slaptas ir nepatrauklias asmenines savybes, kurias kiekvienas norėtų kruopščiai nuslėpti nuo kitų akių... „Žaliasis žmogus“ bus labai juokingas ir energingas A.Schvarzsteino iš Barselonos pasirodymas, kupinas netikėtų improvizacijų su žiūrovais. Nenustebkite, jei žalią linksmuolį pamatysite ne tik Teatro aikštėje (liepos 5 d. 21.30 val., liepos 7 d. 19.30 val.), bet ir kitose miesto vietose.

Per Europą – į Klaipėdą

A.Schvarzsteinas „diriguos“ ir tarptautinei „Šv. Genezijaus trupei“ (Ispanija, Lietuva, Meksika). Jis yra šio kolektyvo pasirodymo „Kelionė per Europą į Klaipėdą“ režisierius. Tai bus interaktyvus muzikinis spektaklis, kuriame susitinka muzika, šokis, daina bei aktorystės menas, atspindintys vientisą įvairių teatro žanrų sintezę, kurios šaknys siekia baroko ir senesnius laikus. Nuostaba, estetika, senosios muzikos ir šokio elegancija bei jos banalumą neutralizuojantys komizmas ir saviironija – ingredientai spektaklio, kuriame publika taps ne tik stebėtoja, bet ir dalyve. Tai bus ne drama ir ne komedija. Ši improvizuota „kelionė“ – itališkos commedia dell’arte motyvai, Prancūzijos karališkojo dvaro spindesys, Anglijos jūreivių linksmas gyvenimas ar Ispanijos aistros – tai gražus, mielas ir labai nuoširdus aktorių vaizduotės kūrinys. Į Teatro aikštę klajojanti „Šv. Genezijaus trupė“ atvyks liepos 6 d. 16 val. Atlikėjai – Ieva Baublytė (fleitos, gotikinė arfa), Saulius S. Lipčius (liuto forte, barokinė gitara), Nerijus Masevičius (vokalas), Dovilė Savickaitė (klavesinas), A.Schvarzsteinas (aktorius), J.Širvytė-Rukštelė (šokis) ir Martinas Danielis Zorzano (gitara).

XX tarptautinį gatvės teatrų festivalį „Šermukšnis“ organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai, projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė. Visi festivalio renginiai – nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių