Quantcast

Jauno teatro dienos: nuo W. Shakespeare’o iki teatro palapinėje

  • Teksto dydis:

Pavasarį Klaipėda jau septintus metus iš eilės pasitinka su uostamiestyje susiburiančia teatro komuna: balandžio 7–12 dienomis į Klaipėdos senamiestį sugrįš festivalis „Jauno teatro dienos“ (JTD). Jaunus teatro profesionalus net iš 11-os šalių šiemet Klaipėdoje suvienysiantis festivalis žada aktyvų renginių maratoną, o jo organizatorius Klaipėdos jaunimo teatras festivalį pradės ypatinga premjera.

Premjera – pagal „Audrą“

Festivalį balandžio 7 d. 17 val. pradės Klaipėdos jaunimo teatro premjera „Audra“ pagal to paties pavadinimo Williamo Shakespeare’o dramą. Kūrybiniai ryšiai su spektaklio režisieriumi Povilu Makausku buvo užmegzti prieš metus vykusiame JTD festivalyje, tad tokia šiemečio renginio pradžia simbolinė: festivalio kūrybinėse dirbtuvėse užgimusios idėjos taps spektakliu.

Mistinė alegorinė pasaka „Audra“ tęs prieš metus pradėtą teatro eksperimento nuotaiką: jauna kūrybinė grupė spektaklyje ieško savito požiūrio į iškiliausio visų laikų dramaturgo kūrybą. Burtų ir magijos kupinoje W.Shakespeare’o dramoje sujudinamos personažų vertybės, o jie patys sugražinami į pirmapradę būtį – tokia vidinės kelionės kryptis siūloma ir būsimiems premjeros žiūrovams. Spektaklio kūrėjai tikisi, kad eksperimentinė forma leis publikai ne tik naujai pažvelgti į paskutinę W.Shakespeare’o dramą, bet ir į asmenines vertybes.

Kūrybinės dirbtuvės senamiestyje

Pagrindiniu festivalio akcentu jau ketvirtą kartą taps teatro profesionalų kūrybinės dirbtuvės. Aktyviame keturių dienų kūrybiniame maratone bendradarbiaus teatro kūrėjai – režisieriai, aktoriai, scenografai ir dramaturgai – iš Lietuvos ir užsienio. Nagrinėdami organizatorių paruoštas inspiracijas, jie publikai parengs trumpo metro spektaklius.

Šiemet darbų peržiūros sugrįš į Klaipėdos senamiesčio erdves: aplink Klaipėdos kultūros fabriką bus įkurtas specialus JTD palapinių – lauko paviljonų miestelis, kuriame grupės turės įgyvendinti savo sumanymus. Balandžio 9 ir 11 dienomis ten bus pristatyti du skirtingi trumpo metro spektaklių rinkiniai. Pasirodymus publika galės stebėti ir kaip spektaklių ciklą, ir kaip nepriklausomus performansus.

Dirbtuvėse kurs režisieriai Agnius Jankevičius, Paulius Tamolė, Eglė Švedkauskaitė, Paulius Pinigis, Gea Gojak (Kroatija) ir Yasenas Vasilevas (Bulgarija). Tiesioginę peržiūrų transliaciją bus galima gyvai stebėti ir internete – feisbuko paskyroje „Jauno teatro dienos“. Peržiūros vyks balandžio 9 ir 11 dienomis 17.30 val., po to – kūrėjų diskusijos su žiūrovais, jas ves teatro ir kino kritikas Vaidas Jauniškis.

Idėjos – iš įvairių šalių

Per septynerius metus JTD subūrė didžiulę jaunų Lietuvos teatro profesionalų bendruomenę, kuri arba dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, arba pristatė renginyje savo spektaklius. Šiemet buvo nuspręsta partnerių ieškoti ir užsienyje – tarptautinė JTD dalyvių atranka sulaukė beveik 100 įvairių sričių menininkų anketų. Tad šiemečio festivalio žiūrovai turės galimybę susipažinti su režisierių, aktorių ir scenografų kūryba net iš dešimties užsienio valstybių – Italijos, Suomijos, Vokietijos, Serbijos, Rusijos, Bulgarijos, Kroatijos, Lenkijos, Brazilijos ir Palestinos.

„Ieškodami festivalio dalyvių užsienyje, išlaikėme pagrindinę renginio idėją – bendravimo svarbą kūrybiniame procese. Darbų peržiūrose dalyvaujanti publika pamato tik nedidelę dalį festivalyje vykstančio viso proceso, kartais svarbiausios idėjos lieka kūrėjų mintyse ir yra įgyvendinamos tik po kelerių metų. Vis dėlto svarbiausia, kad mūsų festivalyje skirtingi menininkai gali vieni kitus atrasti ir įkvėpti. Tikimės, kad tarptautinis bendradarbiavimas paskatins netikėtus teatro proveržius Lietuvoje bei kitose šalyse“, – pagrindines festivalio idėjas įvardijo viena iš organizatorių – Klaipėdos jaunimo teatro aktorė Ieva Pakštytė.

Kūrėjų ir publikos dialogas

Antrus metus JTD programą papildys ir kino kūrybinės dirbtuvės: festivalio metu jauni kino kūrėjai Klaipėdoje filmuos trumpo metro filmus ir pristatys juos publikai. Didelio dėmesio pernai sulaukusi kino filmų peržiūra šiemet vyks balandžio 12 d. 13 val. Kultūros fabriko kino salėje, po jos ką tik susuktus filmus aptars profesionali kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė.

Darbų aptarimai ir diskusijos su žiūrovais per festivalio veiklos metus tapo neatsiejama JTD dalimi – „gyvas“ kūrėjų ir publikos dialogas šioms stovykloms padeda geriau suprasti vienai kitą. Šiemet festivalio programoje numatyta ir interaktyvi kūrybinė diskusija, kurios metu dalyviai ir žiūrovai galės diskutuoti, kokią vietą festivalis užima Lietuvos ir Klaipėdos kultūriniame kontekste, kaip galėtų būti plečiamas ir kokios publikos jame laukia organizatoriai. Dauguma šiemečio festivalio renginių bus nemokami, tad organizatoriai tikisi aktyvaus klaipėdiečių dalyvavimo.

Neoficialia erdve diskusijoms šiemet pasirinktas „Bukowski“ baras, kurį organizatoriai traktuoja kaip JTD „Late night meeting point”. Būtent čia festivalio metu vyks aktyviausios kūrėjų diskusijos, prie jų raginami prisijungti ir renginių žiūrovai. Balannžio 12 d. 20 val.  ten pat vyks JTD uždarymo vakarėlis, kuriame plokšteles suks Lukas Feser ir 2YouKaukė.

Daugiau informacijos apie festivalį ir renginių programą galima rasti JTD puslapyje www.jtd.lt ir feisbuko paskyroje „Jauno teatro dienos“. Bilietus į festivalio renginius platina „Tiketa.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių