Quantcast

Jaunieji talentai gros laiko patikrintą klasiką

  • Teksto dydis:

Vasario 1 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė skambėsiantis koncertas „Vienos vakarai“ žada tris pažintis su jaunaisiais talentais ir nuostabaus grožio fortepijono klasika.

Lietuvos pianizmo deimančiukai

Klaipėdos koncertų salės bendradarbiavimas su akademija „Klaipėda Piano Masters“ kasmet sunokina naujų kūrybinių vaisių, kuriais šįkart mėgausis koncerto „Vienos vakarai“ klausytojai. Trys pajūryje išaugę ir tobulėjantys jaunosios kartos pianistai – Marija Guščiūtė, Saulė Norvaišaitė ir Joris Mikužis – atliks Vienos muzikinės tradicijos formuotus kūrinius.

Nuo 2017 m. pianisto Gintaro Januševičiaus rengiama fortepijono akademija „Klaipėda Piano Masters“ neturi analogų visame pasaulyje ir yra didžiausia Baltijos šalyse. Iš viso pasaulio į Lietuvos pajūrį atvykę dalyviai tobulina savo techninius ir interpretacinius įgūdžius, sportuoja, mokosi asmeninės vadybos, scenos psichologijos, efektyvaus praktikavimosi bei viešojo kalbėjimo ir, žinoma, pristato koncertines programas. Akademijos veikla išeina ir už vasaros ribų – kasmet Lietuvoje ir Vokietijoje rengiami talentingiausių pianistų rečitaliai, kuriuose jie publikai pristato savo kūrybinius sumanymus ir demonstruoja akademijos metu įgytas žinias.

Pasak akademijos įkūrėjo ir meno vadovo G. Januševičiaus, koncertui Klaipėdoje susibūrė trys pajūryje augę Lietuvos pianizmo deimančiukai – kretingiškė M. Guščiūtė ir šilutiškiai S. Norvaišaitė bei J. Mikužis. Jiems šis koncertas yra labai svarbus žingsnis asmeninėse karjerose, kurias verta įdėmiai sekti ir toliau.

Nuo 2017 m. pianisto Gintaro Januševičiaus rengiama fortepijono akademija „Klaipėda Piano Masters“ neturi analogų visame pasaulyje ir yra didžiausia Baltijos šalyse.

Tobulinosi fortepijono akademijoje

M. Guščiūtė muzikinį kelią pradėjo gimtajame krašte Kretingoje. Nuo trejų metų lankė dainavimo pamokas, o kiek paaugusi nusprendė išbandyti fortepijoną. Baigusi Kretingos meno mokyklą, tęsė mokslus Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijoje. Šiuo metu ji yra trečio kurso studentė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (doc. Albinos Šikšniūtės klasė). Marija ne kartą stiprino muzikos atlikimo žinias meistriškumo kursuose pas įvairius pedagogus. Ji tapo laureate ir diplomante konkursuose Lietuvoje, Latvijoje, Austrijoje ir Prancūzijoje.

S. Norvaišaitė Šilutės meno mokykloje groti fortepijonu pradėjo mokytis šešerių. Dabar jau ketvirtus metus mokosi Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijoje. Nuo mažens Saulė žavėjosi scena ir užkulisiais, o dabar, jau įgijusi patirties, pati organizuoja koncertus, yra daugelio tarptautinių ir nacionalinių konkursų laureatė arba diplomantė. Žinias gilina seminaruose ir meistriškumo kursuose, aktyviai dalyvauja koncertinėje veikloje Lietuvoje ir už jos ribų.

J. Mikužis fortepijonu taip pat pradėjo groti šešerių Šilutės meno mokykloje, o nuo 2021 m. mokosi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje Vilniuje. Tarptautiniame konkurse-festivalyje „Muzika be sienų“ ir XIII Respublikiniame jaunųjų pianistų konkurse, skirtame L. van Beethovenui, jis pelnė pirmosios vietos premijas. Joris dalyvavo tarptautiniame pianistų forume „Bieszczady bez granic“ Lenkijoje, kur pasirodė su Nacionalinės Varšuvos filharmonijos kameriniu orkestru.

Koncertą ves patys atlikėjai

M. Guščiūtė teigė, kad „koncertuoti Klaipėdos koncertų salėje, apsuptiems pažįstamų kraštiečių, yra didžiulė garbė“. Ypatingai jaučiasi ir S. Norvaišaitė: „Klaipėdos koncertų salė man tapo kaip namai. Čia aš visada su mielu noru grįžtu kaip klausytoja, na, o dabar – jau kaip atlikėja. Labai malonu, kad „Klaipeda Piano Masters“ kartu su Klaipėdos koncertų sale suteikia tokią galimybę man ir mano draugams.“

Trys jaunieji pianistai interpretuos Vienos muzikinės tradicijos formuotus kūrinius. S. Norvaišaitė ir J. Mikužis atliks Ludwigo van Beethoveno, o M. Guščiūtė – Wolfgango Amadeuso Mozarto virtuoziškas sonatas. Taip pat skambės Johanneso Brahmso ir Ferenco Liszto pjesės, o ryškių spalvų koncertui suteiks Roberto Schumanno „Vienos karnavalas“, kuris, pasak G. Januševičiaus, galėtų būti lyginamas su lietuviškosiomis Užgavėnėmis.

Dar viena įdomi detalė – „Klaipėda Piano Masters“ talentų koncertus tradiciškai veda patys atlikėjai. Tad ir šįkart pianistai turi užduotį klausytojus sudominti ne tik savo muzikavimu, bet ir viešu kalbėjimu, kurio įgūdžius taip pat tobulino vasaros akademijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių