Quantcast

I. Simonaitytės bibliotekoje – tyliųjų krašto šventovių atsivėrimai

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos galerijoje „13L“ bus atidaryta Augustino Našlėno fotomontažų paroda „Tylios šventovės“.

Tylios šventovės – tai devyni istoriškai svarbūs taškai, išsidėstę palei Minijos upės slėnį nuo Macuičių piliakalnio iki Kvietinių kaimo Klaipėdos rajone. Tai ir Gargždų-Kalniškės piliakalnis, kur XIII a. pirmoje pusėje stovėjo Kuršių pilis, šalia buvusi senosios Baltų tikybos alkavietė, šimtamečių ąžuolų giraitė ir geležies amžiaus pilkapynas prie Kvietinių kaimo, kur 2015 m. buvo rasti du išskirtiniai palaidojimai molinėse urnose, datuojami taip pat, kaip ir Kernavės istorinis kompleksas.

Autorių nuo pat vaikystės su šiomis vietomis sieja stiprus dvasinis ryšys, kuris metams bėgant, gyvenant svetur ne tik neišblėso, bet dar labiau sustiprėjo. 2018 m. du kraštiečiai, multimedijų menininkai A.Našlėnas ir Vilius Jokubaitis aplankė visas devynias vietas ir patyrė fantastiškų išgyvenimų, kuriuos įprasmino „Tylių šventovių“ instaliacijoje.

Instaliacija sudaryta iš 90 minučių animuoto videofilmo ir erdvinio garso takelio. Tiek vaizdinė, tiek garso medžiaga šiai instaliacijai buvo sukurta minėtose devyniose vietose įvairiais metų laikais. Instaliacija eksponuojama Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje, o fotomontažų paroda Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje veiks iki birželio 25 d.

Šie fotomontažai – sustabdyti kadrai iš instaliacijos videofilmo. Juose susitinka istorija, gamta, atmintis ir žiūrovai. Menininkai nori įkvėpti žiūrovus, kad jie ieškotų kitokių, subtilesnių kontaktų su savo aplinka, siekia paskatinti juos domėtis istorine krašto praeitimi, baltų kultūros paveldu, ypač atkreipia dėmesį į išlikusius senovinius baltų ženklus.

Vernisažas – gegužės 26 d. 17. 30 val. Parodos atidarymo renginyje dalyvaus menininkas A.Našlėnas ir menotyrininkė Danguolė Ruškienė. Renginio dalyviai kviečiami rinktis bibliotekos antrojo aukšto kiemelyje. Reikia iš anksto užsiregistruoti e. paštu renginiai@klavb.lt arba tel. 8 695 14871.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių