Quantcast

Į „Padėkos kaukes“ – 19 pretendentų

Tarptautinės teatro dienos proga Klaipėdos miestas trimis „Padėkos kaukėmis“ apdovanos sėkmingiausiai 2018 metais uostamiestyje kūrusius teatralus ir pagerbs juos už nuopelnus menui.

Pretendentus visą mėnesį galėjo siūlyti miesto kultūros institucijos, kūrybinės sąjungos, nevyriausybinės organizacijos ir pavieniai asmenys. Sulaukta net 50 pasiūlymų.

Klaipėdoje kuriančių teatralų apdovanojimo „Padėkos kaukėmis“ ekspertų komisija, kad įvertintų geriausius profesionalaus scenos meno darbus ir gautus pasiūlymus, posėdžiavo du kartus, balsavo ir praėjusią savaitę miesto Kultūros skyriui pateikė savo sprendimą, įvardydama 19 pretendentų aštuoniose nominacijose.

Nominuoti geriausieji

Klaipėdos „Metų spektakliu“ siekia tapti Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokio spektaklis „Graikas Zorba“ pagal M.Theodorakio muziką (muzikos vadovas ir dirigentas Martynas Staškus, choreografas Lorca Massine) ir šiame teatre pastatyta L.Bernsteino operetė „Kandidas“ (muzikos vadovas ir dirigentas M.Staškus, režisierė Jūratė Sodytė), taip pat Klaipėdos dramos teatro spektaklis „Kalės vaikai“ pagal S.Šaltenio romaną (režisierius Eimuntas Nekrošius).

„Metų režisieriaus“ nominacijoje „Padėkos kaukei“ pristatyti Eimuntas Nekrošius (1952–2018) už spektaklio „Kalės vaikai“ režisūrą ir Elmaras Senkovas už spektaklio „Mama Drąsa“ pagal B.Brechtą režisūrą Klaipėdos dramos teatre.

„Metų aktoriaus“ nominacijoje varžosi Darius Meškauskas, sukūręs Mamos Drąsos vaidmenį spektaklyje „Mama Drąsa“ bei varpininko Karvelio vaidmenį spektaklyje „Kalės vaikai“, ir Rolandas Kazlas, nominuotas už Gabrielės d’Anuncijaus vaidmenį G.Grajausko pjesėje „Kas prieš mus“, režisieriaus Jono Vaitkaus pastatytoje Klaipėdos dramos teatre.

„Metų aktorės“ nominacijoje konkuruoja Regina Šaltenytė, sukūrusi Marijos vaidmenį dramoje „Kalės vaikai“, ir Rita Petrauskaitė, apdovanojimui pristatyta už Kunigundos vaidmenį operetėje „Kandidas“.

Konkuruoja ir projektai

Nominacijoje „Metų kostiumų dailininkas“ į apdovanojimą pretenduoja Nadežda Gultiajeva už kostiumus spektakliui „Kalės vaikai“ ir Aina Zinčiukaitė – už kostiumus šokio spektakliui „Alisa stebuklų šalyje“ (idėjos autorė ir choreografė Inga Briazkalovaitė, režisierė Rūta Bunikytė, VšĮ „Codalt“).

„Metų kompozitoriaus“ nominacijoje – trys pretendentai į „Padėkos kaukę“: Antanas Jasenka už muziką dramai „Kalės vaikai“, Antanas Kučinskas už muziką spektakliui vaikams „Žvaigždžių opera“ (režisierius Ramūnas Kaubrys, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras) ir Nijolė Sinkevičiūtė už muziką Klaipėdos jaunimo teatro spektakliams „Raudona“ (režisierius Valentinas Masalskis) ir Th.Wilderio „Mūsų miestelis“ (režisierius Darius Rabašauskas, spektaklis pastatytas kartu su Nacionaliniu Kauno dramos teatru).

„Metų choreografo“ nominacijoje apdovanojimui pristatytos dvi menininkės: I.Briazkalovaitė už šokio spektaklio „Alisa stebuklų šalyje“ choreografiją ir Agnija Šeiko už istorinės ekskursijos – šokio spektaklio „Šachas Prūsijai. Luizė Mėmelyje“ bei šokio ir muzikos spektaklio „Mano Piteris Penas“ choreografiją (Šeiko šokio teatras).

„Metų šokio projektu“ siekia tapti „Alisa stebuklų šalyje“ (idėjos autorė ir choreografė I.Briazkalovaitė, režisierė R.Bunikytė, VšĮ „Codalt“), „Giedanti Vydūno upė“ (choreografai Rachel Melief, I.Briazkalovaitė, Aurelijus Liškauskas, režisierė R.Bunikytė, VšĮ „Codalt“) ir „Šachas Prūsijai. Luizė Mėmelyje“ (choreografė A.Šeiko, Šeiko šokio teatras).

Miesto apdovanojimas

Tradiciškai „Padėkos kaukėmis“ bus įvertinti Klaipėdoje kuriančių teatralų praėjusių kalendorinių metų pasiekimai bei reikšmingiausi darbai.

Ekspertų komisija išrinko ir paskelbė nominantus, o galutinis jos verdiktas nuskambės per iškilmingą apdovanojimų ceremoniją, kurios metu ir bus paskelbti laureatai. Geriausi 2018-ųjų uostamiesčio teatrų darbai ir jų kūrėjai bus apdovanoti „Padėkos kaukėmis“ bei raštais, patvirtinančiais jų suteikimą. „Padėkos kaukės“ – ypatingos pagarbos ir dėkingumo ženklai Klaipėdos teatralams.

Klaipėdos miesto savivaldybės sprendimu „Padėkos kaukės“ šiemet bus trys. Kaip numatyta šio apdovanojimo nuostatuose, kasmet skiriamos ne daugiau kaip trys „Padėkos kaukės“.

Kaip paveikslas įrėminta „Padėkos kaukė“ – įspūdinga juvelyrikos meno miniatiūra iš sidabro, papuošta auksu ir brangakmeniais, yra specialus apdovanojimas, kuriuo įvertinami Klaipėdoje kuriančių teatralų pasiekimai bei reikšmingiausi metų darbai, tapę teatrinio gyvenimo įvykiais. Apdovanojimo idėjos autorius – režisierius Alvydas Vizgirda.

2005-aisiais šį apdovanojimą įsteigė Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos teatro sąjungos Klaipėdos skyrius. Nuo 2012 metų apdovanojimą skiria Klaipėdos miesto savivaldybės administracija. Nuo 2006-ųjų jau įteiktos 36 „Padėkos kaukės“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių