Quantcast

Į Klaipėdos jaunimo teatrą atūžia „Audra“

  • Teksto dydis:

Sekmadienį Klaipėdos jaunimo teatras kartu su režisieriumi Povilu Makausku publikai pristatys spektaklį „Audra“ pagal Williamo Shakespeare’o dramą. Jo premjera prasidės tarptautinis festivalis „Jauno teatro dienos“.

Ieško savito požiūrio

Paskutinę savo dramą „Audra“ (1612) W.Shakespeare’as parašė XVII a., kai visuomenėje jau sklandė didis nusivylimas humanizmo idealais bei moralinių vertybių nykimu. Vis dėlto neretai šis autoriaus kūrinys vertinamas kaip kūrybinis testamentas, atskleidžiantis utopiją apie jaunos kartos ateitį. Būtent jaunoji Lietuvos teatro karta ėmėsi scenoje įgyvendinti šią utopiją ir sugrąžinti į Klaipėdos sceną taip retai čia statomą W.Shakespeare’ą. Stebuklų, magijos ir mistikos kupinoje pasakoje spektaklio kūrybinė grupė ieško savito požiūrio į laikui nepavaldžią anglų dramaturgo kūrybą.

„Audroje“ susipina šekspyriškos dramaturgijos žaismingumas, ištremto žmogaus tema bei kultūros ir savanaudiškumo priešprieša. Dinamiškoje dramoje žmonių likimai gelbėjami, teisybė atstatoma ir konfliktai sprendžiami padedant burtininko Prospero magijai, o Klaipėdos jaunimo teatro ir režisieriaus P.Makausko spektaklyje keliamas klausimas: ar šiuolaikinis jaunas žmogus ir jaunas teatras gali perimti dalį šios Prospero magijos ir pasukti pasaulį ar bent žiūrovų sąmonę į kitą pusę?

Žvelgia kaip į eksperimentą

„Ši pasaka moko daugybės dalykų. Pirmiausia, kas man, kaip jaunam žmogui, ypač svarbu, – nepasiduoti ir neįkliūti į tam tikras plokštumas. „Audra“ man primena, kokia svarbi yra meilė ir kiek ji turi transformatyvios energijos, kokia ji reikalinga šiandienos pasauliui”, – sakė spektaklio režisierius P.Makauskas.

Ši premjera – tai pirmasis Klaipėdos jaunimo teatro trupės prisilietimas prie W.Shakespeare’o kūrybos. Į klasikinę dramaturgiją kūrybinė spektaklio komanda žvelgia kaip į eksperimentą ir siekia „Audroje“ atverti ir suvaldyti įvairias teatro galimybes – žanrų ir vizualumo polifoniją, konceptualią scenografiją, poetinę W.Shakespeare’o kalbą bei aktorių kuriamų personažų šiuolaikiškumą.

Klaipėdos jaunimo teatro direktorius Tomas Jankauskas teigė, kad artėjanti premjera – tai nuoseklus teatro žingsnis bendradarbiaujant su perspektyviausiais jaunosios kartos lietuvių teatro kūrėjais.

Pradės „Jauno teatro dienas“

„Pažintis su P.Makausku užsimezgė pernai vykusiame tarptautiniame teatro festivalyje „Jauno teatro dienos“, kurį organizuoja mūsų teatras. Kasmet šiame renginyje siekiame užmegzti naujų ryšių su ambicingais teatro kūrėjais ir jau kelerius metus iš eilės pristatome su jais sukurtus spektaklius. Šiemet „Audros“ premjera simbolinė – prieš metus prasidėjusi kūrybinė draugystė taps 2019 m. festivalio atidarymo renginiu”, – džiaugėsi Klaipėdos jaunimo teatro direktorius.

Vaidmenis „Audroje“ kuria Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai Donatas Stakėnas, Ieva Pakštytė, Asta Zacharovaitė, Simonas Lunevičius, Rugilė Latvėnaitė, Karolina Kontenytė. Spektaklio kūrybinė grupė: režisierius P.Makauskas, scenografė Dominyka Kačonaitė, kompozitorė Gabija Gaigalaitė, dramaturgė Virginija Rimkaitė, šviesų dailininkas Julius Kuršis.

Spektaklio „Audra“ premjera įvyks balandžio 7 d. 17 val. Klaipėdos kultūros fabrike (Bangų g. 5A). Bilietus platina „Tiketa.lt“. Spektaklio pastatymą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių