Quantcast

A. Guzauskas: tokių žvaigždžių kaip L. Vaikulė mes neturime

Ji žavi, subtili ir stilinga. Ji – scenos madona. Susižavėjimo garsia atlikėja Laima Vaikule neslepiantis klaipėdietis renginių organizatorius, vadybininkas Algirdas Guzauskas viliasi, jog netrukus mūsų pajūryje, Palangoje, koncertuosianti Latvijos popscenos diva publikai dovanos ne ką mažiau įspūdingų emocijų nei savo jubiliejiniame koncerte Rygoje.

Buvo jaučiama šventė

Bemaž prieš mėnesį Latvijos sostinėje savo 65-mečio proga L.Vaikulė surengė grandiozinį šou.

Šį pasirodymą teko stebėti ir A.Guzauskui. Kaip prisipažino klaipėdietis, renginio įspūdžiai neišblėsę iki šiol.

"Tai buvo nerealus reginys, į Rygos areną pritraukęs 8, o gal net 10 tūkst. žiūrovų. Publika – labai solidi, puošni, visi išsikvėpinę, damos apsirėdžiusios net vakarinėmis suknelėmis. Ten buvo jaučiama šventė. Šia prasme Ryga labai stipriai lenkia Vilnių, o ką jau kalbėti apie Klaipėdą, – šyptelėjo pašnekovas. – Kalbant apie patį koncertą, nuostabiai išnaudotos medijos, kilnojamasis ekranas, nepriekaištingai suderintas garsas."

Be to, kaip prisiminė A.Guzauskas, atlikėjai scenoje talkino solidi komanda – profesionalumu žavėjo baletas, keturi pritariantieji vokalistai bei būrys muzikantų.

Kai kurias dainas L.Vaikulė atliko ir duetu su kitais Latvijos dainininkais, o pati atlikėja visos programos metu aprangą pakeitė turbūt mažiausiai dešimtį kartų, pasakojo klaipėdietis.

Vaišino vardiniais saldainiais

Daugeliui Lietuvoje L.Vaikulės repertuaras asocijuojasi su rusų kalba atliekamais šlageriais.

Tad, pasak klaipėdiečio, buvo kiek netikėta, jog viso koncerto metu atlikėja su publika ne vien bendravo latviškai, bet ir visus savo hitus, išskyrus vieną kitą, sudainavo taip pat gimtąja kalba.

"Nors tarp publikos buvo galima išgirsti šnekant ir rusiškai, ir lietuviškai, žinoma, didžiumą žiūrovų sudarė latviai. Tad daugelis žmonių salėje kartu su L.Vaikule dainavo savo pamėgtas dainas", – pasakojo A.Guzauskas.

Renginių režisierių nustebino ir ganėtinai ilga – net 40 min. trukusi pertrauka tarp dviejų renginio dalių. Tačiau ir jos metu publikai nuobodžiauti neteko.

"Po pirmosios dalies šokėjai nešiojo krepšį saldainių "Laima" ir visus vaišino. Taip pat pertraukos metu buvo rodomas filmas, tokia savotiška retrospektyva – Laima prieš keturis dešimtmečius, prieš dvidešimt ar dešimt metų. Vaizdo sveikinimus L.Vaikulei siuntė ir garsūs Rusijos artistai. Maždaug trečdalis žmonių per pertrauką liko salėje ir stebėjo tai, kas buvo transliuojama ekrane. Taigi publika buvo užimta visą laiką", – pastebėjimais dalijosi pašnekovas.

Sulaukė negatyvios reakcijos

Anot A.Guzausko, renginio pertraukos metu rodytame filme ne kartą nuskambėjo įžvalga, jog L.Vaikulė labai sunkiai ir atkakliai kopė į savo šlovės olimpą.

"Kaip ir daugelis tuomečių sovietinių dainininkų, savo karjerą L.Vaikulė pradėjo restorane. Jau anuomet garsiame Jūrmalos varjetė "Jūros perlas" ji rengdavo įspūdingus šou. L.Vaikulė yra baigusi medicinos mokyklą, tačiau, pradėjusi dainuoti, Maskvoje įstojo į GITIS (Rusijos teatro meno akademija – Red. past.), kur baigė estrados režisūrą. Ji visada dirbo daug ir sunkiai. Galbūt dėl to nuolatinio krūvio ją ir užklupo vėžys? – svarstė pašekovas. – Kartą L.Vaikulė vos nenuskendo ežere. O būnant Amerikoje, mirė jos tėvas, ir atlikėja nespėjo sugrįžti į laidotuves. Regis, visas jos gyvenimas kupinas sunkumų ir kliūčių."

A.Guzausko pastebėjimu, negatyvių emocijų nestinga ir dabartiniu L.Vaikulės gyvenimo etapu.

"Kai ji pasakė, kad nevažiuos koncertuoti į Krymą, nebent po to, kai bus atšauktos sankcijos Rusijai, sulaukė labai stipraus puolimo. Po šio pareiškimo Rusijoje į L.Vaikulę labai pasikeitė požiūris", – kalbėjo pašnekovas.

Aukščiausia praba

Anot klaipėdiečio, tam tikro liūdesio gaida nuskambėjo ir jubiliejiniame atlikėjos koncerte.

"Paskutinę koncerto dainą lydėjo Latvijos vaizdai – tai buvo Raimondo Paulo kūrinys apie tėvynę. Iki ašarų susigraudinusi L.Vaikulė tuomet pasakė: "Galbūt tai yra mano paskutinis koncertas", – prisiminė pašnekovas.

A.Guzausko nuomone, tai buvo visomis prasmėmis aukščiausios prabos renginys – tiek emocija, tiek turiniu, tiek techniniu lygiu.

"Tokius projektus esu matęs tik Anglijoje ar Lenkijoje. Koncertas prasidėjo 19 ir baigėsi 22.40 val. Net atmetus pertrauką, tai yra įspūdinga trukmė. Ir visą šį laiką atlikėja atidirbo sąžiningai", – pripažino pašnekovas.

Bilietai į renginį kainavo nuo 20 iki 120 eurų, tiesa, iš pradžių brangiausių kainos siekė net 200 eurų, pasakojo pašnekovas.

Anot renginių režisieriaus, net ir nemėgstantieji šios atlikėjos pripažintų, jog tai yra ryškiausia ne tik Latvijos, bet ir Baltijos šalių žvaigždė.

"Žinoma, dar reikėtų paminėti R.Paulą. Nei mes tokio lygio žvaigždžių, nei estai per pastaruosius 20 metų tikrai neturėjome", – konstatavo A.Guzauskas.

Reikli ir sau, ir kitiems

Pats klaipėdietis pirmą kartą su L.Vaikule asmeniškai susidūrė bemaž pieš dvidešimtį metų, kai Palangoje vykusiame atlikėjos koncerte rūpinosi šio renginio scenografija.

"Su ja derinau visas detales, ir ji matė, kiek pastangų kainavo įgyvendinti kai kuriuos sumanymus, tuo metu tam tikrų dalykų buvo labai sunku prasimanyti – net užuolaidas teko atsivežti iš Klaipėdos teatro", – prisiminė pašnekovas.

Tad kokį įspūdį apie garsiąją atlikėją susidarė klaipėdietis?

Kaip ir daugelis žvaigždžių, ji gali taip pašokdinti, kad ilgai atsiminsi.

"Tai jautrus ir sykiu labai reiklus ne tik kitiems, bet ir sau žmogus. Jos komandoje visi turi būti savotiški fanatikai, iš savęs turintys "išspausti" maksimumą. Kaip ir daugelis žvaigždžių, ji gali taip pašokdinti, kad ilgai atsiminsi. Neišeisiu į sceną, kol nebus padaryta taip, kaip priklauso, ir viskas! Tačiau jei tu ją gerbi ir išties nuoširdžiai stengiesi, ji tau atleis ir tavo klaidas", – patyrė liepos 13-ąją Palangos koncertų salėje vyksiančio L.Vaikulės koncerto vadybininkas ir vienas organizatorių A.Guzauskas.

Pasak pašnekovo, renginio organizatoriai kol kas negavo asmeninio atlikėjos reikalavimų sąrašo, juolab kad pati liepos antroje pusėje muzikos festivalį Jūrmaloje rengianti L.Vaikulė į Palangą atvyks ir iš jos išvyks tą pačią dieną.

Tuo metu net keliasdešimt lapų apimantis techninių reikalavimų sąrašas renginio organizatoriams tapo nemenku iššūkiu.

Tad A.Guzauskas teigė neabejojantis, jog publika Palangoje galės mėgautis kokybišku ir įspūdingu renginiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
ir nereikia.Rusiškos "dvasios" Klaipėdoje ir taip per daug.

Saulius

Saulius portretas
Tai labai aukštos kultūros ir profesionalumo dainininkė. Jos metai beveik nepakeitė.

ar šita senė

ar šita senė portretas
dar pavaikšto? Jai tiek metu kad tikrai nerealu kad be virvių juda
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių