Quantcast

Giruliuose – akvarelės plenero paroda

Jei būsite Giruliuose, užsukite į jaukią Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinio galeriją – ten iki lapkričio 10-osios galite aplankyti akvarelės parodą „Palongė“. Joje savo naujausius kūrinius eksponuoja 46-ojo tarptautinio Renatės Lūšis akvarelės plenero dalyviai.

Vyksta iki šiol

Spalio 5-ąją akvarelės plenerų siela, šios tradicijos puoselėtoja dailininkė, meno pedagogė ir meno terapeutė Renatė Lūšis (1942–2014) būtų minėjusi savo 80-ąjį gimtadienį. Deja, Renatės jau devyneri metai nebėra tarp mūsų, tačiau jos sumanyti tarptautiniai akvarelės plenerai vyksta iki šiol. Kiekvieną vasarą ar ankstyvą rudenį akvarelės meistrų rengiamos jungtinės parodos yra padėka Renatei už jos begalinį atsidavimą akvarelės menui ir akvarelininkų bendruomenei.

I.Novokreščionovos akvarelė.

Kūrybinius plenerus Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius pradėjo organizuoti 1974 m. Pradžioje jie buvo mišrūs – į kūrybines stovyklas rinkdavosi visų sričių dailininkai – tapytojai, grafikai, skulptoriai, tekstilininkai. Keitėsi plenerų vadovai – kūrybinėms stovykloms ne kartą yra vadovavę šviesaus atminimo tapytojai Algirdas Taurinskas ir Julijonas Jankus, vėliau - monumentalistas Juozas Vosylius ir kiti menininkai. Į plenerus rinkdavosi kūrėjai iš visos Lietuvos. Įsimintinas 1976-ųjų pleneras. Tų metų vasaros kūrybinėje stovykloje dalyvavo žymūs Lietuvos tapytojai Aloyzas Stasiulevičius, Vytautas Ciplijauskas, Valdas Antanas Gurskis, Bronius Uogintas (vyresnysis), Rimas Bičiūnas, Valentinas Antanavičius. Plenerai dažniausiai buvo rengiami kolūkiuose, bet kartais ir pramoninėse erdvėse – 1979 m. pleneras buvo surengtas „Baltijos“ laivų statykloje.

J.Vitkutės akvarelė.

Duoklė Palangai

Vėliau akvarelininkų bendruomenė atsiskyrė ir ėmė rengti akvarelės meno plenerus. Jų iniciatorė ir vadovė iki 2013-ųjų buvo žinoma akvarelės meistrė R.Lūšis. Jai vadovaujant 1980-aisiais įvyko pirmasis respublikinis akvarelės pleneras. Į jį susirinko dailininkai iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Skuodo, dalyvavo svečių iš Talino, Rygos, Liepojos. 1987 m. Neringoje surentas Baltijos respublikų akvarelininkų pleneras ir paroda. Dalyvavo svečiai iš Talino, Rygos, Kauno, Panevėžio. Po Renatės mirties tradicija nenutrūko, akvarelės plenerams vadovavo Liuda Liaudanskaitė, Sondra Simanaitienė, šviesaus atminimo menininkė Regina Taurinskienė, Jolanta Vitkutė, Tatjana Simanaitienė.

Šių metų akvarelės parodą menininkai nusprendė pavadinti „Palongė“. Tai žemaitiškas žodžio „palangė“ atitikmuo ir duoklė Palangai, kur šį rudenį vyko tarptautinis akvarelės pleneras. Palangos vietovardis turi sąsajų su žodžiu „palangė“, nes manoma, kad kadaise jūros bangos skalavusios namų palanges.

L.Liaudanskaitės akvarelė „Namuose“ (2020).

Plenere dalyvavo dailininkai Kęstutis Balčikonis, L.Liaudanskaitė, Irina Novokreščionova, Jurga Sidabrienė, T.Simanaitienė, Kazys Kęstutis Šiaulytis, Aldona ir Antanas Visockiai, Virginija Urbonavičienė, J.Vitkutė ir Rasa Taurinskaitė-Žiedė. Jie savo kūriniuose savaip interpretavo palangės vaizdinį. Menininkai yra stebėtojai, ir vaizdai, atsiveriantys pro kiekvieno kūrėjo vidinį sielos langą, yra vis kiti, saviti ir individualūs.

Atvira lankytojams

T.Simanaitienės akvarelėse užfiksuotos Palangos medinės vilos – ypatinga ir, deja, jau nykstanti kurorto architektūros detalė. L.Liaudanskaitė parodoje eksponuoja seniau nulietą, bet dar niekada nerodytą akvarelę. Menininkė nusprendė šį darbą pateikti parodoje, nes kūrinio tematika susišaukia su parodos pavadinimu. Mėlyname lange tyliai skleidžiasi mėlynas vakaras, švelniai virpa stikle įrašytas bažnyčios kontūras, ant palangės pastatyta tuščia skaidraus stiklo vaza ir mažytis Marijos atvaizdas tarsi byloja apie gyvenimo trapumą.

V.Urbonavičienės akvarelė.

Menininkės J.Vitkutė, I.Novokreščionova ir V.Urbonavičienė liko ištikimos pajūrio peizažui. J.Sidabrienės skaidriose abstrakcijose poetine nata užfiksuotos gal lietaus, o gal artėjančio rudens nuojautos. K.Balčikonis savo akvarelėse dekonstruoja baltiškąją mitologiją, o K.K.Šiaulyčio ir A. ir A. Visockių darbai žavi savita akvarelės maniera. R.Taurinskaitė-Žiedė šiemet pirmą kartą dalyvavo akvarelės plenere. Jos kūriniai konceptualumu ir netikėtu minties bei vaizdo rakursu išsiskiria bendrame plenero dalyvių darbų fone.

Girulių bibliotekos (Šlaito 10 A) galerija atvira lankytojams II–V nuo 10 iki 18 val., VI – nuo 10 iki 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių