Quantcast

„Giesmės tautai“: Vydūno muzikinės kūrybos vakaras uostamiestyje

  • Teksto dydis:

Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) balandžio 6 d. 17.30 val. vyks Vydūno muzikinės kūrybos vakaras. Programa „Giesmės tautai“ pristatys Vydūno muzikinę kūrybą, atskleisdama jo kaip muziko ir poeto talentą.

Skambės dainos, sukurtos maždaug prieš 100 metų, bet ir šiandien žavinčios ir aktualios. Jose atsispindintys jausmai, žmogaus dvasios būsenos ir Tėvynės grožis yra tokie pat, kaip ir XIX–XX a. sandūroje.

Programą atliks Laura Lukenskienė (mecosopranas), Roberta Daugėlaitė ir Ramunė Balčiūnienė (sopranai).

„Giesmės tautai“ – tai Vydūno sukurtos giesmės ir dainos chorams. Vydūnas, regis, geriausiai žinomas kaip filosofas, bet jis buvo ir chorvedys, repertuaro chorams kūrėjas. Ko gero, muzika filosofui buvo svarbiausia iš visų menų. Vydūno muzikinę kūrybą galima pavadinti pirmuoju lietuvišku postfolkloru. Kurdamas repertuarą chorams, jis naudojo lietuvių liaudies dainas, jas aranžavo (harmonizavo), taip pat rašė tekstus melodijoms. Nors kūriniai iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti keisti, jie yra visiškai lietuviški – sudaryti iš lietuvių liaudies motyvų, susipinančių intonacijų bei frazių.

Amžininkai pasakoja, kad Vydūno choras visuomet atrodydavo šiek tiek mistiškai. Iš tiesų, atliekant šiuos kūrinius, susidaro įspūdis, tarytum kiekviena daina būtų himnas. Tai – himnai Lietuvai, jos gamtai, tėvų namams, šeimai, meilei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
musu tautos karo vadas teisingai pastebejo kad rusai nuo japonijos karo neismoko /tik nepasake/ bombarduot miestus civiliu su AB ka padare jav trumenas subombardaves hurosima ir nagasaki tai tiesa ko rusai dar nepadare tai gal neerzinkim /meskos/ o duokim jai medaus nes paaiga gali buti neprognoz uojama o to siekia rotsildu saika===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių