Quantcast

Galerijoje „Si:said“ pristatomos J. Kalniaus fotografijos

  • Teksto dydis:

Nuo šio penktadienio iki gegužės 29-osios Klaipėdos šiuolaikinio meno galerijoje „Si:said“ (Daržų g. 18) veikia klaipėdiečio Juozapo Kalniaus fotografijų paroda „#flirtasufiltru“.

Fotomenininko J. Kalniaus kūrybinių raiškų arsenalas apima skaitmenines ir primirštas senąsias technologijas – cyanotype, pinhole, lumen prints, salt prints ir kt. Pastarąsias savo kūrybai jis renkasi ir dėl masinančio kūrybinio proceso, kuris suteikia daugiau erdvės eksperimentams, ir dėl gaunamo rezultato ‒ subtiliai niuansuotų vaizdų, kitų ypatybių, išgaunamų tik jomis. J. Kalnius vis dažniau gilinasi į problemines visuomenės sritis, meninės raiškos priemonėmis aktualizuoja ne tik jam vienam, bet ir visai bendruomenei ar visuomenei rūpimus klausimus, atrasdamas intriguojančias, originalias ir paveikias meno formas.

Naujausia paroda „#flirtasufiltru“ – tai kasdienybės dienoraštis, sukaupęs egzistuojančių, dingusių arba pakitusių objektų siluetus, eskizus, neišsivysčiusias idėjas, paveiktas laiko ir erdvės. 2018-ųjų pabaigoje socialiniame tinkle J. Kalnius kartu su menininke Meile Sposmanyte pradėjo fotografinį skaitmeninį dialogą, kurį inspiravo techniniai eksperimentai ir vizualinis dienoraštis. Šiame fotografijų cikle įprastą filtro įtaisą pakeitė išmaniųjų telefonų filtrų programėlė, imituojanti (simuliuojanti) šlapio kolodijaus fotografiją, sukurtą ant stiklo arba metalinės plokštelės.

Pasak fotomenininko, toks skaitmeninis, vizualinis dienoraštis jam būtinas eskizuojant objektus, vietas, personažus, reikalingus projektams, „užsirašant“ vizualines idėjas, kurias vėliau galėtų įgyvendinti analoginės fotografijos priemonėmis. Dalis fotografijų, formatinėmis kameromis atkartotos sidabro atspauduose. Tačiau daugelio objektų jau nebėra arba jie pasikeitė ir liko tik dienoraštyje. Parodoje „#flirtasufiltru“ pristatomos fotografijos, kauptos mobilaus telefono atmintyje ar levitavusios elektroniniuose debesyse, sufleruoja naujas prasmes bei idėjas.

J. Kalnius (gim. 1971 m.) studijavo Kauno politechnikos instituto Lengvosios pramonės fakultete. Parodose dalyvauja ir jas rengia nuo 2009-ųjų. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. Gyvena ir kuria Klaipėdoje.

Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė. Galerijos darbo laikas: III‒V 16‒18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių