Quantcast

Filmų cikle – nykstantys Klaipėdos krašto kaimai

Klaipėdos etnokultūros centras pradėjo įgyvendinti projektą „Nykstantys Klaipėdos krašto kaimai“. Jau sukurti šeši filmai apie nykstančias ir sparčiai besikeičiančias etnografinio Mažosios Lietuvos regiono vietoves.

Kalbant apie kultūrą ir paveldą, dažniausiai norisi akcentuoti tai, kas gyva ir vis dar perduodama iš kartos į kartą. Tačiau ne visas kultūros laukas susideda vien tik iš gyvosios tradicijos, todėl labai svarbu ir tikslinga fiksuoti tai, kas jau nuėjo arba šiuo metu eina į nebūtį.

Etnografiniame Mažosios Lietuvos regione kultūros paveldą išsaugoti ypač sudėtinga dėl to, kad nemaža jo dalis buvo sunaikinta baigiantis Antrajam pasauliniam karui, tačiau dar daugiau prarasta po karo. Nykimo procesas tebevyksta ir mūsų dienomis, todėl svarbu dokumentuoti tai, ką turime dabar, nes po kelerių metų tai gali išnykti arba neatpažįstamai pasikeisti.

Todėl Klaipėdos etnokultūros centre gimė projektas „Nykstantys Klaipėdos krašto kaimai“. Projektas turi ne vieną tikslą, tačiau aktualiausia visuomenei pristatyti autentišką, moksliniais tyrimais pagrįstą filmų ciklą. Nufilmuoti šeši filmai, kuriuose pateikta unikali, moksliškai atrinkta, profesionaliai užfiksuota medžiaga apie nykstančias ir sparčiai besikeičiančias etnografinio Mažosios Lietuvos regiono vietoves. Įspūdingus gamtovaizdžius, sunkiai prieinamų ir mažai žinomų objektų vaizdus filmuose lydi archeologų ir istorikų komentarai, pokalbiai su žmonėmis, gimusiais ir gyvenančiais Klaipėdos krašte ir buvusio pasienio apylinkėse – Klaipėdos ir Kretingos rajonuose, Palangos savivaldybėje (Dovilų, Agluonėnų seniūnijose, Kairių, Karklės ir Nemirsetos kaimuose, Kretingalėje ir Bajoruose).

Pastarąsias vietoves Klaipėdos etnokultūros centras plačiau pristatys ir išskirtinę medžiagą pradės publikuoti 2022 m., tačiau jau šiandien kviečia apsilankyti jo socialinių tinklų „Facebook“ ir „YouTube“ paskyrose ir peržiūrėti glaustą filmų ciklo apžvalgą.

Filmų ciklo režisierė ir scenarijų autorė – Dalia Kiseliūnaitė, operatorius – Nerijus Jankauskas, montuotojas – Dalius Sakavičius, kompozitorius – Vladimiras Konstantinovas, kurio specialiai šiam filmų ciklui sukurtas muzikinis takelis remiasi Mažosios Lietuvos dainų temomis.

Ciklas sukurtas įgyvendinant Klaipėdos etnokultūros centro projektą „Nykstantys Klaipėdos krašto kaimai“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

brainwashed

brainwashed portretas
ežiau, yra toks "Mažosios Lietuvos muziejus". Rekomenduoju. Karve melžti galima nebūtinai mėšlo krūvoj sėdint ;) Dar pasakyk, kad Klaipėda turi investicijų. Nepainiok Klaipėdos r. ir uosto.

ezys

ezys portretas
>>>Brainwashed. Tikrai? :D nemanau, kad esate pakankamai senas, kad butumete XIXa. gyvenes, nes jei taip butu, gal tokiu nesamoniu nerasinetumete. Paprasciausiai investicijos eina i miestus, o ne i kaimus, pats juk irgi ne karve siuo metu melziate ;)

brainwashed

brainwashed portretas
jie jau nuo 1945m. sunykę. niekas nenori investuoti į svetimas teritorijas. kiek buvo vėjo pučiama, kai pastatė paprasčiausią estakadą link Rusnės. XIX a. čia viskas geriau atrodė.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių