Quantcast

Festivalyje „Materia Magica“ vaikams atsivers stebuklingi lėlių teatro pasauliai

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 5–8 d. Klaipėdoje vyks tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“. Jis žiūrovams pristatys lėlių teatro įvairovę – tiek tradicinius šio meno raiškos pavyzdžius, tiek naująsias teatro kryptis, eksperimentinius ieškojimus. Festivalyje bus parodyta 11 spektaklių iš Lietuvos, Prancūzijos, Lenkijos, Latvijos, Vokietijos, Slovėnijos, taip pat lėlių ir objektų teatro instaliacija, vaikams ir suaugusiesiems skirtos lėlinės kino animacijos programos, vyks kūrybinės dirbtuvės. Festivalyje – gausi tiek vaikams, tiek jaunimui ir suaugusiesiems skirta programa. Šiemet festivalio organizatoriai mažiesiems paruošė itin daug staigmenų.

Laisvo kvėpavimo tema

Lėlių teatras visada išsiskyrė savo gebėjimu per simbolius kalbėti net ir sunkiausiomis temomis. Atsižvelgdami į pasaulį tebekeičiančią situaciją, festivalio organizatoriai tiek dalyvius, tiek žiūrovus skatina reflektuoti laisvo kvėpavimo, įkvėpimo tema: mažiesiems žiūrovams bus kalbama apie vis labiau sunkėjantį mūsų Žemės kvėpavimą, klimato kaitą, pasaulio pradžią ir pabaigą, apie pirmą ir paskutinį žmogaus atodūsį, gyvenimo ir mirties cikliškumą, apie gebėjimą leisti kitam kvėpuoti laisvai dėl kitokios pasaulėžiūros, gyvenimo būdo, kitos kultūros ar tautybės, apie negalėjimą įkvėpti kenčiant nuo ligos ir apie visa išgelbėjančią meilę, apie kvėpavimą stingdantį karo siaubą ir apie viltingą oro gurkšnį. Galiausiai – apie įkvėpimus, kuriuos dovanoja pati gamta, žiūrint į žole ropojantį vabzdį, girdint bangų ošimą, patiriant jos ritmus ir besąlygišką meilę.

Teatrinės instaliacijos premjera

Festivalis publiką pasitiks su premjera: rugpjūčio 6 d. 11 val. Stalo teatras (Lietuva) kvies visus į Klaipėdos lėlių teatrą, kur pristatys teatrinės instaliacijos vaikams nuo septynerių premjerą „Muilo opera: Burbuliuko meilė“.

Ievos Babilaitės knygos „Dusia, oras ir vanduo“ įkvėptoje instaliacijoje žiūrovai patirs kelionę per Žemės amžius, pirmųjų bakterijų, gaminančių deguonį būsimai Gyvybei, kolonijas, Žemės ardus, kol taps Pandoros skrynios atvėrimo liudininkais... Ar pavyks Dusiai, kurios gyvybę palaikantis oro burbuliukas jau visiškai subliuško, išvysti kylančią naujos dienos saulę, ar nesubliukš meiliai Žemę ir žmogų supantis gigantiškasis Bioburbulas? Apie tai pasakos keistoki žmonės: gal ateiviai iš ateities, norintys įspėti, gal ateities klajūnai, savo gudriais prietaisais bandantys prikelti tuos, kuriuos kažkada prarado.

Gavusieji Auksinius scenos kryžius

Net trys Auksinių scenos kryžių laureatai šiemet džiugins klaipėdiečius ir miesto svečius. Rugpjūčio 6 d. 12 ir 14 val. Klaipėdos dramos teatro Kamerinėje salėje Vilniaus teatras „Lėlė“ rodys 2020 m. spektaklio vaikams ir jaunimui nominacijoje Auksinį scenos kryžių pelniusį spektaklį „Antis, Mirtis ir tulpė“. Spektaklis vaikams nuo penkerių jautriai ir subtiliai papasakos apie mirtį: ji visada šalia. Bet nelaimes atneša ne ji, o gyvenimas... Beje, jis atneša ir gerus dalykus – draugystę, pokalbius, žaidimus ir juos lydinčią šilumą. Šiek tiek keista, bet pažindami mirtį mes pažįstame ir gyvenimą bei atvirkščiai. Todėl kalbėtis apie tokius dalykus yra daug geresnis sprendimas, nei slėptis ar nežinia kur sprukti. Lėlių spektaklis „Antis, Mirtis ir tulpė“ bando atskleisti tokių pokalbių svarbą ir supažindinti vaikus su gyvenimo pabaiga kaip su natūraliu gamtos cikliškumu, atsvaros gyvybei būtinybe.

Rugpjūčio 8 d. 12 val. Klaipėdos kultūros fabriko Daugiafunkcėje salėje bus rodomas 2019 m. lėlių ir objektų teatro nominacijoje Auksinių scenos kryžių pelnęs Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklis „Užburtas kalnas“. Jame žiūrovai išvys kalno papėdėje įsikūrusias skirtingų tikėjimų tautas, nuo saulėtekio iki saulėlydžio gyvenančias pagal savo papročius ir tradicijas ir niekaip negalinčias sutarti, kieno religija yra svarbesnė, kieno Dievas yra galingesnis. Netikėtai kalno viršūnėje įsiplieskus žiburiui, pasklinda gandas, kad, jei koks drąsuolis palies jį ranka, žmonės taps laimingi iki pat amžių pabaigos... Vaikams nuo aštuonerių skirtame kinematografiškame, vaizdiniais kuriamame pasakojime, „pagardintame“ komiškomis situacijomis ir žiupsniu ironijos, gvildenama tolerancijos tema, akcentuojama pagarba ir pakantumas kitokiai pasaulėžiūrai, kitokiam gyvenimo būdui, kitai kultūrai ar tautai, nepamirštant savųjų šaknų ir savojo identiteto.

Klaipėdos lėlių teatras rugpjūčio 8 d. 14 val. lauks vaikų nuo penkerių spektaklyje „Didysis sprogimas“, kuris šiemet laimėjo Auksinį scenos kryžių spektaklio vaikams ir jaunimui kategorijoje ir Klaipėdos miesto apdovanojimą „Padėkos kaukė“ už geriausią spektaklį vaikams ir jaunimui. Spektaklyje „Didysis sprogimas“ publika grąžinama į pradžių pradžią, kai, įvykus didžiajam sprogimui, susikūrė Visata ir joje atsirado daug planetų – vienoje iš jų ir vyksta spektaklio „Didysis sprogimas“ veiksmas. Šiame klestinčios visuomenės, miestų ir kultūrų pasaulyje publika stebi mažo roboto ir jo šuns gyvenimą, kol vieną dieną iškyla pavojus: pradeda lyti. Kaip šis metalo ir įvairių elektros prietaisų pasaulis reaguos į vandenį? Ar vanduo jį sunaikins? Šiuo konkrečiu momentu žmonijai reikia užduoti sau klausimą ne tik apie tai, kaip atsirado gyvybė, bet ir apie tai, kaip viskas baigsis.

Į vaizduotės kelionę

Pojūčių teatras rugpjūčio 7 d. 15 ir 16 val. Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre lauks ypatingų sensorinių poreikių turinčių vaikų ir jų šeimų, taip pat šeimų su ketverių–devynerių metų vaikais, kuriems rodys spektaklį „Padarėliai“. Jis sensorinėmis priemonėmis pasakoja istoriją apie pievos gyvenimą ir jos gyventojus – vikšrelius, bites, gėles. Kiekviena šeima, naudodama pamažu į pasakojimą įsipinančias priemones, tampa istorijos dalyve. Istoriją lydi specialiai sukurta muzika, ramiai plukdanti vaizduotę į spalvingus kraštovaizdžius. Spektaklio kūrėjos remiasi „DIR Floortime“ darbo su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais metodika ir savo eksperimentų patirtimi. Šio spektaklio-vaizduotės kelionės tikslas – padėti pajausti teatro galią tiems, kurie galbūt niekada jame nesilankė.

Svečių iš užsienio magija

Šiemet, kaip ir kiekviename „Materia Magica“ festivalyje, pristatomi ir užsienio lėlių teatro kūrėjų darbai. Tačiau šiemet, kitaip nei anksčiau, festivalis lauks žiūrovų net dviejuose užsienio spektakliuose, kuriuose kūrė ir lietuvių kūrėjai. Vienas iš jų – rugpjūčio 6 d. 17 val. Klaipėdos dramos teatro Mažojoje salėje vyksiantis Balstogės lėlių teatro (Lenkija) spektaklis „Virginia Wolf“. Spektaklis vaikams nuo septynerių papasakos dviejų seserų – Virginios ir Vanessos, istoriją: viskas prasideda, kai vieną dieną Virginia atsibunda pavirtusi į vilką. Ji nemandagiai, net agresyviai elgiasi su aplinkiniais, visus gąsdina. Jos sesuo Vanessa daro viską, ką gali, kad seserį pralinksmintų, tačiau jai vis tiek niekas nepatinka. Galiausiai Virginia liaujasi kalbėjusi. Po nesėkmingų Vanessos bandymų jos abi tylėdamos guli lovoje ir žiūri pro langą į plaukiančius debesis. Virginia prasitaria, kad, jeigu galėtų skraidyti, nuskristų į tobulą vietą – Bloomsberry. Vanessai neradus šios vietos atlase, kyla idėja ją nupiešti... Tai jaudinanti ir įkvepianti dviejų seserų – rašytojos Virginios Woolf ir dailininkės Vanessos Bell – istorija apie meilę, galinčią nugalėti bet kokią ligą.

Rugpjūčio 7 d. 12 ir 14 val. Liublianos lėlių teatras (Slovėnija) Klaipėdos dramos teatro Kamerinėje salėje vaikams nuo septynerių rodys spektaklį apie karą, jo žiaurumą ir absurdiškumą. Spektaklio „Kažkur kitur“ pagrindinė veikėja – maža mergaitė pačiame karo įkarštyje. Jos akimis žiūrovai stebi besikeičiantį miestą, kupiną siaubo, prievartos ir baimės. Tačiau jame yra ir vilties. Šiame spektaklyje klasikinė lėlių animacija susipina su gyvai rodomomis vaizdo projekcijomis ir virtualiais piešiniais. Dinamiškas vaizdo žemėlapis ir specialiai sukurti davikliai perteikia visus judesius ant stalo, nutrindami ribą tarp realaus ir projekcinio vaizdo – lėlių teatre tai neregėta technologija, savo novatoriškumu ir žanrų gausa įdomi ir patraukli tiek lėlių teatro kūrėjams, tiek animatoriams.

Nepamirš ir kūdikių

Liepojos lėlių teatras (Latvija) atveš spektaklį kūdikiams, kurio kūrimo procese dalyvavo ir lietuvių lėlių teatro kūrėjai: rugpjūčio 7 d. 10 ir 11 val. Klaipėdos lėlių teatre vaikai nuo vienerių iki šešerių laukiami spektaklyje „Aš ir mano mama“. Spektaklis moko su gamta turėti tokį pat artimą ryšį, kaip su savo motina, patirti gamtos ritmus – įsižiūrėti į žole ropojantį vabzdį, pasiklausyti bangų ošimo, pajausti, kaip kojos skęsta minkštose samanose ir gulint žolėje po medžių viršūnėmis pajausti besąlygišką Motinos Gamtos meilę. Spektaklio dekoracijos yra tarsi mamos ir vaiko žaidimų aikštelė, kur įgyjama pirmoji teatro patirtis, leidžianti švelniai supažindinti vaikus su jų paties kūnu, tyrinėjant garsus, šviesas, ritmą ir judesius kaip dalį platesnio pasakojimo ir platesnio pasaulio.

Tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“ – jau kitą savaitę Klaipėdos scenose. Vizualūs magiškieji lėlių teatro pasauliai laukia žiūrovų, su kuriais dalysis savo įkvėpimais, pajautimais ir patyrimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių